Tidligere hovedtillitsvalgt for flygelederne i tårnet på Gardermoen, Åge Røde, er dømt av Arbeidsretten til å fratre som tillitsvalgt ved flyplassen. Norsk Flygelederforening er også dømt til å betale 375.000 kroner i sakskostnader til arbeidsgiverforeningen Spekter.

Røde har imidlertid ikke denne jobben lenger.

60 prosent av flytrafikken på Østlandet ble forsinket da for få flygeledere var på jobb i sommer. Avinor mente flygeleder Åge Røde, som selv sa fra seg vervet som tillitsvalgt i tårnet på Gardermoen tidligere i høst, var årsaken til mye av forsinkelsene. De mente blant annet at han oppfordret kolleger til å ikke jobbe overtid og trikset med vaktlister.

Avinor saksøkte derfor Norsk Flygelederforening (NFF) for å ikke ha fjernet Røde som tillitsvalgt etter sommerens flykaos.

Røde hevdet han bare har gjort jobben sin og vært en varsler som har sagt ifra om uholdbare tilstander i tårnet på Gardermoen, men valgte likevel å gi seg som lokal tillitsvalgt.

Parallelt med saken i Arbeidsretten mellom Spekter og NFF pågår også en oppsigelsessak i Avinor, som ønsker å bli kvitt Røde for godt. Men han gir ikke opp kampen om å beholde jobben, sa han til Dagens Næringsliv nylig.

- Krenkelse av fredsplikten
Spekter har i Arbeidsretten lagt frem brev fra Åge Røde der de mener han fremsatte massive og graverende trusler ovenfor ledelsen i Avinor.

I brevet truet angivelig Røde med at villigheten til å arbeide overtid og bidra til ekstraordinær innsats ville bortfalle i de neste to år dersom lønnsoppgjøret ikke ga et tilfredsstillende resultat. Presset var rettet direkte mot beslutningstaker på arbeidsgiversiden.

Norsk Flygelederforening frarådet Åge Røde å sende det omtalte brevet, ifølge dommen.

Trusler i en forhandlingssituasjon om å ty til «annen arbeidskamp» i form av overtidsnektelse etter at lønnsoppgjøret er i havn er, ifølge Arbeidsretten, en krenkelse av fredsplikten. Retten skriver at en slik trussel må anses som et grovt brudd på de plikter en tillitsvalgt har etter inngåtte avtaler mellom partene i arbeidslivet.

Fikk også konsekvenser i utlandet
Sommerens problemer i flytrafikken fikk også konsekvenser i andre land.

Joe Sultana, koordineringssjef ved den europeiske luftfartsmyndigheten Eurocontrol, sa i midten av september at de måtte hjelpe Avinor gjennom krisen med altfor få flygeledere.

- Andre luftrom ble påvirket, og andre land måtte ta seg av større mengder trafikk som kom over fra Norge. Dette var ikke planlagt, og de så nok også noe ekstra forsinkelser i nabolandene, sa Sultana.

Flyselskapene tapte millioner av kroner på flygelederkaoset i sommer.

Les også: Tillitsvalgt for flygelederne i Gardermoen-tårnet går

Nekter for trusler og ulovlige aksjoner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.