Det hamres og sages i fjerde etasje i høyblokken til private equity-selskapet HitecVision i Jåttåvågen utenfor Stavanger. Og midt i haugene av planker, stoler som ikke er utpakket og en ferdigmontert Nespresso-maskin, går en usedvanlig engasjert Ole Ertvaag.

- Her inne bygger vi en gründerfabrikk. VisionFactory kaller vi det. Bedriftene som flytter inn her får være her i 12 måneder. Så er det ut, forteller Ertvaag og fekter med armene.

For bedriftene og menneskene er det som å vinne den store gevinsten, ifølge Ertvaag.

- Det er jo som å vinne i Lotto dette her. Tenk selv. Bedriftene som får sjansen her behøver ikke å tenke på å gå i banken, hente kapital, sette opp kontorer eller fikse datalinjer. Her inne kan de gjøre det de skal. Skape en god forretning. Det må da være som å vinne i Lotto, gliser Ertvaag.

Nærmere tusen kvadratmeter innredes i Ertvaags nye fabrikk.

Gresshoppene

I løpet av de siste 20 årene er det få nordmenn som har vært med å starte opp flere selskaper. 26 år gammel vandret han første gang inn på kontoret til oljeservicegründer Jon Gjedebo – rett fra skolebenken på BI og allerede da med en god porsjon selvtillit. Siden den gang har han vært med å starte opp 41 selskaper. I 2000 ble oljeserviceselskapet Hitec solgt til amerikanske National Oilwell. Men to år senere var Ertvaag i gang med sin baby, private equity-selskapet HitecVision. Et pe-fond henter kapital fra investorer som de bruker til å investere i nye selskaper. Målet er å selge dem med gevinst etter noen år. Internasjonalt har pe-bransjen et frynset rykte. Masseoppsigelser og nedleggelser i kjølvannet av oppkjøp fikk den tyske ministeren Franz Müntefering til å kalle pe-fondene for ”Heuschrecken”, gresshopper. I Norge er skandalene uteblitt, ikke minst på grunn av en usedvanlig oppgangsperiode de siste ti årene innenfor olje- og gassindustrien der brorparten av norsk pe-kapital er investert.

-Vi har ikke gjort en investering der vi ikke har fått pengene tilbake, sier Ole Ertvaag. Han sitter på møterommet i pe-fondets toppetasje.

Dressen er mørk, skjorten lys og åpen. Utenfor vinduene står en kunstinstallasjon. Tre oljefat med påskriften: Venturing, Work the Plan og CashMax

FABRIKK.
FABRIKK. "Lotto-vinnerne" kan få bli i 12 måneder, men så må de ut. (Foto: Tommy Ellingsen)

Serieentreprenører

- Vi ser på oss selv som serieentreprenører, sier Ertvaag.

- Og hva betyr det?

- Vi definerer serieentreprenørskap som suksess basert på ferdigheter som kan gjentas, sier han.

Mens de aller fleste norske og internasjonale pe-fond lever av å kjøpe opp eksisterende selskaper, restrukturere dem, få dem til å vokse og senere selge dem etter fem til syv år, starter HitecVision rundt halvparten av sine selskaper fra bunnen av. HitecVision starter heller opp oljeselskaper og selskaper som skal eie eiendeler som rigger og skip, enn å kjøpe et oppegående selskap.

- Vi betaler ikke for goodwill. Vi er vaksinert mot goodwill. Samtidig mener vi selv at vi er så flinke at vi aldri når opp i rene auksjoner. Vi bygger det heller selv. Ulempen er selvfølgelig at det øker risikoen, men samtidig mener vi at vi klarer å redusere noe av den risikoen gjennom at vi har startet opp slike selskaper før, sier Ertvaag.

Fondet har blant annet startet opp hele seks oljeselskaper.

- Vi har laget et system som gjør oss i stand til å sette opp et oljeselskap med de nødvendige godkjennelser i løpet av 12 måneder og finansiere det med milliardbeløp. Det gir oss en fordel, sier Ertvaag.

Men skynder seg å legge til:

- Men til syvende og sist handler det om å finne olje, smiler han.

HitecVisions største suksess i oljebransjen er salget av oljeselskapet Spring til britiske Tullow Oil med en gevinst på over to milliarder kroner.

