Advokat Lars Emil Christensen (72) påberopte seg dokument- og regnskapsskrekk. Nå er han dømt til tre og et halvt år i fengsel for grove skattesvik, grove bedragerier og grovt kreditorsvik.

- Jeg klarer ikke å ta i ett eneste dokument jeg, sa Christensen til DN etter dommen falt i Oslo tingrett senhøstes 2012.

I oktober 2012 ble eks-advokaten dømt til to og et halvt år i fengsel og 300.000 kroner i bot i tillegg til å måtte tåle inndragning av 3,5 millioner kroner og betale erstatning på 5,3 millioner til Nav og et forsikringsselskap.

Nå har Borgarting lagmannsrett skjerpet fengselsstraffen, viser den ferske dommen.

Lars Emil Christensen hevder at han lider av dokument- og regnskapsskrekk, samt angst for tidsfrister. Lidelsen pådro han seg angivelig etter en konkurs på begynnelsen av 1990-tallet, og dermed fikk 72-åringen attføringspenger fra daværende Aetat i perioden 2002 til 2005. Men Christensen skaffet samtidig familieselskapet Arden Norge betydelige inntekter, og var dessuten fagansvarlig for Planbo Eiendomsmegling minst tre dager i uken.

«Etter bevisførselen er det vanskelig å se at Christensens inntektsevne på noe tidspunkt har vært nedsatt nevneverdig», heter det i dommen.

Lagmannsretten gjorde som tingretten og dømte Christensen for grovt bedrageri av en halv million i attføringsmidler. I tillegg ble han domfelt for grovt bedrageri av sine kreditorer, grovt kreditorsvik, seks tilfeller av grove skatteunndragelser og overtredelser av merverdiavgiftsloven, bokføringsloven og regnskapsloven. Både Økokrim og skattekrimenheten til Skatt øst har vært involvert i opprullingen av saken.

Ifølge dommen fra Borgarting lagmannsrett har 72-åringen nektet å forklare seg til politiet og motarbeidet Økokrims forsøk på å få innsyn i og ta beslag i midler Lars Emil Christen har hatt stående på konti i Luxembourg. Retten fastslår at «det ikke er mulig å feste lit til noe av det Christensen forklarer om omtvistede forhold i tiltalen», og at eks-advokaten husker gamle forhold som er til hans fordel detaljert, mens «hans hukommelse kan være blank» når det gjelder transaksjoner nærmere frem i tid.

- Jeg har ingen kommentarer til dommen, sier forsvarer Arvid Dahm til DN.no.

Fra 2001 til 2008 var Lars Emil Christensen under tvungen gjeldsordning, og skyldte kreditorene sine 4,3 millioner kroner. Han opplyste imidlertid ikke kreditorene om inntekter på tilsammen minst 12,2 millioner kroner, viser den ferske rettsavgjørelsen.

Christensen brukte et selskap på De britiske jomfruøyene og en bankkonto i Luxembourg til å skjule inntektene fra skattemyndighetene i Norge, og har ifølge dommen over lang tid vist et «fast forbrytersk forsett».

Lars Emil Christensen ble i Borgarting lagmannsrett idømt tre og et halvt års fengsel, derav et halvt år betinget straff. Han må også betale en bot på 300.000 kroner, tåle inndragning av 300.000 kroner pluss renter fra en bankkonto og punge ut med 506.000 kroner i erstatning til Nav (tidligere Aetat).

- Vi er veldig fornøyd. Dommen er god og riktig, og vi har fått fullt ut medhold i straffepåstanden, sier aktor Andreas Schei hos Økokrim.

Christensen må også regne med en betydelig skatteregning. Ifølge dommen er det ikke fattet endelig skattevedtak i saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.