Statoil var blant selskapene som tynget Oslo Børs torsdag, og som falt mer enn de største børsene i Europa.

Statoil var blant aksjene som faller mest blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs, og endte ned 1,9 prosent til 144,60 kroner torsdag.

Brentoljeprisens 1. posisjon, som er novemberkontrakten, steg gjennom dagen fra rundt 108,00 til 190,40 dollar fatet mot rundt 190,20 dollar fatet da Oslo Børs stengte onsdag.

Analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets tror ikke det er oljeprisbevegelser som tynger aksjen torsdag.

-Det har vært en voldsom råvareprisoppgang i forbindelse med QE3 og etter det har luften gått litt ut av ballongen. Jeg merker det gjelder både Statoil og andre aksjer som er var på andre negative nyheter, sier hun til TDN Finans.

Gjøen mener fokuset omkring Statoil-aksjen nå er knyttet til risiko rundt gassleveranser fra Norge.

- Man er litt redd for hva det innebærer at de har måttet reforhandle sine gasskontrakter, og om det nå vil bli solgt lavere volumer fra Norge i tiden som kommer. Nå har jo også Gazprom reforhandlet gasskontrakter og det spekuleres i om de kanskje har forhandlet slik at de har gått lavere ned på pris enn Statoil og derav øke sin markedsandel, sier hun.

Gjøen mener det vil være lite informasjon omkring gasskontraktene før Statoils kvartalspresentasjon.

-Selskapet er redd for å gi for mye informasjon ut ifra konkurransehensyn. Det første datapunktet blir offentliggjøring av den interne gassprisen før rapporteringen i neste uke. Det viktigste er at vi får et nytt gassår fra 1. oktober. Leveranser opp mot prognoser har hittil i år vært bra, men spørsmålet er om det vil være forholdsvis mye dårligere for kommende måneder, sier hun til TDN Finans.

Gjøen mener også den økte aktiviteten på norsk sokkel er et tema i fokus og spørsmål omkring hva det utgjør for kostnadsinflasjon og investeringsnivå.

Heller ikke analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank First Securities har noe spesielt å henge dagens fall på, men poengterer at sammenlignbare selskaper også er svake torsdag.

-Peers i Europa er relativt svake. BP er ned over en prosent og Total er ned det samme. Statoil er mer ned enn de, men så er peers mer ned enn det Oslo Børs er. Det siste halve prosentpoenget kan være rent tilfeldig, sier han til TDN Finans.

Analytikeren tror ikke at reforhandling av gasskontrakter bør gi nevneverdig utslag i aksjekursen i dag.

-Det man kan si om gasskontraktene, er at Statoil reforhandler stort sett hvert tredje år og i 2012 blir rundt halvparten reforhandlet. Det vil si at det er mer i år enn det vanligvis blir, men det går jevnt over året så vidt meg bekjent, så jeg tror ikke det kan forklare noe akkurat i dag, sier han.

Nilsen tror at konsensus ligger litt for lavt i forhold til tredjekvartal for Statoil.

- Jeg har sett på de foreløpige produksjonstallene for norsk sokkel og litt på hvilken oljeoljepris man har hatt gjennom tredje kvartal, og slik som det ser ut nå så er nok konsensustallene ørlite grann for lave. Jeg venter en liten drift oppover på tredjekvartalsestimatene etter hvert som man beveger seg frem mot rapporteringsdato. Både driftsresultat- og eps-estimatene mine ligger seks prosent høyere enn konsensus, sier han.

Swedbank First Securities har kjøpsanbefaling med kursmål 180 kroner pr aksje.

Statoil var omsatt for 687 millioner kroner på Oslo Børs.

Markedet ser mot arbeidsmarkedsrapporten
Markedet kommer litt opp, men holder seg fortsatt noe svakere enn resten av Europa. Markedsaktørene ser mot fredagens amerikanske sysselsettingsrapport, hvor det ifølge estimater innhentet av Bloomberg News er ventet økning på 115.000 personer.

-Det er vanskelig. Alle de indikasjonene vi har fått de seneste tre månedene har tegnet et ganske lyst bilde for arbeidsmarkedet. ADP-tallene som kom i dag så bra ut, men de har vist store avvik i forhold til sysselsettingsrapportene den seneste tiden. ISM-indeksen denne uken steg litt. Det er merkelig. Vi hadde håpet å se litt bedre tall for forbrukertilliten, men vi tror at vi kan få en sysselsettingsvekst på rundt 150.000, men usikkerheten er stor, sa senioranalytiker James Knightley i ING til Bloomberg Radio onsdag kveld.

Ledigheten, som er det viktigste for Federal Reserve i forhold til gjennomføringen av QE3, er ventet å stige til 8,2 prosent fra 8,1 prosent i august.

-Forrige måned så vi at arbeidsledigheten falt, men det skyldes ikke at folk fikk jobb, men snarere at arbeidsledige ga opp å få jobb, og dermed kom ut av statistikken. Vi regner med at denne kommer til å være volatil fremover, sa Knightley.

Han tror at amerikanske aksjer vil utvikle seg sterkere enn andre aksjer fremover, men tror på at det blir en relativt svak økonomisk vekst fremover, sa Knightley.

-Tallene fra Kina har vært svake, og Europa er i resesjon, sa han.

Oslo Børs var ned 0,54 prosent til 446,97 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 2,9 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.