Hammerfest-mannen og forfatteren Alf R. Jacobsen mener det kreves mye av en gründer som skal lykkes i hans hjemfylke Finnmark.

– Pågangsmot, risikovilje og utholdenhet. Til gjengjeld kan gevinsten bli høy for den som lykkes, sier Jacobsen.

Han mener mulighetene aldri har vært større enn nå.

«IMPERIUM I ARKTIS». Forfatter Alf R. Jacobsen.
«IMPERIUM I ARKTIS». Forfatter Alf R. Jacobsen. (Foto: Line Møller / VG / NTB scanpix)
– Naturen er ufattelig rik. Det har aldri vært mer fisk av super kvalitet i Barentshavet enn nå. Noen få nye borehull har avdekket mer enn en milliard fat ny olje utenfor kysten, og berggrunnen skjuler metaller og mineraler som venter å bli utvunnet, sier Jacobsen som er født og oppvokst i Hammerfest, verdens nordligste by.

– Det som mangler er et visjonært politisk lederskap som sikrer at verdiene blir utnyttet, og ikke skusles bort i nye bikkjeslagsmål mellom ulike interesser, legger han til.

– Infrastrukturen er skandaløst dårlig

Han ber lykkejegere som vil prøve seg om å erkjenne følgende før de begir seg i kast:

– Finnmark er tynt befolket, og nærmarkedene små. Det er lang vei til de store og godt betalende markedene, kapitalmangelen er påtakelig og infrastrukturen er skandaløst dårlig utbygd, sier forfatteren.

Han har blant annet skrevet boken «Fra brent jord til klondyke – Historien om Findus i Hammerfest og norsk fiskeripolitikks elendighet.» I 1952 opprettet arvingene etter Johan Throne-Holst, industrialisten og grunnleggeren av Freia og Marabou, en fiskefiletteringsfabrikk i Hammerfest. Deres erfaringer viser hva gründere i fylket kan bli utsatt for, ifølge Jacobsen. Findus, som bedriften ble kalt, ble «bekjempet intenst» av lokalbefolkningen, akademikere og fiskerne selv. «Trolig har få andre bedrifter opplevd tilsvarende hets gjennom årene,» skriver Jacobsen i boken.

Han trekker også frem anlegget for flytende naturgass, LNG, i Hammerfest som en god oppstartsbedrift.

– Felles for begge bedrifter er at de ble møtt med en nærmest fanatisk motstand. Lett er det ikke å tenke stort i Norge, verken i Finnmark eller andre steder, sier Jacobsen.

«Trolig har få andre bedrifter opplevd tilsvarende hets gjennom årene,» har Alf R. Jacobsen skrevet om Findus-fabrikken i Hammerfest i boken. Her er filetproduksjon i fiskeforedlingshallen i 1973.
«Trolig har få andre bedrifter opplevd tilsvarende hets gjennom årene,» har Alf R. Jacobsen skrevet om Findus-fabrikken i Hammerfest i boken. Her er filetproduksjon i fiskeforedlingshallen i 1973. (Foto: NTB scanpix)

– Imperium i Arktis

Han mener næringslivet i nord også lider av beslutninger som ble tatt etter at nordmenn begynte å vende tilbake til Nord-Norge, etter at tyskerne hadde jevnet det meste med jorden da Den andre verdenskrigens slutt nærmet seg.

– Et iøynefallende, men i ettertid problematisk trekk: Det som ble gjenreist, var stort sett en kopi av det gamle: Små, spredte og isolerte samfunn. De som ville bygge opp store og slagkraftige enheter, fikk ikke folkets støtte, sier Jacobsen som blant annet har skrevet flere kritikerroste bøker om krigen i Nord-Norge.

Forfatteren poengterer at tiden er inne for å i større grad tilrettelegge for næringsliv og gründervirksomhet nå som folkeretten har gitt oss et «imperium i Arktis».

– Vi må opptre med politisk og diplomatisk kløkt og vi må være til stede militært. Vi må satse på en langt større sivil økonomisk virksomhet enn tilfellet er i dag. Strategisk er Finnmarks fremtid knyttet til Norges fremtid og det må enhver regjering ta inn over seg, sier Jacobsen.

– Den gamle gråsonen utenfor Øst-Finnmark åpnes for oljeleting allerede neste år og kan addere nye milliarder til nasjonalformuen. Allerede nå burde Staten vært i gang med utbyggingen av infrastruktur i stor skala for å møte det som skal komme. Det ville også gi gründer-talentene et større armslag, legger han til.

– Hva lever man av i Finnmark om 50 år?

– Siden tidenes morgen har norsk historie vært preget av havet. Vår identitet er så å si knyttet til kysten og rikdommene utenfor. Slik vil det også være om 50 år da Barentshavet vil være vår ledende gjenværende petroleumsprovins, sier Alf R. Jacobsen.

 

Les også på DN.no:

Derfor lykkes enkelte gründere

Hard kamp om meglerjobbene

- Skandalene øker bevisstheten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.