En dag for fire år siden tok gründerne Jan Bakke og Ola Eide kontakt med toppsjef Anders Onarheim i meglerhuset Carnegie. De ville gjøre en undersøkelse på meglerne ved kontoret på Aker Brygge i Oslo. Onarheim sa ja. Gründernes selskap Itogha forsker og utvikler Omega 3-helseprodukter. De ønsket nå å teste om meglerne hadde for mye av de usunne Omega-6-fettsyrene sammenlignet med Omega-3. Han hadde utviklet en blodprøve-test som undersøker forholdet mellom Omega-3 og Omega-6 i blodet.

– Vi tvang ingen i Carnegie til å gjøre det men ganske mange deltok på testen. Selskapet ønsket referansegrupper. Det er mye tempo og stress i meglerbransjen så de ønsket å teste oss, forteller Onarheim.

Begynte å ta oljen

Funnene blant meglerne var som for de fleste andre: Det var behov for å få i seg mer Omega-3.

– Vi får i oss altfor mye planteolje. Testene kan si noe om både stress og immunforsvaret. Man bør få i seg ganske høy dose av Omega-3 for at det skal ha effekt, sier Onarheim.

Basert på mange funn utviklet Eide en olje som var en kombinasjon av fiskeolje og olivenolje.

– Jeg begynte å ta oljen og kjente at den årlige høstforkjølelsen uteble. Jeg følte at det var noe i det, sier Onarheim.

Senere sluttet Onarheim i Carnegie. Gründerne tok kontakt igjen. De ville ha den tidligere meglertoppen inn på eiersiden og i styret. Igjen sa Onarheim ja. Han har bidratt med styrearbeid og strategi og selskapet har byttet navn til Bioactive Foods. I dag eier han 14 prosent og er styreleder. Fra 2012 til 2013 hadde selskapet en omsetningsvekst på 2540 prosent.

–Dette skyldes primært at selskapet har fått et godt samarbeid med Zinzino, som er et selskap med virksomhet innen nettverksmarkedsføring, sier Onarheim.

Går for pulver

Bioactive Foods utvikler et pulver som har de samme egenskapene som oljen.

– Ikke alle i utlandet synes det å ta en spiseskje med olje er like moro. Det er ikke lett å få amerikanere til å gjøre det. Pulveret virker veldig spennende. Vi har blant annet fått et EU-stipend for å forske videre på mulighetene for pulveret i ingrediensmarkedet, sier Onarheim.

Han ønsker ikke å kommentere hvor mye han har betalt for eierandelen i selskapet eller hva det verdsettes til i dag, men sier at det tar betydelig av hans tid.

– Det kan fort bli veldig stort hvis vi lykkes med noen av de nye tingene vi jobber med. Vi ser at det store markedet er internasjonalt, og det er flere muligheter innenfor sportsdrikkemarkedet. Vi har funnet solide partnere i utlandet som vi jobber med, sier Onarheim.

Skanner selskaper

Etter at Onarheim sluttet i Carnegie tok han plass i kontorfellesskapet InWester på Tjuvholmen med blant annet Rachid Bendriss, Håvard Nesheim, Aasulv Tveitereid, Lars Staff og Jørgen Stenshagen. Nå har han flyttet til kontorfellesskapet Tyveholmen 200 meter lenger ut på Tjuvholmen. Her sitter han blant annet med Tom Bergesen, Åge Korsvold, Erik Bartnes og Jørgen Lund.

– InWester fungerte veldig godt, og det er et fantastisk miljø å drive investeringer i markedet fra. Ekstremt dyktige analytikere og stor informasjonsflyt. Når jeg nå jobber mer aktivt med noen få investeringer, også private selskaper, så ble arbeidsformen en litt annen, og da ble det også behov for noe mer plass, forteller Onarheim som fortsatt jobber tett med «Staff og gjengen» på flere prosjekter.

Han jobber nå sammen med tidligere Carnegiekollega Didrik Leikvang (29) og har etablert investeringsselskapet Spitsbergen. Onarheim eier 50 prosent, Leikvang 20 prosent og Erik Bartnes fra kontorfellesskapet de resterende 30 prosentene.

