Liv Signe Navarsete har nå en mer tilbaketrukket rolle etter åtte år som statsråd.

– Planen min nå er å drive offensivt med senterpartipolitikk igjen fra Stortinget, sier Sp-lederen.

Navarsete er selv tidligere «gårdskjerring» fra Sogn. Som tidligere salgsmedarbeider for Tine og Nidar Bergene har hun reist mye rundt i Sogn Fjordane.

Også gjennom den 18 år lange karrieren som politiker er hun blitt godt kjent med næringslivet i fylket.

– Noe av det mest positive med næringslivet i fylket er evnen til å fornye seg, også i de tradisjonelle næringene. Det gjelder både innen den maritime næringen, landbruk, offshore, industri og reiseliv, sier hun.

Tomme fabrikker
I 2004 var situasjonen dramatisk for de tradisjonsrike industristedene Årdal og Høyanger. Nye miljøkrav gjorde at Hydro måtte stenge ned gamle produksjonshaller. Bondevik II-regjeringen la 100 millioner kroner på bordet i krisepakker til de to industribygdene.

Noen år senere var det Stoltenberg-regjeringen som bladde opp for redusere skadevirkningene etter finanskrisen.

Mye av pengene staten sprøytet inn, ble brukt til nye fabrikkbygninger.

Dørfabrikken Dooria gikk konkurs, og andre omstillingstiltak feilet. I dag står to av de tre fabrikkene tomme.

– Tiltakspakkene var viktig for kontinuiteten i lokalsamfunnet. På den måten fikk de omstilt seg til den nye markedssituasjonen. I ettertid vet vi at det har gått passe godt, sier Navarsete, som var fylkespolitiker da den første pakken kom.

Lite privat kapital
– Var tiltakspakkene en tabbe?

– Vi må se på konteksten. Det var en sterkt nedadgående trend med fare for stor arbeidsløshet. Pakkene var med på å bremse utviklingen. I dag kan det stilles spørsmål ved om tiltakene var godt nok fundert og om de lokale drivkreftene var sterke nok. Jeg har ikke svaret.

– Var tiltakene overilte for å stilne misnøyen?

– Bakgrunnen var ikke å stilne misnøyen, men å redusere arbeidsledigheten og skape arbeidsplasser lokalt. Det er hverken første eller siste gang staten bidrar på den måten, sier Navarsete.

Hun har ikke fullstendig avskrevet omstillingsmidlene ennå.

– Byggene står der, og det arbeides med å få inn ny industriaktivitet, sier hun.

Navarsete synes fylket preges av lite privat kapital. Dermed mener hun det er naturlig at det offentlige må tre inn.

– Fylket har lavere vekst og folketallsutvikling enn resten av landet, sier hun.

Mangler storby
– Hvor langt har fylket kommet i transformasjonen til nye kunnskapsnæringer?

– Ikke langt nok. Fylket har evnet å få til vekst i teknologibaserte næringer, men mange andre næringer er mindre utviklet, som tjenestesektoren.

Sp-lederen mener fraværet av en stor by, slik de andre vestlandsfylkene har i Bergen, Ålesund og Stavanger, gjør at det er færre drivere til vekst.

– Fraværet av en storby gjør at fylkeskommunen får en annen og mer aktiv rolle, sier Liv Signe Navarsete.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.