Nordland viser stor variasjon som gasellefylke. Den lille fiskerikommunen Værøy er nummer én nasjonalt i antall gaseller per innbygger. Samtidig er Nordland et av fylkene der flest kommuner har null gaseller.

Selv om Værøy topper i gaselletetthet er det en gammel industrikommune som har flest gaseller i Nordland. Industrialiserte Rana topper med 15 gaseller, tett fulgt av fylkes-hovedstaden Bodø med 13.

Industrigasellene dominerer stort i fylket sammen med de relaterte bygge- og anleggsgasellene, begge svært konjunkturutsatte.

Ståle Lønnum vet hva det vil si å etablere en vekstbedrift. Han kjøpte med seg skrivebordet da han forlot Jernverket på Mo i 1999. Fra sine nye base i samme by bygde han opp selskapet TAG Systems til å bli en av verdens 15 største produsenter av plastkort/bankkort.

Fikk drahjelp
Han fikk forretningsideen da han satt på Heathrow flyplass ved London og leste om id-tyveri i avisen. Tyver brukte barn til å lese på bagasjelappene. Dermed var sjansen stor for at hjemmet var ubebodd. Hadde lappen, derav navnet «TAG», vært som et bankkort med «skjult» informasjon i, kunne tyveriet hjemme vært unngått.

Selv om det lokale finansmiljøet ikke tente på ideen var banknæringen nasjonalt opptatt av konkurranse i det smale markedet for bankkort.

– Vi ble veldig godt tatt imot i banken og fikk god drahjelp av Innovasjon Norge, sier Lønnum.

Da han solgte livsverket i 2006 hadde selskapet 85 prosent av det norske bankmarkedet og hadde startet en internasjonal ekspansjon. Kjøperen, EDB Business Partner, betalte 250 millioner kroner for aksjene i TAG Systems.

«De beste folkene»
Lærdommen han kan bringe videre til andre gründere er følgende:

– Ting tar tid. Vi hadde en helt ny teknologi og skulle inn i et internasjonalt marked. En annen erf#229 er at det er lenger fra Oslo til Mo i Rana enn fra Mo i Rana til Oslo, der mesteparten av finanseliten sitter. Etableringen sikret ham Ernst & Youngs «Entrepreneur of the Year» i Norge og som igjen ledet til en andre plass i Europakåringen. Juryen begrunnet med at han «på en beundringsverdig måte har skapt en internasjonal virksomhet i et utfordrende marked».

– Det gjelder å rekruttere de beste folkene, sier Lønnum, som kommer fra en familie av gründere.Gründeren har allerede vist evne til å kommersialisere egne ideer, og sier at flere planer er på gang. Han har blant annet investert i restene av den lokale verkstedbedriften Miras, der tre av selskapene i konsernet gikk dundrende konkurs ifjor. Eierposten er på cirka 34 prosent.

– Den nye delen av Miras går veldig bra. Generelt er det imidlertid slik at småindustrien sliter. Det er en voldsom konkurranse, sier Lønnum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.