Hvis jeg kunne ha snekret ville jeg gjerne også ha vært der ute, sier Wenche G. Bårdsen, salgs- og markedsansvarlig i Vestlandshus Tromsø as.

  • TABELL:

Hun peker ut mot funkishusene på Kvaløya i Tromsø inne fra den blå brakken hvor hun sitter sammen med den «harde kjernen» i bedriften. Utenfor laver snøen ned. Wenche er kvinnen som fikser alt hos årets gasellevinner i Troms.

  • Hva var ideen da dere startet?
    – Det å skape sin egen arbeidsplass ble etterhvert et viktig mål. Det var en drøm om å skape og utvikle boligprosjekter. Vi valgte å bli medeier i Vestlandshus-kjeden for å ha tilgang til et godt konsept med hus- og hyttekatalog, teknisk avdeling med arkitekter og profilering.

  • Hva ville dere gjort annerledes hvis dere fikk gjøre én ting om igjen?
    –Utviklet flere og større boligområder, også i andre regioner av landet.

  • Hva er deres viktigste drivkraft?
    – Å skape noe. Penger er et parameter på hvordan det går med driften, men det er ikke drivkraften.

  • Hvordan merker dere den økonomiske krisen i Europa og USA?
    – Vi har ikke merket noe til krisen ennå.

  • Hva gjorde dere for ti år siden?
    – Da holdt vi på med stort sett det samme som nå, med utvikling av tomter og bygging av eneboliger og leilighetsbyg


– Jeg er den eneste kvinnen i bedriften, og det trives jeg godt med. Det er lite konflikt på jobb, de blåser det ut, og så er vi ferdig med det, sier hun.

Sammen med daglig leder og ektemann, Johnny Bårdsen og fem av de ansatte, har de tatt turen fra lokalkontoret på Finnsnes for å møte DN og samtidig feire en av de ansatte som har jobbet i bedriften i 20 år.

– Det ligger et knallhardt arbeid bak alt vi gjør. Vi gjør selvsagt av og til feil som alle andre, men jobber hele tiden for å utvikle oss, sier hun.

Egne tomter
Selskapet har gått fra å levere en årlig omsetning på tre millioner i 2009 til hele 33 millioner kroner i 2012.

Nøkkelen til suksessen er at det har utvidet markedsområdet fra Finnsnes-regionen til å omfatte hele Midt-Troms og Tromsø, mener ekteparet Bårdsen.

– Vi har hele tiden også drevet med bygging i egen regi. Det betyr at vi kjøper tomteområder for utvikling og bygger boliger på disse, sier Wenche Bårdsen.

I boligfeltet Strand på Kvaløya er det byggeprosjekter så langt øyet kan se – og Vestlandshus Troms er langt fra alene om å tilby hus i prisklassen fem–syv millioner kroner.

– Vi var et av de første byggefirmaene som begynte å bygge hus her på Strand boligområde, men siden har det kommet flere til. Det er mange aktører i bransjen, noe som medfører tøffere konkurranse, særlig i Tromsø, sier Johnny Bårdsen.

Stein-Kåre Knutsen (bak) og Jukka Takarantio er leid inn fra Km Proff Bygg for at Vestlandshus Tromsø skal rekke å produsere alt.
Stein-Kåre Knutsen (bak) og Jukka Takarantio er leid inn fra Km Proff Bygg for at Vestlandshus Tromsø skal rekke å produsere alt. (Foto: Ingun A. Mæhlum)

Stø kurs
På verandaen står bygningssnekker Jukka Takarantio med kollegene Stein-Kåre Knutsen og Erlend Pedersen. De er innleid fra selskapet Km Proff Bygg.

– Vi leier inn arbeidskraft for å ta toppene, og for å rekke å produsere alt, forklarer Johnny Bårdsen.

Alle de ansatte, inkludert ledelsen, ser ut til å ta gasellekåringen med stor ro – ingen jubel eller neser i sky.

Bjørnar Rikardsen (fra venstre), Harold Brandser og Geir H. Johansen er blant gasellevinnerens 25 ansatte. Bedriften har ingen planer om å hente inn flere, tross gode tider.
Bjørnar Rikardsen (fra venstre), Harold Brandser og Geir H. Johansen er blant gasellevinnerens 25 ansatte. Bedriften har ingen planer om å hente inn flere, tross gode tider. (Foto: Ingun A. Mæhlum)
– Vi har jobbet målrettet i mange år, og vi vet at endringer i boligmarkedet skjer raskt. Nå må vi si nei til prosjekter fordi vi ikke har tid, men hvis det kommer en korreksjon i boligmarkedet og prisene begynner å falle, vil vi merke nedgang i etterspørselen, sier Wenche Bårdsen.

Derfor mener hun det er viktig at bedriften ikke øker bemanningen fra dagens 25 ansatte.

– Det kan fort bikke over. Vi har vi ingen planer om å ansette flere eller ta på oss mange nye oppdrag. Det er ikke noe mål for oss å vokse så mye som mulig. Vi har bygd stein på stein og hele tiden vært nøkterne. Det vil vi fortsette med.

I tillegg til å fortsette med samme bemanning som før, stiller de også krav til at de ansatte stiller opp der det er behov.

– Det som kjennetegner mange små bedrifter, er at de ansatte må ta i et tak der det trengs. Vi fungerer alle sammen litt som en potet. Tømrerne må være allsidige og også transportere, laste og montere bygg, sier hun.

– Vi kan steke vafler også, sier Harold Brandser.

Wenche G. Bårdsen er eneste kvinnelige innslag i bedriften. Her flankert av Tor-Erling Nygaard (til venstre) og Geir H. Johansen.
Wenche G. Bårdsen er eneste kvinnelige innslag i bedriften. Her flankert av Tor-Erling Nygaard (til venstre) og Geir H. Johansen. (Foto: Ingun A. Mæhlum)

Gullbonus
Rundt 90 prosent av alle husene settes opp i fabrikken før de transporteres til tomten.

– Vi er en av få bedrifter som produserer bygget fra a til å. I en egen fabrikk på Finnsnes lager vi bygget, og så kjører de samme tømmermennene huset ut til tomten og setter det opp, sier Wenche Bårdsen.

Johnny Bårdsens tidligere byggefirma, Polarhus, gikk inn i den landsdekkende Vestlandshus-kjeden i 1993. Harold Brandser er blant dem som har vært med helt siden starten.

– Nå med denne gasellekåringen blir det kanskje en gullbonus også, sier han og kikker forventningsfullt bort på sjefen.

– Jeg sender regningen til DN, repliserer Bårdsen kjapt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.