Når skal det være lov til å kjøpe melk og brød og gressklippere, og hvor stor skal butikken få lov til å være?

Gradvis er reglene for når butikker kan være åpne, blitt mindre strenge. Det går sakte i riktig retning. Forrige skritt mot et åpnere samfunn ble tatt under Bondevik II-regjeringen i 2003. Da ble åpningstidsloven fjernet. Det som står igjen, er bestemmelser for å verne helligdagsfreden.

Fremdeles er det slik at på søndager og helligdager må butikkene være stengt, hvis de ikke er på under 100 kvadratmeter og i hovedsak selger kiosk- eller dagligvarer.

Fremskrittspartiet har foreslått å oppheve bestemmelsen og heller la tilbud og etterspørsel bestemme åpningstidene. Høyre slutter seg langt på vei til forslaget og vil tillate at butikkdørene åpnes på «alminnelige søndager», men vil fortsatt ha et vern for helligdager og helligdagsfreden, for eksempel 1. juledag. Venstre har et mer ullent forslag. Partiet vil ivareta helligdagene som fridag, men vil ha en mer rettferdig praksis for hva som er lov og ikke på søndager.

Kristelig Folkeparti går i motsatt retning. Partiet er bekymret for «utglidning» på plantesentrene, som har et eget unntak og kan ha søndagsåpent med langt flere enn 100 kvadratmeter. Det har skapt uro i blomsterbutikker, i byggevareutsalg og hos jernvarehandlere fordi plantesentrene gjerne selger både blomster, byggevarer og gressklippere. Når de kan holde åpent mens andre må holde stengt, blir det konkurransevridning. KrF ber derfor om innstramning.

De tre regjeringspartiene, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, vil beholde alt som det er. De vil verne én dag i uken for kommersiell aktivitet slik at arbeids-tagerne i varehandelen skal kunne ha søndagsfri. Det betyr samtidig at studenter og andre som måtte ønske seg en søndagsjobb, skal vernes mot det.

Det hele ble godt oppsummert av Ap-representant Karita Bekkemellem i VG i 2002: «Det er vanskelig å være prinsipiell på at vi ikke kan kjøpe varer på Rimi på en søndag, når vi kan kjøpe de samme varene dyrt på bensinstasjonen. Dette rimer ikke.»

Nei, det rimer ikke. Da vil det enkleste være å fjerne bestemmelsen. Men det skjer altså ikke ved denne anledningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.