Kredittilsynet har aldri hatt en tilsvarende sak, der en eier i en bank søker om konsesjon på grunnlag av under 90 prosent, men over 10 prosent av aksjene.

Ny lov
Fra 1. januar 2004 kom en ny lov om eierbegrensning og eierkontroll i finansinstitusjoner.

Loven fjernet det tidligere kravet om at en eier enten må sitte med under 10 prosent eller over 90 prosent (i prinsippet 100 prosent som følge av tvangsinnløsning) fjernet.

For Kredittilsynet blir dette en ny utfordring.

Sender søknad videre
Tilsynet vil derfor ikke avgjøre en eventuell søknad fra bankene, SpareBank1 Midt-Norge og Sparebanken Møre, men gi en vurdering til Finansdepartementet.

Den pågående kampen om Romsdals Fellesbank har SpareBank1 Midt-Norge allerede sikret seg aksepter og aksjer som til sammen overstiger 50 prosent, mens Sparebanken Møre har sikret seg inntil 10 prosent av aksjene, og har tatt imot aksepter ut over dette.

Søker på under 90
Det betyr at ingen av bankene kan nå 90 prosent. SpareBank1 Midt-Norge har allerede gjort det klart at de vil søke konsesjon på grunnlag av akseptgrunnlaget banken har ved den ekstraordinære generalforsamlingen 17. januar.

– Det er etter den nye loven ikke noe formelt i veien for at en eier kan sitte med for eksempel 50-60 prosent av aksjene, mens en annen eier har hånd om for eksempel 20-30 prosent av aksjene. Det som skjer er at bankene må søke om å få eie et slikt antall aksjer. Kredittilsynets oppgave blir da å vurdere hvorvidt det er hensiktsmessig at en stor eier sitter med 50-60 prosent, mens en annen stor eier sitter med 20-30 prosent. Den vurderingen kan vi først foreta når en søknad fra de to kjøperne eventuelt kommer, sier seniorrådgiver Anders Nicolai Kvam i Kredittilsynet til NTB.

Han fastslår at Kredittilsynet aldri tidligere har hatt en tilsvarende sak. Han sier at Kredittilsynet neppe vil avgjøre en slik sak, men gi sin vurdering til Finansdepartementet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.