–Bjørnen sover, bjørnen sover, i sitt lune hi.

-
-
Det runger i veggene på Marsvegen barnehage i Tromsdalen. I dag fyller Ola Gulbrandsen tre år og det er håp om at kaken snart kommer på bordet. Men først må det lekes og læres. Det er det mye plass til i den nye barnehagen noen stenkast og en bro fra Tromsø sentrum.

– Den tåler mye fart, forsikrer Sigurd Øvernes og ber om kraftigere dytt på husken.

Barn er mer opptatt av navn enn de fleste. Særlig i Nord-Norge. Før vi rekker å hilse på Tromsø-væringen på fire år, har han allerede fortalt navnet på seg selv, moren, faren, søsteren, begge hundene samt rukket å spørre hva forbipasserende heter.

– Vi er først ute, men snart kommer det flere, sier Øvernes.

Det blir mange nye navn å lære for fireåringen og vennene i månedene fremover. Den private barnehagekjeden foreldrene hans har valgt er i enorm vekst.

Verd 2,8 milliarder

Marsvegen barnehage er én av 121 barnehager som er etablert og eid av blant andre Høyre-toppen Benn Harald
Izak Wangen, Oscar Vik og Natalie Vollstad i full sving i Norlandias nyoppstartede barnehage i Tromsø.
Izak Wangen, Oscar Vik og Natalie Vollstad i full sving i Norlandias nyoppstartede barnehage i Tromsø. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
Eidissen gjennom konsernet Norlandia Care Group. Satsingen har vist seg å være lukrativ. Ifjor omsatte
Norlandia, som også omfatter pasienthotell, eldreomsorg og sykehjem, for 1,4 milliarder kroner, en vekst på 331
– Det er ikke pengene som driver oss, men skapertrangen og tilfredsstillelsen av å få noe til, sier barnehagegründer Benn Harald Eidissen, her i Stordalen friluftsbarnehage i Bodø.
– Det er ikke pengene som driver oss, men skapertrangen og tilfredsstillelsen av å få noe til, sier barnehagegründer Benn Harald Eidissen, her i Stordalen friluftsbarnehage i Bodø. (Foto: Bjørn Erik Olsen)
prosent de siste fire årene. Nordlandia har base i Bodø, Nordland, men har vokst ut over «eget fylke». Bare første halvår i år hadde selskapet et driftsresultat før avskrivninger (såkalt ebitda) på 93,3. Gitt at utviklingen fortsetter, blir det 186,6 millioner kroner i året. Med en multippel på femten, som er vanlig for denne type bedrifter, gir det selskapet en verdi på 2,8 milliarder kroner. Eidissen ønsker ikke å kommentere anslaget.

– Vi bryr oss ikke om verdier. Det er ikke pengene som driver oss, men skapertrangen og tilfredsstillelsen av å få noe til. Det å sette seg mål og deretter nå dem, det gir en helt egen lykkefølelse. Det er det samme som når en idrettsmann tar en gullmedalje, sier Eidissen.

– Det er ikke noe tema for oss nå å selge virksomheten. Vi har i utgangspunktet et livslangt perspektiv på det vi holder på med. Vi er byggere. Jeg er ikke så veldig gammel ennå, og noe må vi holde på med, sier 56-åringen og ler.

Det hele startet i 1990 da barndomsvennene Benn Harald Eidissen og Even Carlsen fra Hurtigrute-stoppen Stamsund i Lofoten begynte å få barn.

– Jeg har fire unger. Når det ikke var kommunale plasser, så måtte jeg starte dem selv, sier Eidissen.

Han la 100.000 kroner på bordet for å redde kommunale Andungen Barnehage fra konkurs i 1990. Han fikk sving på barnehagen og barna trivdes. Fire år senere sto Bjørnhaugen Barnehage på Leknes i Lofoten klar. I 1995 kjøpte de Stordalen barnehage i Bodø.

– Da skjønte jeg at det var mulig å skape meg et levebrød av dette og dermed trappe ned på konsulentvirksomheten min. Jeg syntes det var mye mer givende og utfordrende å skape kvalitativt gode barnehager for den oppvoksende generasjon enn å drive med konsulentvirksomhet, sier Eidissen.

