Oslo Børs lå gjennom store deler av dagen an til å ende i minus. Men det endret seg klokken 16.

Da kom den amerikanske innkjøpssjef-indeksen for august som var ventet til 48,5 mot 50,9 forrige måned. Denne indeksen regnes som svært viktig. Dersom indeksen viser under 50, innebærer det at markedet har falt tilbake.

Indeksen tikket imidlertid inn på 50,6 og det førte til et umiddelbart løft på Oslo Børs og de andre børsene i Europa og USA.

Les: Innkjøpssjefene mer optimistiske enn fryktet

Med dagens oppgang til over 380 poeng, er børsen tilbake på nivåene fra begynnelsen av august. Men børsen må fortsatt stige nær elleve prosent til før den er tilbake på nivåene fra før nedturen begynte (425 poeng), og enda vil det være et godt stykke igjen til toppnivået så langt i år, på 456 poeng.

EMGS-opptur
Offshoreselskapet Electromagnetic Geoservices (Emgs) steg 7,69 prosent til 14,00 kroner. Selskapet har i den seneste tiden levert bedre enn ventede tall for andre kvartal og fikk i tillegg samtidig kontrakt med Petrobras som anses som nok et gjennombrudd for selskapet og deres EM- teknologi for å finne olje og gass.

- Det er fortsatt positivt sentiment rundt selskapet etter primært Petrobras-kontrakten. Det er helt klart mer interesse for aksjen, sier analytiker Christopher Møllerløkken i Arctic Securities til TDN Finans torsdag.

- Århundrets shortkandidat
Selskapet ble børsnotert i 2007 og ble handlet til nær 130 kroner pr aksje, men falt kraftig i løpet av året til under 50 kroner. Aksjen ble kalt "århundrets shortkandidat" av analytiker Aasulv Tveitereid i SEB Enskilda i mai 2007.

I juni 2010 inngikk selskapet en stor kontrakt med Pemex, med en verdi på 150 millioner dollar. Aksjen gikk fra 3,50 til åtte kroner umiddelbart og siden har selskapet inngått flere kontrakter med flere store oljeselskaper.

Selskapet rapporterte sine beste kvartalstall noensinne for andre kvartal og oppjusterte inntektsguidingen for helåret.

Kontrakten med Petrobras har en verdi på 90 millioner dollar og konsernsjef Roar Bekker sa i meldingen at den representerer en stor milepæl for selskapet.

Selskapet kjøpte opp deres lille konkurrent OHM Surveys som analytikere ikke så på som noen trussel onsdag for 15,75 millioner dollar i en aksjetransaksjon og fikk med på kjøpet to båter med leieavtaler.

- Vi er fortsatt positive til Emgs og gårsdagen kjøp av OHM sikret selskapet en veldig fleksible leieavtale som gjør at de lett kan øke aktivitetsnivået fra dagens tre skip, sier analytikeren.

Arctic Securites har en kjøpsanbefaling på aksjen med et kursmål på 17 kroner. Kursmålet ble tatt opp fra 15 kroner i hovedsak grunnet kontrakten med Petrobras.

- Stor tro på selskapet
Finansdirektør Torgrim Reitan i Statoil sa på Pareto Securities olje- og offshoreseminar torsdag at de har "god tro" på EM-teknologien til Emgs.

Analytiker Pål Holdø Dahl i First Securities tror også oppgangen torsdag kommer av det ”spennende oppkjøpet” onsdag og viser i tillegg til Statoils positive uttalelser om elektromagnetisk teknologi (EM).

First Securities skriver i en oppdatering onsdag at de ikke har gjort noen særlige estimatendringer, men at de er svært positive til gårsdagens oppkjøp. Meglerhuset gjentar sin sterke kjøpsanbefaling med et kursmål på 24 kroner, ifølge TDN Finans.

-Vi har stor tro på selskapet fremover med nå 100 prosent markedsandel for innsamling av marin 3D EM-data. Mitt inntrykk av oljeindustrien er at de fleste geologer og geofysikere har stor tro på økt bruk av EM-data til leteprosessen i fremtiden. Dette fører til at flere og flere oljeselskaper gradvis tar i bruk teknologien i beslutningsprosessen, sier Dahl til TDN Finans.

Meglerhuset venter at selskapet vil rapportere et driftsresultat på 20 millioner dollar i 2011, opp fra et tap på driften i 2010 på 25 millioner dollar. I 2013 ventes selskapet å rapportere et driftsresultat på 102 millioner dollar.

Analytiker Thor Andre Lunder i DnB Nor Markets er helt enig med de andre to analytikerne og tror Emgs-aksjen stiger i dag fordi markedet fortsatt fordøyer det som har skjedd med kontrakten i forrige uke og deres oppkjøp av OMH onsdag.

Meglerhuset skriver at gårsdagens oppkjøp, solid rapport for andre kvartal, kombinert med kontrakten med Petrobras, har gjort at de nå hever kursmålet fra 15 til 17 kroner. Meglerhuset gjentar kjøpsanbefalingen.

- Vi tror oppkjøpet er bra da OMH foreløpig er eneste konkurrent i EM-markedet, og således gir Emgs en bra posisjon i markedet. Vi tror andre halvår blir bra for Emgs, sier Lunder til TDN Finans.

DnB Nor Markets skriver i en oppdatering torsdag at etterspørselen etter EM fortsatt er svært utforutsigbar med unntak av Emgs kontrakter med Petrobras og Pemex.

De sier også at selskapet kan få tøffere konkurranse neste år i EM-markedet av Schlumberger og Petroleum Geo-Services, men at posisjonen gjør selskapet til en svært attraktiv oppkjøpskandidat.

EMGS ble omsatt for 37,6 millioner kroner på Oslo Børs.

Yara-fall
Gjødselprodusenten Yara International YAR falt i dag 1,32 prosent, men er fortsatt på høyere nivå enn tidligere denne uken.

- Det er ingen spesielle årsaker som kan forklare fallet, unntatt muligens noe svakere kornpriser, sier en analytiker.

Hveteprisen var onsdag uendret på Chicago-børsen etter den hadde falt marginalt de to foregående dagene. Maisprisen endte ned 1,0 prosent, og faller videre 1,0 prosent torsdag, men holder seg fortsatt på et svært høyt nivå. Torsdag handles frontkontrakten på 7,60 dollar pr bushel.

Ifølge CME Group er det spekulasjoner om at markedet kan være overkjøpt samt varsler om mulig regn mot helgen som bidro til prisfallet torsdag. Kaldere vær bidrar også til fallet, siden det for noen dager siden var bekymring for at været var varmere enn hva som er ideelt for avlingene.

Det meldes torsdag at indiske kjøpere skal ha blitt enige om levering av ytterligere en million tonn amerikansk Dap frem til første kvartal 2012 til en pris på 677 dollar pr tonn levert India, og dermed langt over det forrige nivået på 612 dollar pr tonn. Det ventes nå nye eksportkontrakter til India med det nye prisnivået, ifølge TDN Finans.

Yara YAR sluttet på 291,90 kroner og ble omsatt for 574 millioner kroner på Oslo Børs.

Hovedindeksen sluttet opp 0,45 prosent til 380,16 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4,6 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.