For å starte opp selskaper tråler Ertvaag og hans partnere olje- og gassindustrien etter ansatte – både de som skal jobbe i fondet og drive oppstartsselskapene i fondet.

- Hva er det viktigste for å lykkes som gründer?

- Det viktigste er at du har kapital og ferdigheter. Men har du alle andre egenskaper uten kapital, har du veldig vanskelig for å lykkes.

- Og hva ser dere etter når dere leter etter folk som skal drive de nystartede selskapene?

- De må ha vært med på dette før, men kanskje ikke sittet på toppen i selskapene. Kanskje mellomledere som har vært med å bygge en bedrift. De må gjerne være cowboyer, men de må være cowboyer som kan jobbe i et system, sier han.

Systemer er det nok av i HitecVision. Sjekklistene et selskap må gjennom både før oppkjøp og i driftsfasen kan få involverte til å rive seg i håret. Hundrevis av sjekkpunkter finnes på listene partnerne bruker for å følge selskaper opp.

- Vi er ekstreme. Men fiaskoene skjer når vi ikke følger planen vår, slår Ertvaag fast.

Milliarder i løpet av tre år

Tor Olav Schibevaag, driftsdirektør i Flux Solutions, er en av dem som er plukket ut. I nesten helt nakne lokaler sitter Schibevaag sammen med tre andre ansatte to etasjer under Ertvaag. Mandatet hans er klar. I april i år startet selskapet opp. Men planene er allerede lagt for en kolossal vekst. En rekke selskaper er allerede blinket ut som potensielle oppkjøpskandidater og i løpet av de neste tre årene tror Schibevaag at selskapet vil omsette for rundt to milliarder kroner og ha rundt 400 ansatte. Satsningen er leveranser av tredjepartsprodukter til olje- og gassindustrien.

- Vi skal kjøpe opp selskaper og bygge dem opp organisk.

- Er dette som å vinne i lotto?

- Nei, men hvis du tenker på at det å kunne jobbe i et spennende selskap er som å vinne i lotto, er det rett.

PÅ TUR. Tor Olav Schibevaag i Flux Group er en av dem Ole Ertvaag mener har vunnet i Lotto.
PÅ TUR. Tor Olav Schibevaag i Flux Group er en av dem Ole Ertvaag mener har vunnet i Lotto. (Foto: Tommy Ellingsen)

Penger er alt

- I dag eier vi 29 selskaper og har rundt 8400 ansatte i inn og utland. Forvaltningskapitalen er på rundt 30 milliarder kroner, sier Ertvaag. Han vandrer rundt i det han kaller møtemaskinen i femte etasjen. Der er det spekket med møterom og den nyeste teknologien for å holde møter med alle bedriftene i porteføljen.

Den enorme veksten er kommet i kjølvannet av store gevinster. Gevinster som i neste  omgang har lokket ny kapital til fondene. I vår hentet Ertvaag og hans 22 partnere inn 11 milliarder kroner i ny kapital til selskapets syvende fond. Det gir rom for investeringer opp mot 30 milliarder kroner bare i det siste fondet. Ertvaag legger ikke skjul på at det er én ting som teller når internasjonale investorer som amerikanske pensjonsfond og giganter som investeringsbanken Goldman Sachs legger igjen milliardbeløp til forvaltning i et norsk fond.

- Vi lever av avkastning. Vårt mål er tre ganger investert kapital. Det er klart det viktigste er å tjene penger. Men vi må samtidig oppføre oss. Hvis vi bare tjener penger, vil ingen jobbe med deg og hvis du bare er kjekk og grei vil ingen investere med deg, sier han.

Da drypper det også på Ertvaag og hans partnere.

- Partnerne har bundet seg til investeringer på over 1,5 milliard kroner i fondene, sier Ertvaag.

Størst er han selv. Over en halv milliard kroner har han forpliktet seg for i fondene. Når alle enkeltinvesteringer i et fond er solgt ut brukes en modell der investorene utenom partnere i HitecVision skal ha tilbake innskutt beløp pluss en årlig avkastning på åtte prosent. Gevinsten som blir igjen, fordeles med 80 prosent til investorene og 20 prosent til HitecVision og partnerne som investorer.