I 1997 etablerte de fem nye barnehager i Tromsø-området og siden har det bare gått én vei. Et nytt gjennombrudd kom i 2005 med barnehagereformen til SV-statsråd Kristin Halvorsen. Eidissen og Carlsen var godt posisjonert da det måtte etableres mange nye barnehager for å møte den akutte mangelen på barnehageplasser. I dag eier Norlandia Care Group 121 barnehager med tilsammen 9000 barn og har ekspandert til blant annet Nederland og Finland.

– I de første årene da Even og jeg drev alene, var vi ikke så strategisk lure som alle tror vi var. Det bare ble sånn fordi vi selv hadde behov for barnehageplass til våre egne barn, sier Eidissen.

Høyre-menn

Han er tidligere leder for Nordland Høyre, har sittet 135 dager på Stortinget som første vararepresentant fra Nordland og har vært styreleder i FK Bodø/Glimt i tre år.

Høyre-engasjementet har ­hjulpet ham på andre måter. Gjennom partiet ble han nemlig kjent med brødrene Kristian og Roger Adolfsen fra Andenes på Andøya, et av Nordlands nordligste punkter. Alle tre var engasjert i Unge Høyre og hadde interesse for forretninger. Adolfsen-brødrene startet på sin side eldreomsorg og pasienthotell i 1997. Etter at oppkjøpsfondet FSN Capital var inne på eiersiden i Norlandia fra 2007 til 2011, slo de fire nordlendingene selskapene sine sammen i 2011, til det som i dag heter Norlandia Care Group. Adolfsen-brødrenes opprinnelige virksomhet utgjøre en stor del av dette.

– Vi er gründere på hver vår kant som har skjønt at vi får til enda mer når vi slår oss sammen og kombinerer de enkeltes kompetanse. Vi har hatt en eventyrreise i vekst. En fantastisk administrasjon og Kristian og Rogers finanskompetanse har vært helt avgjørende, sier Eidissen.

For fem år siden ansatte de Hilde Britt Mellbye til å lede konsernet.

– Da jeg kom til selskapet for rundt fem år siden, var virksomheten nokså fragmentert, men med gode verdier og en gjennomgående holdning til at fornøyde ansatte gir fornøyde kunder. Det var mye godt å ta tak og vi la grunnlaget for en ambisiøs vekst av selskapet, forteller Mellbye.

Bruker organisasjonspsykolog

Tilbake i Marsvegen barnehage er det høy stemning. Solen skinner over Nordens Paris og omegn på en måte som gjør at lokalbefolkningen mener det kan bli flere måneder til neste gang.

Ukentlig fylles barnehagen opp med nye fjes. I dag er det 50 barn og 11 pedagogiske ledere og barnehageassistenter. Når barnehagen kommer i full drift etter jul, vil det være rundt 120 barn og opp mot 35 arbeidere i full vigør.

– Vi merker høy pågang. Det ryktes fort om en barnehage er god eller dårlig. Vi lever av barnas og foreldres tillit. Det er ikke en eneste kvadratmeter av denne barnehagen som ikke er lagt til rette for lek og læring, sier Anette Nøkland, leder for region nord i Norlandia Barnehagene.

Hun mener suksessen til barnehagene blant annet ligger i rekrutteringen av de ansatte. Siden gründerne startet sine første barnehager i Tromsø-regionen i 1997, har de brukt organisasjonspsykolog og rekrutteringsbyråer til å sette sammen ledergrupper og praktikanter.

– Et eksternt rekrutteringsbyrå brukte tre dager på å plukke ut praktikanter. Det var ikke gjort i barnehagesektoren før. Det var også kontroversielt å bruke organisasjonspsykologen Hugo Smith Meyer til å sette opp gode team, forteller Nøkland.

– Den gangen var barnehager forbeholdt det offentlige og alt med private barnehager var kontroversielt. Det at man gjennomførte en god prosess for å sikre at ledertypene var riktige og dyktige burde ikke være oppsiktsvekkende, men den gangen var det det, legger hun til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.