Det er utrolig praktisk å forlate kontoret først når det blinker go to gate, sier Stig Harald Andersen (46) og kikker ut over rullebanen på Torp flyplass ved Sandefjord.

Her har gasellebedriften Camp Supply International hatt sitt hovedkontor siden 2010. Men det var i Skien, der utviklingsavdelingen fortsatt ligger og selskapet er registrert, det hele startet ved årtusenskiftet.

Fra Bosnia til Chad
Gründerne Stig Harald Andersen og Henrik Eftedal (46) har vært kompanjonger siden 1995.

De har jobbet med hvitevarer, restaurantutstyr og storhusholdning før de utviklet det første containerbaserte feltkjøkkenet for det norske forsvarets operasjoner i Kosovo og Makedonia. Siden har det mildt sagt balet på seg.

I 2007 valgte de to gründerne, som fortsatt eier vel 70 prosent av selskapet, å satse internasjonalt med etablering av egen fabrikk i Changzhou i Kina der det i dag er 65 ansatte i tillegg til de 18 som arbeider for selskapet i Norge.

  • Følg gasellefinalen direkte på dn.no torsdag klokken 14.30

Det ble en tøff start for selskapet med bygging av både fabrikk i Kina og nytt bygg på Torp. Og samtidig gjorde finanskrisen at flere land, blant dem de baltiske, trakk seg fra planlagte fredsbevarende operasjoner.

Men Camp Supply International landet på bena og har siden utviklet og levert både sanitær-, kjøkken-, vaskeri og søppelforbrenningscontainere til fredsbevarende operasjoner til land som Kina, Tyskland, England, Sverige og til Afrika.

Selskapet har også fått rammeavtale med Nato slik at alle Nato-land kan bestille containere direkte fra selskapet uten anbudsrunder. Containerne fra gaselleselskapet har vært på plass i Afghanistan siden 2003.

– Det norske forsvaret er fortsatt en viktig kunde, men ikke den største, forklarer Henrik Eftedal.

– Hvem er det da?

– Det har jeg ikke så lyst til å si. Vi har konkurrenter som helt sikkert leser DN. De skal få være lykkelig uvitende om akkurat det, sier han og smiler.

Fra minus til pluss
I 2009 var omsetningen under ti millioner kroner og resultatet negativt. Ifjor endte inntektene på 66,5 millioner med over ti millioner kroner i resultat før skatt.

– Veksten fortsetter. Ordrereserven for neste år er allerede på 80 millioner kroner. Og vi har utviklet flere nye produkter som vi har stor tro på. Blant annet en sanitærcontainer med dusjer og toaletter der strøm- og vannforbruket er redusert med 80 prosent som følge av vakuumtoaletter, fotoceller på vannkranene, resirkulering av vann, solcelleoppvarming av vannet og vindmølle på taket, sier Stig Harald Andersen.

Redusert dieselforbruk
– Strømmen i slike camper produseres av aggregater som gjerne bruker 300 liter diesel i timen. Og prisen for en liter diesel levert dit er gjerne 80 kroner eller mer. Vi reduserer i praksis dieselforbruket med 80 prosent. Dermed bidrar vi også til å redusere transporten, en svært utsatt del av logistikken i urolige land som Afghanistan, sier Andersen.

– Og hvor er dere om fem år?

– Det er ikke lett å si. Men vi vil helt klart være betydelig større enn i dag. Det er svært positivt for oss at vi får stadig flere nasjoner på kundelisten og opplever en dreining hos kundene i retning økt kvalitet, noe vi vil nyte godt av, sier Eftedal.

– Og beilerne er allerede på døren?

– Ja, det har vært noen. Men det er ikke interessant å selge bedriften, i alle fall ikke foreløpig. Planen er at vi skal bygge dette videre sammen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.