Børsindekser verden over feirer nye historiske toppnoteringer på løpende bånd for tiden.

Alt ser nå så bra ut at noen har begynt å bli alvorlig bekymret.

Første gang siden 2001
Ifølge økonomene i den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs har en kunde for første gang siden 2001 spurt banken om å tegne et bilde av hvordan det neste økonomiske tilbakeslaget vil arte seg, skriver Dagens Næringsliv i sin børskommentar mandag.

Økonomene i Goldman Sachs har ikke noen videre tro på en global nedtur, men gir likevel en pekepinn på hva som mest sannsynlig vil være den utløsende årsaken:

Kina
Et større økonomisk tilbakeslag er nesten nødt til å involvere Kina, som har vært den kraftigste drivkraften i oppsvinget i verdensøkonomien det siste tiåret. Skulle Kinas enorme etterspørsel etter råvarer og energi falle bort, trenger man ikke å lete lenge i økonomiske lærebøker for å finne ut hvorfor man mistet jobben.

Problemene med de amerikanske boliglånene, de såkalte subprime-lån, dukket opp for flere måneder siden, og er fortsatt en kilde til bekymring verden over.

Ett oppkjøp i vasken kan velte aksjemarkedet
Et annet og antagelig viktigere spørsmål er hva dyrere finansiering vil bety for lånefinansierte oppkjøp, som har vært en viktig årsak til børsoppgangen. Ifølge Goldman Sachs er det nok at ett stort oppkjøp går i vasken på grunn av manglende finansiering, for å få en kraftig korreksjon i aksjemarkedet.

Et scenario med galloperende oljepriser som stabiliserer seg mellom 80 og 100 dollar er ikke engang tatt med i Goldman Sachs oversikt over recession risks.

Men så er heller ikke økonomer flinke til å spå om fremtiden. Av 60 konjunkturnedganger i forskjellige land i perioden 1990 til 2000, klarte økonomene å regne seg frem til 2 av disse ett år før de inntraff, ifølge en undersøkelse utført av økonomen Prakash Lougani fra det Internasjonale pengefondet.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.