De islandske bankene er blitt rammet hardest i de urolige finansmarkedene, og de islandske finanshusene har lenge hatt merkelappen som de mest risikofylte i bransjen, skriver Dagens Næringsliv.

Utenlandske finansanalytikere, ratingbyråer og OECD advarer mot konsekvensene hvis det ikke ryddes opp.

Les også: Advarslene mot Island hagler

-Kan gå riktig ille

Professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole (NHH) sier til DN at det ikke er annet å si enn at det kan gå riktig ille på Island.

- Det holder at én bank mister tilliten og ikke får fornyet sine lån. Problemet på Island er at det i en ekstrem grad er et lite og veldig lukket miljø der alt henger sammen, sier Johnsen.

Midt oppi dette har de to største islandske bankene, Kaupthing og Glitnir, de siste årene kjørt en aggressiv vekststrategi med høyt belånte oppkjøp.

Feil sammenligning
Samtidig har Landsbanki forsøkt å gå rolig i gangene.

- Alle islandske banker blir straffet i denne finanskrisen. Selvfølgelig er vi frustrerte! Men dette er bare noe vi må akseptere. Verden flytter seg og vi må flytte med den, slår en av to konsernsjefer, Sigurjón Th. Árnason, fast.

De islandske konsernsjefene mener Landsbanki ville tjent på å bli rangert på selvstendig grunnlag og ikke som en del av den islandske sfæren.

- Vi er ikke part i disse hendelsene, vi er bare blitt dratt med i det samme dragsuget, sier den andre konsernsjefen, Halldór J. Kristjánsson.

Vil ikke låne nå
Mens OECD i sin rapport skriver at løsningen på islendingenes problem er å øke styringsrenten, er ikke Landsbanki-sjefene enige.

Den burde vært lavere. I dag ville Landsbanki vært nødt til å legge på et risikopåslag på fire prosentpoeng over pengemarkedsrenten om banken skulle lånt penger. I januar var det samme risikopåslaget på knappe ett prosentpoeng.

Tidligere i år har Moody s advart om at Islands trippel-A-rating står ved et veiskille. Kredittvurderingsselskapet mener, i likhet med OECD, at islandske myndigheter må vise handlekraft og stramme opp rammeverket som styrer bankene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.