Det finnes ingen kystlinje i Oppland med lakseoppdrett og merder. Derimot har Oppland et selskap som vokser i rekordfart med et produkt som dreper lakselus og dets egg i oppdrettsanlegg. Veksten har vært så stor at selskapet Aqua Pharma topper gasellelisten i Oppland.

– Laks er kjempegodt. Det spiser jeg ofte. Kvaliteten på oppdrettslaksen har blitt veldig bra med årene, sier daglig leder Elvin Bugge (53) i Aqua Pharma.

Selv er han vokst opp med mye villaks fra farens fangst på Linesøy i Fosen i Sør-Trøndelag.

– Villaks var ofte familiens hovedinntekt på 60-70-tallet, sier Bugge.

Nå utgjør laks en betydelig del av omsetningen i konsernet Aquatic som Bugge har bygget opp sammen med sin hovedmakker Hans Erik Tofte.

Se video øverst i saken.

 

  • Hva var ideen da dere startet?

– Ønske om å gi et positivt bidrag til fiskekvalitet. Ideen var å ha aktivitet i konsernet med virksomhet rundt «levende liv». Fra før drev vi med produkter for slakting og foredling av dyr.


  • Hva ville du gjort annerledes hvis du fikk gjøre noe om igjen?

– Da ville jeg prioritert ytterligere satsing på forskning og produktutvikling.


  • Hva er din viktigste drivkraft?

– Hovedmålet er å lage løsninger for at akvakulturnæringen skal drive trygt i et samspill med villaksen.


  • Hvordan merker dere den økonomiske krisen i Europa og USA?

– Den har vi knapt merket. Vi jobber med fiskehelse, kvalitet og trygg mat. Det er nærmest beskyttet mot kriser.


  • Hva gjorde du for ti år siden?

– Da jobbet jeg med etableringen av selskapet og var engasjert i det.


  • Hva gjør du om ti år?

– Mye av det samme jeg gjør i dag. Forhåpentligvis med enda flere fantastiske medarbeidere.

Modernisert utgave
Bugge er håndballspilleren og kjemiingeniøren som kom til Gudbrandsdalen for å trene Fåbergs damelag på slutten av 1980-tallet og stiftet familie i Lillehammer. Der traff han tidligere langrennsløper Tofte. Sammen har de skapt et konsern som ifjor omsatte for 115 millioner.

Vekstmaskinen i konsernet er datterselskapet Aqua Pharma. Gaselleselskapet har lyktes med et modernisert utgave av et gammelt «dødsvåpen» mot lakselus.

De fire siste regnskapsårene har firmaet økt omsetningen fra en million til 23,5 millioner kroner. Omsetningen tok fart etter at Bugge fikk en henvendelse fra Marine Harvest i 2008 om han kunne prøve å behandle lakselusen med hydrogenperoksid – et kjemisk stoff med ekstra oksygen i vannet.

– På 1990-tallet ble samme metode benyttet, men effekten ble maksimalt 70 prosent, sier Bugge.

Kjemiingeniøren tok kontakt med sin belgiske leverandør av peroksid og startet utviklingen av brønnbåtkonseptet sammen med Marine Harvest og brønnbåtfirmaet Sølvtrans.

Prosessen medfører at oppdrettsfisk pumpes opp av merdene ombord i brønnbåter for badbehandling og avlusing med hydrogenperoksid og settes tilbake når fisken er ren for lus. Metoden er dyrere enn bruk av andre legemidler, men den er effektiv.

– Nå er effekten på mellom 97 og 100 prosent. Lusen forsvinner og eggene dør, sier Bugge.

For tre år siden var det kun én brønnbåt til bruk for bekjempelse av lusen.

– Nå har vi avtale med cirka 20 båter, sier Bugge, som har flere av de største oppdrettsselskapene som kunder.

Bugge og Tofte understreker at deres metode ikke vil føre til at lusen forsvinner for godt.

– Vi har dekket et behov i markedet etter at lakselusen har utviklet resistens mot dagens legemidler. Vi snakker ikke om bekjempelse, men kontroll av lusen og samhandling av de metoder som benyttes mot parasitten. Lusen skal ikke forsvinne, fordi den er en del av naturen og finnes på tilnærmet all villaks i et balansert antall, sier Bugge.

De to har nå etablert datterselskaper sammen med lokale aktører i land som Skottland, Australia, Chile og Canada.

– I år vil vi omsette nesten like mye i Norge som vi gjorde ifjor. Medregnet våre utenlandske selskaper vil vi ha driftsinntekter i år på rundt 55 millioner kroner, sier Tofte.

Liste:

 

Viruskontroll
De to mener fremtidens «korstog» for å sikre at oppdrettsfisken holdes frisk er blant annet kontroll med lus, amøber og virus.

– Ofte svekkes fisken av lus og amøber slik at immunforsvaret ikke klarer å demme opp for virussykdommer. I Skottland er næringen i år hardt rammet av gjelleamøber med opprinnelse fra Australia og flere av aktørene har lidd store tap, sier Bugge, som bruker samme metode mot amøbene som mot lusen.

Selv er han glad for at selskapet kan bidra i kampen mot lusen.

– Vi må ta vare på både oppdrett og villaks. Vi trenger begge deler, smiler Bugge.

  • Alle som oppfyller kriteriene til å bli gaselle blir plukket ut av AAA Soliditet. Det går ikke an å melde seg på.
  • Hvis organisasjonsnummeret av en eller annen grunn endres, for eksempel fordi organisasjonsformen endres, faller selskapet ut av gruppen som kan bli gaselle.
  • Rene eiendomsselskaper, investeringsselskaper offentlig forvaltning og holdingselskaper er blant selskapene som utelates.
  • Poengberegningen: Vekst i omsetning fra 2008 til 2009, fra 2009 til 2010 og fra 2010 til 2011 blir rangert. Det blir også veksten for hele perioden. Omsetningsveksten for hele perioden veier tyngst. Dessuten blir det tatt hensyn til rating (AAA Soliditets egen), og til eventuelle revisoranmerkninger.

Liste:
Fylkesprofilen: Havnet i Oslo-skyggen
Fylkesvinner Hedmark: Opptur med toget
Liste:
Les også: Tåler regnværsdager
Les også: Ingen heisatur tross opptur

Les alt om gasellene

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.