Flere selskaper er i markedet for å hente inn obligasjonslån i det norske markedet, og aktiviteten har steget også i andrehåndsmarkedet.

Aker Solutions meldte torsdag at de vurderer å hente inn et obligasjonslån på minst 750 millioner kroner. Subsea 7 er i markedet for et konvertibelt obligasjonslån på inntil 700 millioner dollar. Oceanteam Shipping meldte tirsdag at de vil hente inn 95 millioner dollar i obligasjonslån. Også Teekay Corp., Floatel International og Rem Offshore har lagt ut lån.

- Det har vært ganske bra aktivitet siden sommeren. Det henger sammen med at kapitalmarkedene har vært ganske gode. Høyrentemarkedet i USA er «on fire» og det er ganske bra i Europa også. Risikoaversjonen er lavere i tillegg til at bankene har blitt mer restriktive på utlån, sier analysesjef for kreditt Lars Kirkeby i Nordea Markets til TDN Finans.

Kirkeby sier at høyrentemarkedet kun er oppe i visse perioder, og at selskapene må benytte seg av muligheten når den er der. For selskaper med god kredittrating, altså såkalt "investment grade", er markedet åpent hele tiden.

Ved utgangen av september var det hentet inn 36 milliarder kroner i det norske høyrentemarkedet, mot 31 milliarder hele 2011. Den økte aktiviteten skyldes blant annet at nye selskaper går inn i obligasjonsmarkedet.

- Men vi er fortsatt et godt stykke under rekordåret 2007 som var på 69 milliarder kroner, men det var et veldig spesielt år, sier analysesjefen.

En hyggelig utvikling
Fordelen for selskapene er at de totale rentekostnader nå blir relativt lave. Kredittmarginene er historisk ganske høye, men samtidig har underliggende pengemarkedsrenter falt til veldig lave nivåer, ifølge Kirkeby.

Aktiviteten i andrehåndsmarkedet har også tatt seg opp.

- De som kjøpte obligasjoner i våres har hatt en hyggelig utvikling, sier Kirkeby.

Han viser til at det er økt interesse for markedet for høyrenteobligasjoner, og at blant annet Holberg Fondene i fjor satte opp et eget fond for den typen papirer. I tillegg har markedet blitt større som følge av flere utstedere.

- Kredittkvaliteten er høyere nå enn den var i 2007. Det som kommer til markedet nå er mer etablerte selskaper, og det er ikke type spekulative riggselskaper uten kontrakt, sier Kirkeby.

Henter lite egenkapital
I en undersøkelse blant rundt 500 norske finansdirektører gjort av Deloitte konkluderer konsulentselskapet med at finansieringsbildet er i endring, med en vridning fra banklån til obligasjonslån. Samtidig fremstår aksjeemisjon som en lite sannsynlig finansieringsalternativ.

- For obligasjonslån er markedet fortsatt sterkt, og det har vært en økning fra august 2011 til august 2012. Dette reflekteres også i hvorvidt finansdirektørene anser det som sannsynlig å bruke obligasjonslån som finansiering. Hele 35 prosent av dem oppgir at det er noe, eller svært sannsynlig, at de kommer til å benytte obligasjonslån de neste tolv månedene, skriver Deloitte.

Det er særlig selskap innen olje og energi som er i markedet for obligasjonslån.

Kun 17 prosent oppfatter nå banklån som attraktivt, mot 84 prosent i begynnelsen av 2011. Obligasjonslån fremstår som den mest tilgjengelig finansieringskilden blant finansdirektørene.

I samme undersøkelse fremgår det at 36 prosent oppfatter de økonomiske utsiktene for deres bedrift er «noe mer optimistisk» enn for seks måneder siden. 33 prosent melder om «uendret», mens 29 prosent oppgir «noe mindre optimistisk» og ingen oppgir «mye mindre optimistisk».

Les også:

<b>Her er aksjemeglernes nye marked</b>

<b>- Fortsatt mulig å tjene penger i meglerbransjen</b>

<b>Tror obligasjonsrushet fortsetter</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.