Sju år etter at Nav ble etablert, slår Riksrevisjonen nok en gang fast at etaten gjør mange feil. Hvert år de siste fem årene har etaten fått merknader. I årets rapport gjelder det blant annet feil i utbetalinger av arbeidsavkl#229spenger, sykepenger, foreldrepenger og pensjon.

I tillegg er informasjonssikkerheten fortsatt ikke god nok, og det er vesentlige utfordringer med regnskap og økonomiforvaltning.

– Vi ser alvorlig på omfanget av feil, og understreker at selv små feil kan ha stor betydning for den enkelte bruker, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Lang tid
Selv om arbeidet med å utbedre svakhetene pågår, mener han det tar for lang tid.

– Det er ingen som innbiller seg at en så stor etat som Nav skal være feilfri. Men vi konstaterer at feilprosenten er altfor høy i forhold til det man kan forvente, sier Kosmo.

For eksempel har revisjonen i første halvdel i 2011 avdekket feil i 13 prosent av de kontrollerte utbetalingene av arbeidsavkl#229spenger. 11 prosent av sykepengeutbetalingene er feil, og 21 prosent av de undersøkte utbetalingene av foreldrepenger er feil. 6 prosent av vedtakene om uførepensjon og alderspensjon med tidligere uførepensjon er også feil.

– Dette er uholdbart og stikk i strid med formålet med ordningen. Det er mildt sagt risikosport å kun tildele arbeidsavkl#229spenger uten oppfølging eller konkrete planer for aktivitet. Dette kan i verste fall bidra til at flere enn nødvendig går over til uføretrygd i stedet for å gjøres i stand til å komme ut i arbeidslivet igjen, sier generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Manglende oppfølging og aktivitetsplan fører til usikkerhet om vilkåret for utbetaling av arbeidsavkl#229spenger er oppfylt i om lag 10 prosent av de samlende utbetalingene i 2011, anfører hun.

Tidsfrist
Unio-leder Anders Folkestad mener at kritikken av Nav er overraskende og alvorlig.

– Det er alvorlig at en så stor andel av brukerne ikke får utbetalt korrekt beløp i økonomiske ytelser, sier Folkestad.

Han understreker at Nav er avhengig av at brukerne har tillit til etatens saksbehandling.

– Derfor må arbeidsministeren gi Nav en tidsfrist senest ved utløpet av 2013 for å redusere omfanget av feilutbetalinger til et minimum, sier Folkestad.

Han får støtte av Fremskrittspartiets Robert Eriksson, som leder Stortingets arbeids- og sosialkomité.

– Feil og feilutbetalinger hos Nav har blitt en årlig gjenganger. At ikke regjeringen har ryddet opp tidligere er for meg ubegripelig. Alt tyder på at arbeidsministeren har sovet i timen og ikke hatt den nødvendige kontrollen med Nav, sier han.

Mest ressurser
Riksrevisjonen har gjentatte ganger kritisert Navs informasjonssikkerhet. Selv om Nav har iverksatt en rekke tiltak, mener revisjonen at det fortsatt er mangler. Blant annet pekes det på at mange ansatte har mer omfattende brukerrettigheter og dermed har tilgang til mer informasjon enn det er behov for.

– Nav er en stor virksomhet og har så stor betydning for folk flest, at det uten tvil er den virksomheten som Riksrevisjonen bruker mest ressurser på, sier Kosmo.

Han legger til at det også er grunn til å si at det ikke blir bare verre og verre.

– Vi ser betydelige forbedringer i Nav gjennom de siste årene, og vi har god tro på at Nav gjennom blant annet IKT-satsingen skal bli bedre, sier riksrevisoren. (©NTB)

2011: Riksrevisoren refser NAV

2010: Riksrevisjonen slakter NAV

Les også: Syk etat (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.