Gjødselmarkedene har forbedret seg, og Yara leverer et sterkt driftsresultat i første kvartal. Omsetningen faller imidlertid, og er svakere enn analytikerne hadde ventet på forhånd (se tall i tabell nederst).

Korrigert for valuta og spesielle poster var resultatet 4,22 kroner per aksje - en sterk forbedring fra 2,81 kroner per aksje i første kvartal 2009.

De gode tallene kommer ifølge selskapet selv som følge av økt salgsvolum og marginer på gjødsel.

- Yara har i første kvartal økt produksjonen til full kapasitet igjen, og prisene har fortsatt å øke, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara.

Men alt er ikke rosenrødt:

- Vi er imidlertid forberedt på volatile markeder framover, menkan håndtere dette med den skala og fleksibilitet vi har i vår forretningsmodell.

Fallende etterspørsel?
Yara International skriver at den sene våren hovedsakelig fører til at volumer blir flyttet fra første til andre kvartal, men at det også kan føre til lavere total etterspørsel av gjødsel.

- Den totale etterspørselen kan også reduseres gitt at vekstfasen blir kortere. I forhold til hvilket omfavn leveringene vil ta seg opp denne sesongen avhenger av hvor raskt været normaliserer seg, kornpriser og bøndenes sentiment", skriver selskapet.

Yara International sier dessuten at det er en klar fare for at europeiske NPK-leveringer ikke kommer helt tilbake til normale nivåer.

Tapte storkamp
Kvartalet var blant annet preget av budkrig. CF Industries vant over Yara i kampen om amerikanske Terra Industries: Yara tapte krigen

- Vi lyktes ikke i å kjøpe opp Terra Industries til en attraktiv pris for Yara, men våre vekstambisjoner står ved lag med en skalerbar forretningsmodell egnet for lønnsomme ekspansjoner. Strengt fokus på finansiell disiplin og attraktiv verdsettelse vil imidlertid fortsette å være sentralt i Yaras vekststrategi, som demonstrert da vi valgte å ikke delta i en budkrig om Terra, sier Haslestad.

Yara-aksjen YAR faller 3,55 prosent.