Etter at siste hindring mot det permanente krisefondet ESM ble fjernet i den tyske forfatningsdomstolen i september, møttes eurosonens finansministre til konstituerende møte i Luxembourg mandag.

– Det er et nytt, svært viktig instrument med viktig finansieringskapasitet som kun kan sammenlignes med Det internasjonale pengefondet IMF, sier EU-kommisjonens president José Manuel Barroso.

Fondet skal kunne låne ut penger til land i problemer, og innbetalingene fra medlemslandene skal begynne før månedsslutt.

Grekerne venter
Hellas er innvilget et kriselån på 130 milliarder euro, men grekerne får ingen ny utbetaling fra lånet før de er blitt enige med långiverne om hvordan betingelsene om kutt og sp#229 skal innfris.

Grekerne har forhandlet med en troika bestående av EU, Det internasjonale pengefondet IMF og Den europeiske sentralbanken ESB i lang tid, men det foreligger fortsatt ingen enighet om en endelig sparepakke.

Hellas har advart om at statskassen går tom innen utgangen av november, men det kan være landet ikke får grønt lys på EUs toppmøte neste uke heller, melder AFP. Toppmøtet kommet for tidlig, sier en EU-kilde til byrået.

Spansk søknad?
De siste ukene har oppmerksomheten også vært rettet mot Spania og om landet snart kommer til å be om krisehjelp.

Spanjolene sliter med resesjon, høye lånerenter, stor gjeld og høy arbeidsledighet, men har gang på gang avvist rykter om at en søknad om bistand er nært forestående.

Økonomiminister Luis de Guindos sa senest torsdag at Spania ikke trenger krisehjelp, men markedet tar det likevel for gitt at en søknad må komme før eller senere.

Først når Spania ber om hjelp, kan ESB starte oppkjøp av spanske statsobligasjoner og dermed få rentene under kontroll.

Vansker
Ifølge beregninger fra den franske sentralbanken krymper nå også den franske økonomien igjen.

Dersom tallet blir bekreftet av det franske statistikkbyrået (INSEE), er det første gang at den økonomiske veksten i Frankrike krymper siden landet kom ut av resesjon våren 2009.

Mens de europeiske lederne sliter med å få Europa ut av den økonomiske krisen, viser en ny analyse at også den global bedringen vakler. Det er vesentlig fare for en ny global resesjon, ifølge indeksen fra Brookings Institution og avisen Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.