Med bare ti fast ansatte, klarte Tratec Offshore Solutions å løfte omsetningen kraftig til 125 millioner kroner ifjor takket være flere store oppdrag innen vedlikehold og klassing av boreutstyr. Dermed er selskapet også årets gasellevinner i Vest-Agder. Men statusen som gaselle blir kortvarig.

Stor usikkerhet

Forretningsideen til Tratec Offshore Solutions er å utfordre de store boreutstyrsleverandørene med National Oilwell Varco og MH Wirth i spissen. Disse har tradisjonelt hatt nærmest monopol på overhaling, vedlikehold og klassing av boreutstyret de produserer.

– Vi skal være raskere, mer fleksible og billigere. Og vi traff markedet veldig bra fra dag én, sier Christian Willumsen (35).

Han er direktør for forretningsutvikling i morselskapet Tratec AS og sønn av William Willumsen (60), som i likhet med medgründer Jan Ove Aasen (57) brøt ut fra MH-konsernet midt på 1990-tallet for å starte Tratec.

Gaselle-vinnerne i Agder
00:31
Publisert:

– Vi fikk ganske raskt en rammeavtale for fire Maersk Drilling-rigger og har sammen med andre oppdrag, blant annet for COSL Drilling, kunnet vokse kraftig, forklarer han.

På nyåret i år ble det klart at de gode tidene var over. Selskapet hadde da gjennomført flytting fra Sira til Nodeland for å effektivisere, kutte kostnader og komme nærmere boreteknologimiljøet i Kristiansand. Willumsen anslår at omsetningen midt i oktober ligger 30–40 prosent under fjoråret.

Optimister

Men Willumsen og daglig leder Teddy Teisrud (44) er sterke i troen.

– Det er stor usikkerhet i markedet nå og generelt stor nedgang. Men vi har sterk tro på vårt konsept. Vi er både mer fleksible og rimeligere enn våre konkurrenter, og vi er faktisk ganske optimistiske for neste år. Det er vel 50 borerigger som skal inn til klassing i 2016 og de påfølgende årene. Det er flere enn i 2015. Og bare en komplett borepakke betyr inntekter på 30–50 millioner kroner. Vi har mange anbud ute nå og tror markedet vil snu raskere i vår nisje enn i olje og gass generelt, forklarer Teisrud.

– Hvis da ikke riggene går i opplag eller blir skrotet?

– Det er selvfølgelig det store spørsmålet, som vi ikke har noe svar på. Vi merker tydelig at riggselskapene er avventende. Men det finnes samtidig mange rigger under kontrakt som skal vedlikeholdes og klasses, der det er behov for at arbeidet skjer ombord med minst mulig nedetid. Vi har blant annet et oppdrag nå utenfor Egypt, og vi tar på oss jobber over hele verden. Vi tror vårt konsept er minst like attraktivt i nedgangstider som i oppgangstider. En typisk klassing av en komplett borepakke har tradisjonelt tatt 60 dager. Vi gjør det på 21 dager – til 30 prosent lavere kostnad og helt uten nedetid, skryter Teisrud.

– Og oljesmellen betyr at mange flinke oppsagte offshoreansatte banker på døren hos dere?

– Ja, det er mange som har mistet jobben her i regionen og mange som lurer på om vi trenger folk. Nå har ikke vi noen umiddelbare planer om å bemanne opp, men når usikkerheten har lagt seg, forhåpentlig i løpet av våren, tror vi markedet blir mer normalisert og at det er mulig å få til et kraftig løft for selskapet, sier Teisrud.

  

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.