Bjørn Ole Gleditsch (50) mener Vestfold har lange røtter for gründerånd og entreprenørskap.

– Helt fra vikingtiden og hvalfangsttiden har folk fra vår region tatt sjansen og dratt ut i verden. De har lykkes internasjonalt og det har vært viktig for Vestfolds utvikling, sier Sandefjord-ordføreren.

Han peker på flere som har lykkes i Vestfold:

  • Skips- og hvalbåtrederne Anders Jahre, Svend Foyn og Lars Christensen.
  • Wilhelm Wilhelmsen-Gruppen og Herbjørn Hansson med Nordic American Shipping.
  • Agility Group, tidligere Grenland Group, og klyngen av ingeniørbedrifter i Vestfold som blant annet har vokst ut av Framnes Mekaniske Verksted.
  • Gründerne av netthandelsselskapet Komplett som har bidratt til at 20 prosent av all netthandel i Norge foregår fra Sandefjord.

– Jeg må vel også nevne Jotun som min bestefar startet og som har hatt store ringvirkninger og gitt fylket mange underleverandører, sier Gleditsch.

«Lite misunnelse»
Han er barnebarn av Odd Gleditsch senior som grunnla Jotun i 1926 og som ble internasjonalisert og ekspandert av hans far Odd Gleditsch junior fra 1962.

Bjørn Ole Gleditsch bidrar i dag med penger til gründerbedrifter i Vestfold, men er først og fremst ordfører i Sandefjord, noe han har vært i ti år.

– I Vestfold er det lov å tjene penger, det er lov å lykkes. Det er lite misunnelse så lenge du bidrar til fellesskapet, sier han.

– Jeg er opptatt av Sandefjord skal være «ja-kommune». Vi ønsker å tiltrekke oss de smarte hodene og setter pris på folk som har kapital og gode ideer. Vi skal være en kommune som legger forholdene til rette. Det er vår oppgave, legger han til.

Han mener det er flere grunner til at gründere i Vestfold lykkes med næringsutvikling i Vestfold:

  • Torp Lufthavn mellom Sandefjord og Tønsberg med internasjonale flyvninger.
  • Tett bosetning, mange byer, og nærhet til Kongsberg, Drammen og Oslo.
  • Gründerprogrammene «Ungt entreprenørskap» og «Start i Vestfold» hvor fylkesmann Mona Røkke var initiativtager i 2006 og som er et samarbeid mellom 12 Vestfold-kommuner og private selskaper. Det følger opp nyetablerere og består av et nettverk av advokater, revisorer og andre som stiller sin hjelp til disposisjon i en time gratis for alle.
  • Har Norges største hotell mellom Oslo, Bergen og Kristiansand som bidrar til konferanser og handelsnæring.
  • Etablering av maritimt kompetansesenter i Sandefjord.

– Vi involverer ungdomsskoler, videregående skoler og Høyskolen i Vestfold i gründerprosjekter og konferanser. Vestfold har vunnet Nærings-NM for Ungt Entreprenørskap flere år og voksne bedrifter har startet herfra. Det er et veldig bra offentlig-privat samarbeid som vi er godt fornøyd med, sier Gleditsch.

100.000 flere vestfoldinger
Han sier at det regnes med 100.000 flere mennesker i Vestfold frem mot 2030.

– Sammen med Stokke kommune har Sandefjord kjøpt 2200 mål rundt Torp Lufthavn fra Forsvaret. Det er indrefileten i Vestfold når det gjelder tilrettelegging for nye arbeidsplasser. Fordi det ligger tett ved E18 og så tett inntil flyplassen venter vi at det vil dannes 20.000-40.000 arbeidsplasser her fremover, sier han.

– Vi prøver også å få lagt traseen til jernbanen inntil dette området. Her er det allerede et stort ingeniørmiljø, mye takket være Framnes Mekaniske Verksted og Anders Jahre. Med nærhet til E18 kan vi rekruttere fra Asker til Grenland. Vestfold har et veldig utviklingspotensialet, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.