Herfra har de investert sammen med en større gruppering i blant annet:

Nordic Innovation Group – Selger husholdningsartikler og nyttevarer gjennom butikkjeden Enklere Liv, har et stort grossistledd og en egen utviklingsavdeling kalt Unikia

Reach Subsea – Børsnotert selskap som leier ut undervannsfartøyer til oljeservice-industrien.

North Energy – Oljeselskap med hovedkontor i Alta.

Brukte basketkontakter

Akkurat som Onarheim fant Bioactive Foods gjennom sin bakgrunn fra Carnegie, fant han Enklere Liv gjennom sin bakgrunn som basketballspiller. Grunnet sin høyde og fysikk gjorde han det bra som basketspiller. Han har også spilt for A-laget til Asker og landslaget. To gamle basketspillere fra Asker har nå gründet selskapene Enklere Liv og Nordic Innovation Group. Onarheim har fått inn investorer og sitter i styret. Det har nå 35 butikker i Norge, et voksende grossistledd og selger alt fra bambusboxere til automatiske nakkemasserere.

– Det er et selskap som vokser veldig, både i retail-leddet og på grossistsiden og som har en produktutviklingsarm med ambisjon om å utvikle noen av de mest spennende produktene i verden, sier Onarheim.

– Jeg synes det er deilig å ikke ha ansvar for masse mennesker og ting. Jeg vil helst jobbe under radaren og ha frihet, sier Anders Onarheim. Foto: Hampus Lundgren
– Jeg synes det er deilig å ikke ha ansvar for masse mennesker og ting. Jeg vil helst jobbe under radaren og ha frihet, sier Anders Onarheim. Foto: Hampus Lundgren (Foto: Dagens Næringsliv)
I tillegg til disse prosjektene har Onarheim også investert i følgende selskaper:

Norwegian Crystal - Har kjøpt den gamle monofabrikken til Renewable Energy Corporation (REC) i Glomfjord.

Forsikringsselskapet Ly Forsikring der han også er styremedlem.

Vurderer 50 selskaper i året

Onarheim forteller at han sammen med Didrik Leikvang vurderer rundt 50 selskaper i året. Flere ting må stemme før de investerer:

Bra ledelse. Uansett hvor billig et selskap er så nytter det ikke uten god ledelse. Det tar for mye tid og krefter å rette på ting.

Skalerbarhet – Selskapet skal helst kunne vokse uten at det må hentes ekstern kapital i flere runder.

– Vi prøver å ikke gå inn i situasjoner hvor det er stadig nye investeringer som må gjøres. Det skal ikke være venture. Vi leter etter selskaper som har kommet lenger i utviklingen, sier Onarheim.

De har erfart at selskaper i kraftig vekst ofte undervurderer kapitalbehovet i denne fasen.

– Ledelsen synes selvsagt at det er positivt at de får nye ordrer og alt ser kjempebra ut. Men de har ikke erfaringer med at det å vokse så raskt binder kapital. Det gjelder både varelager og arbeidskapital generelt, sier Onarheim.

– Kanskje det eneste jeg husker fra skolebenken var at «the mother of all measures is cash flow». Og det bør helst vært fri kontantstrøm, slik at den er tilgjengelig og ikke forsvinner til noe annet, legger han til.

– Vi forsøker å være de som leter selv og tar kontakt med selskapene. Da har vi ofte gjort grundig arbeid i forkant og bruker tiden effektivt, sier Onarheim.

Onarheim og Leikvang har bygget sine egne modeller i regnearket excel der de går gjennom bedriftenes regnskaper. Her ser de på både børsnoterte og private selskaper. De ser særlig nøye på selskapenes kontantstrøm, nøkkeltall, posisjonering, strategi og markedet. Hva selskapet driver med er mindre viktig.

–Vi forsøker å være de som leter selv og tar kontakt med selskapene. Da har vi ofte gjort grundig arbeid i forkant og bruker tiden effektivt, sier Onarheim.

Han er mest interessert i situasjoner hvor han kan bringe inn sin erfaring fra Carnegie.

–Vi må ha noe å tilføre som eiere. Alt fra kapitalmarkedsspørsmål til strategi, sier Onarheim.

Les også:

Derfor lykkes enkelte gründere  

Gift med jobben

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.