Amerikanske myndigheter godkjente fredag bruk av Kongsberg-gruppens våpensystem Joint Strike Missile (JSM) i kampflyet F-35, som norske myndigheter har bestilt i alt 52 av.

Salgspotensialet over JSMs levetid blir anslått til 20 til 25 milliarder kroner, og full produksjon vil kunne skape 450 nye arbeidsplasser. Likevel holder de bena godt plantet på Kongsberg.

- Vi har feiret med en kaffekopp, sier administrerende direktør Harald Ånnestad i Kongsberg Defense Systems til DN.no.

Store muligheter
- Vi gleder oss over en historisk dag hvor vi legger grunnsteinen for bred industriaktivitet både på Kongsberg, og for rundt 100 underleverandører i mange tiår fremover. Om tredve år vil det være våre barn som snakker om hva dette har betydd, sier han.

Den amerikanske støtten åpner for at JSM vil bli integrert ikke bare på de norske flyene, men på alle F-35 som produsenten Lockheed Martin kommer til å selge, dersom kundene velger denne løsningen, ifølge Ånnestad. Han føler seg imidlertid sikker på JSMs potensial.

- Vi har pratet med forholdsvis mange partnerland som har gjort sine analyser, som konkluderer med at JSM er vesentlig bedre enn eksisterende konkurrenter. JSM er det eneste som har akseptabel ytelse på middels tunge og tunge scenarier, der hvor man har en motstander som er avansert og godt beskyttet, sier toppsjefen, og viser til at amerikanske admiraler har sagt det samme.

- Vi har også uttalelser fra flere partnerland som sier at de skal være JSM-integrert på F-35. Så kan ikke vi gå ut med alle detaljene på det, men vi føler oss svært sikre på at JSM har et stort potensial, sier han.

Skreddersydd til F-35
JSM er basert på Kongsberg-missilet Naval Strike Missile (NSM), og har på rekordtid altså oppnådd aksept fra en av verdens mest krevende kunder, USA. Det har ikke ligget i kortene at JSM ville bli godkjent på så kort tid, etter at de første analysene starter for kun ti år siden, understreker Ånnestad.

- Det har tatt av etter hvert som vi har dokumentert erf#229ene (med JSM, journ. anm), og øyebrynene har gått opp på amerikanske admiraler og andre. Så har det akselerert etter at Norge gjorde kampflyvalget sitt i 2008, og vi har siden jobbet med å skreddersy det til F-35, sier han.

- I og med at vi har hatt et unikt utgangspunkt i NSM så har vi vært i stand til å ta frem JSM på det som må kunne kalles svært rask utvikling i militær sammenheng, sier Ånnestad.

Les også:
Kan skape 450 nye arbeidsplasser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.