Interessen for Aker er adskillig større nå enn ved første presentasjonen etter at selskapet kom på børs. I dag var oppmøtet så stort at man måtte hente inn ekstra stoler til de fremmøtte analytikerne og aksjonærene.

Forenkler
Den største nyheten var at Kjell Inge Røkke vil forenkle selskapsstrukturen ved å slå sammen holdingselskapene Aker og Kværner. At det skulle ryddes opp i Kværner ble varslet allerede i mai ifjor. Nå er ryddejobben nærmest avsluttet.

Ved å legge Kværner inn i Aker-konsernet får man en eierstruktur uten krysseierskap.

- Dette blir gjort for å få en renere struktur, og fra Aker sin side å eliminere gjelden på 982 millioner kroner fra kjøpet av American Shipholding, sier konsernsjef Leif Arne Langøy i Aker ASA.

Markedet liker det de får høre, og sender aksjen opp to prosent på Oslo Børs.

30 - 40 prosent rabatt
Han forklarer at mens Aker sitter på verdier i sine børsnoterte datterselskaper for rundt 17 milliarder kroner, blir kun 12 av disse reflektert i Aker-kursen. Det gir en Røkke-rabatt på mellom 30 og 40 prosent, på grunn av en komplisert og uoversiktlig struktur som har skremt aksjonærene.

I tillegg har Aker verdier som ikke er børsnoterte.

- Det er en høy rabatt, på lignende selskaper er rabatten på 15 prosent. Vi tror rabatten vil bli mindre etter dette, sier han til dn.no.

Liker fusjonen
Både aksjonærer og analytikere bifaller fusjonen.

- Dette er kjempespennende. Det er kjempesmart det de gjør, sier fondsforvalter Jan Eiler Fleischer i ABN Ambro Asset Management til dn.no.

Han tror rabatten vil minke betydelig og spår en mye større likviditet i aksjen.

Analytiker Gunnar Holen i CAR er imponert over hva Røkke og hans menn har fått til på relativt kort tid.

- Det har vært en eventyrlig utvikling. Jeg er imponert, det er liten tvil om at alle selskapene har økt kraftig i verdi. Ikke Aker Seafoods, men det kan endre seg, sier Holen til dn.no.

Venter redusert rabatt
Han tror også rabatten vil bli betydelig redusert etter omorganiseringen.

- Jeg synes dette virker logisk, og jeg tror Aker-rabatten blir mindre. Nå er det bare Sea Launch igjen, og jeg tror det vil bli solgt etterhvert, sier Holen.

Leif Arne Langøy vil ikke kommentere om det er et alternativ å selge rakettoppskytingsselskapet.

- Vi har tro på at det er en oppside i Sea Launch fremover, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.