En ny Sikkerhetsportal med digitale signaturer kan tidligst være på plass om 18 måneder.

- Vi kunne ikke gå videre med den eksisterende avtalen, og endringene som trengtes kunne ikke gjennomføres uten at det ville krevd en ny anbudsrunde. Og vi i Fornyingsdepartementet kan jo hvertfall ikke bryte loven, sier statsråd Heidi Grande-Røys.

Hun legger mye av ansvaret på tidligere moderniseringsminister Morten A. Meyer og arbeidet som ifjor vår ble gjort av Moderniseringsdepartementet.

- Meyer kom på noe veldig smart, men alt var ikke smart, sier hun.

Grande Røys sier at gjennomføringen av MinSide-prosjektet med tilhørende Sikkerhetsportal også er en av hennes fanesaker som fornyingsminister. Men tiden frem til i dag har stort sett gått med til å prøve å rydde i Sikkerhetsproblematikken. Problemet er rammeavtalen BBS fikk på drifting av Sikkerhetsportalen.

De store pki-leverandørene Buypass og BankID har ikke villet tilby sine id-løsninger i modellen som lå i rammeavtalen med BBS, men krevd å ha brukerstedene (kommuner og etater) som avtalepartnere. En slik endring av avtalen har ikke vært mulig uten å måtte utlyse en ny anbudsrunde, forteller Grande Røys.

- Vi er glade for at Brønnøysundregistrene og BBS har vært velvillige i forhold til avvikling av avtalen, sier hun.

Forbannet
Grande-Røys innrømmer at norske kommuner og etater har grunn til å være skuffet over at den etterlengtede Sikkerhetsportalen ikke kommer på lufta i år.

- Jeg er skuffet selv. Jeg er forbannet. Det er noe drit, sier Grande Røys til Dagens it.

Fornyingsdepartementet har i flere måneder lagt lokk på informasjon om MinSide-prosjektet, og politisk ledelse sier det har vært tungt, men nødvendig på grunn av avtalen med BBS.

- Tenk deg hvordan det føles for en SV'er, sier politisk rådgiver Jørund Leknes, og forteller at de er lettet over å kunne informere om prosessen.

Departementet forteller at avtalen med BBS har hindret dem også fra å se på alternativer, og at de nå starter en ny utredning av hele Sikkerhetsportal-modellen. En ny Sikkerhetsportal må så ut på anbud, og denne prosessen tar 18 måneder, forteller Grande Røys.

Kan ta to år
- Implementering kan visst skje parallelt, men det kan gå opp mot to år, sier hun. Departementet satser samtidig på å få på plass en midlertidig id-løsning så raskt som mulig, noe som vil bety utsendelse av pin-koder til innbyggere som ønsker å bruke MinSide.

Men Grande-Røys understreker samtidig at det godt kan hende at Fornyingsdepartementet nå legger seg på en helt annen linje når det gjelder id-løsningen. Departementet har nå tid til å avvente utredningen om et offentlig Borgerkort, som skal konkludere i en rapport i september. Grande-Røys understreker at hun kan tenke seg en større offentlig deltagelse i id-prosjektet.

- Det er naturlig å vurdere hvilken rolle staten skal ha. Nå har vi prøvd markedsmodellen, og det viste seg at den ikke var så velutviklet som vi hadde trodd, sier Grande Røys.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.