Økonimiprofessor Hilde C. Bjørnland ved BI mener statsbudsjettet er alt for ekspansivt og at regjeringen nå bruker så mye oljepenger at handlingsregelen for bruk av oljepenger ikke lenger gir noen mening, skriver Dagens Næringsliv.

- Jeg frykter at handlingsregelen er død. Jeg kan ikke se for meg noe scenario hvor regjeringen kommer tilbake til handlingsregelen, sier Bjørnland til DN.

Regjeringen pumper inn 149 milliarder oljekroner i statsbudsjettet neste år. Det er 44,6 milliarder mer enn handlingsregelen tilsier, og en økning på 14,6 milliarder kroner fra årets budsjett.

Les også: Pøser ut oljepenger

Bjørnland mener den høye oljepengebruken i budsjettet for neste år er starten på det som kan utvikle seg til det som omtales som «hollandsk syke».

Hollandsk syke brukes om en situasjon der eksportinntekter fra olje eller andre varer fører til at skjermede sektorer eser ut mens konkurranseutsatt sektor bygges ned. Når eksportinntektene tar slutt, kan konsekvensen bli en kraftig økning i arbeidsledigheten.

Må kutte i gode velferdsordninger
Hollandsk syke beskriver det økonomiske uføret Nederland havnet i etter å ha brukt gassinntekter fra Nordsjøen til omfattende offentlige prosjekter og velferdsreformer. Næringslivets konkurransekraft ble undergravd. Det endte med en hardhendt og smertefull økonomisk hestekur.

- Vi kommer ikke tilbake til handlingsregelen uten at de tar tak i den underliggende utgiftsveksten. Vi blir tvunget til å kutte i de gode velferdsordningene. Jeg mener det hadde vært riktigere å stramme inn på finanspolitikken nå og heller bruke lengre tid på å stramme inn pengepolitikken. Med dette budsjettet øker presset på at Norges Bank skal sette opp renten, sier Bjørnland til DN.

- Politisk vanskelig
Skal man komme tilbake til handlingsregelen krever det en kraftig innstramming ved neste korsvei.

- Det er politisk vanskelig. Det er aldri populært å kutte kraftig. Hadde budsjettet vært mer nøytralt, ville behovet for framtidige innstramninger vært mindre, sier Bjørnland til Dagsavisen.

Handlingsregelen skal sikre en jevn bruk av oljeinntektene over tid, slik at oljefondets kapital kan økes. Regelen sier at staten over tid ikke skal bruke mer av oljeinntektene enn fondets forventede realavkastning, som igjen er anslått til 4 prosent av fondets kapital.

Les også: Den norske syke

<b>- Ingen klare kuttkandidater</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.