Telemark har i mange år ligget langt bak landsgjennomsnittet i antall gaseller per innbygger. I gjennomsnitt har landets fylker 5,4 gaseller per 10.000 innbyggere. Telemark har 3,7.

Kun innlandsfylkene Hedmark og Oppland har færre.

I 2008, som var toppåret i antall gaseller i de aller fleste fylkene, hadde Telemark 152 gaseller. Nå er det kun 63, en nedgang på 58,6 prosent. Ingen andre fylker har hatt en like negativ utvikling. Også om man måler utviklingen fra ifjor til i år ligger Telemark på bunnen av alle fylkene med kun en marginal økning på én gaselle.

Henger etter
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (35) er oppvokst i Porsgrunn, har en mastergrad i statsvitenskap og har blant annet jobbet som journalist i hjemfylket før han ble valgt inn på Stortinget for Høyre i 2009.

– Jeg ser at Telemark henger noe etter resten av fylkene. Hvorfor det er slik er nok komplisert å gi et enkelt svar på, sier han.

– Jeg tror folk føler det har vært mye negativt. Alt fra nedleggingen av Hydros magnesiumfabrikk på Herøya via Norske Skog som røyk og så kom Rec. Jeg opplever også at det er noen faresignaler i lave tall for nyetableringer, høye uføretall og høyere ledighet enn i resten av landet. Den historiske næringsstrukturen i fylket, med mange større industribedrifter, har nok en viss betydning. Kan hende er det slik at en større andel av nyetableringene i Telemark er større og kapitalkrevende som ikke så raskt blir gaseller fordi det er tøffe tider innen konkurranseutsatt industri. Samtidig kjøper jeg ikke påstandene om at det skal være noen motsetning mellom gründervirksomheter og industri. Telemark besitter en unik industriell erf#229 og kompetanse og har arbeidskraft som både kan jobbe skift og som kan produksjon, sier Røe Isaksen.

– Der Telemark særlig henger etter er innen olje og gass. Utviklingen har vært mye dårligere enn i eksempelvis Agder-fylkene. Jeg har ikke noen god forkl#229 på det, men en av fylkets store utfordringer er at det ikke er så mye privat kapital tilgjengelig. Dermed kan det være at folk med gode ideer heller etablerer seg andre steder, sier han.

Store muligheter
Men Røe Isaksen mener det både er store muligheter – og flere lyspunkter – i hjemfylket.

– Telemark er et internasjonalt orientert fylke der aktørene er vant til internasjonal konkurranse. Og vi ser tydelige tegn flere steder til at det skjer noe. Det har blant annet dukket opp flere spennende kompetansebedrifter innen helseteknologi og it generelt. Og Notodden er inne i en ny vår nå med en tydelig kobling opp mot Kongsberg-regionen og Subsea Valley. Det arbeides mye og godt, så jeg er forsåvidt optimistisk på vegne av Telemark. Samtidig er det noen overordnede ting som må på plass. Særlig handler det om samferdsel der Telemark i dag hverken er fugl eller fisk – ikke del av Oslogryta – men heller ikke distrikt eller kyst. Kortere reisevei til Oslo med opprusting av såvel intercity som E18/E134 tror jeg er avgjørende for å skape flere gaseller i Telemark.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.