På kontoret til gasellevinner Ridge på Forus har styreleder og medgründer Lasse Hermansson møte med påtroppende daglig leder Jarle Veshovde (39), som tiltrer neste år.

– Vi har lenge vært på jakt etter daglig leder. Det har vært viktig for oss å finne rett person, sier Hermansson om hvorfor han selv har fylt rollene som både styreleder og daglig leder i fire år.

Hermansson forteller at han og medgründer Jan Tore Hatland jobbet sammen i Statoil.

– Jeg var konsulent og Hatland var fast ansatt i Statoil. Vi jobbet i et prosjekt sammen og fant ut at vi hadde lyst å gjøre ting bedre og annerledes innen brønnkonstruksjon enn de konsulentselskapene vi så og kjente til. Så startet vi opp i 2011 og fikk arbeid for BP med en gang, sier Hermansson.

«Hoffleverandører»

Hos tidligere arbeidsgiver Statoil er det vanskeligere å komme inn.

– Det er mye konservatisme i markedet vårt. Det er vanskelig for mindre og nyetablerte bedrifter å komme inn for å gjøre oppdrag for de store og veletablerte oljeselskapene. Statoil er et godt eksempel. De er ingen stor kunde hos oss. De har sine hoffleverandører og det er vanskelig for små spesialistselskaper å komme innenfor, sier Hermansson.

Hermansson sier deres hovedkunder er mellomstore oljeselskaper.

– I dag jobber vi med over 20 forskjellige oljeselskaper og 80 prosent av forretningen vår er i Norge. Vi har også en del aktivitet i Danmark, Storbritannia og Asia, sier Hermansson.

En nisje er brønnplanlegging i forbindelse med feltutbygginger.

– Vi er et lite selskap med konkurrenter som er ti ganger så store. Da må vi være bevisste på hva vi er gode og annerledes på. Vi samarbeider med flere selskaper med spesialkompetanse som utfyller oss. Så nå jobber vi veldig mye med selskapene som ser på muligheten for å bygge ut nye felter, som VNG, Wintershall, Centrica, Det norske, Lundin og DEA Norge, sier Hermansson.

Takker BP

Hermansson mener de kan takke BP for at de kom i gang så raskt.

– De trodde på oss. Siden har det gått slag i slag. Vi har vokst jevnt. Jeg tror vi kunne vært nesten dobbelt så mange som dagens 30 ansatte. Vi har også hatt stor pågang av oppsagte ingeniører fra oljeindustrien. Men vi har vært restriktive. Det er stort sett petroleumsingeniører med sivilingeniørutdanning som jobber her. Jeg tror vi hadde merket nedgangen mye, mye kraftigere hvis vi ikke hadde vært så opptatt av kvalitet, sier Hermansson.

Hermansson sier de har tjent penger i Ridge fra dag én.

– Det var viktig for oss å etablere kontorer og en infrastruktur. Så vi har brukt penger på det og administrative funksjoner. Vi tar ikke ut utbytte, men reinvesterer det heller i programvare, ideer og videreutvikling av selskapet, sier han.

Satser på dobling

Ifjor hadde Ridge 70 millioner kroner i omsetning.

– Vi ender på cirka 80 millioner kroner i 2015. Vi klarer ikke samme veksttakt. Men vi er ganske fornøyd med 2015, fordi det for mange av våre konkurrenter har vært et blodig år.

– Hva er potensialet?

– Helt klart en dobling i løpet av et par år. Vi har også en del ideer når det gjelder teknologi som vi vil jobbe mer med fremover. Det har vi rett og slett ikke hatt tid til. Vi har heller ikke hatt ressurser til særlig markedsføring. Vi er et selskap av ingeniører og for ingeniører, så det er noe vi håper at den nye sjefen Jarle Veshovde skal hjelpe oss mer med, sier Hermansson.

Den påtroppende daglige lederen sier tanken er at Ridge skal få litt flere bein å stå på.

– I selskapet er det folk med lang erfaring som har flere gode ideer som det ikke er blitt gjort så mye med. Planen er at jeg skal ta litt tak i det da jeg har jobbet med å få finansiert opp og utvikle nye produkter og teknologier i en del andre selskaper, sier Veshovde.

Han kommer fra brønnintervensjonsselskapet DeepWell.

– I tillegg er det å bygge videre på konseptet til Ridge og gradvis utvide volum og portefølje der vi henter inn godt erfarne folk med samme og komplementerende kunnskapsbase som vi har i dag. Men vi må ikke vokse for fort. Det er viktig å sikre kvalitet i alle ledd, sier Veshovde.

 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.