Samtidig maner EUs folkevalgte til større engasjement for å løse de østeuropeiske sigøynernes problemer. I den senere tid har rumenske medlemmer av Roma-folket eller romaniene, som de også kalles, gjort opprør mot fattigdom og diskriminering.

I sin avslutningsrapport om utviklingen i de nye medlemslandene onsdag påpekte EU-parlamentet at Romania også har mye ugjort i kampen mot korrupsjon. Nabolandet Bulgaria får derimot ros for å ha kommet lenger i dette arbeidet.

Fra 2007
Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, Ungarn, Malta og Kypros medlemmer av EU fra 1. mai av. Bulgaria og Romania håper å fullføre sine forhandlinger med sikte på medlemskap fra 2007.

Onsdagens rapport ble lagt fram av den konservative tyske parlamentarikeren Elmar Brok, som har ledet granskingen av de nye medlemslandene. Brok roste det han kalte store demokratiske framskritt i disse landene.

Samtidig uttrykte han en viss forståelse for at det tar tid å bli kvitt korrupsjonen. Det forutsetter nemlig en fullstendig omstilling av de nye EU-landenes politiske, sosiale og økonomiske systemer, framholdt Elmar Brok.

Jolys advarsel
Den norskfranske dommeren og korrupsjonsjegeren Eva Joly advarte før jul i fjor om at EU risikerer en omfattende " korrupsjonsinvasjon" fra øst. Hun betegnet naiv godtroenhet som en av de største truslene mot økonomisk renslighet i Europa.

–Av landene som nå skal integreres i EU, sliter flere med en rotfestet korrupsjonskultur. Vi kan ikke bekjempe kriminell oppførsel med prinsippet om at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist, sa Joly i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Elmar Brok sa på sin side onsdag at korrupsjonsspørsmålet må ses i sammenheng med de lave lønnene i de påtroppende EU-landene. Det svake lønnsnivået frister selv folk på nokså høyt politisk eller administrativt nivå til å la seg bestikke, framholdt han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.