– Der er lokalitetene våre. Der, der og der, sier Håvard Olsen og peker utover Kvarøyfjorden.

Han er driftsleder i familiebedriften Kvarøy Fiskeoppdrett, og småkjekler med lillebror og svigerbror om hvem som skal styre arbeidsbåten Pingu frem til anlegget.

– Det var nye, blanke og fine bøyer, sier storebror og produksjonsleder Gjermund Olsen anerkjennende om de meterhøye gule bøyene som holder de 12 merdene på plass.

Hver av merdene er nitti meter i omkrets.

– Bestefar satte ut 3000 laks i 1976 og sa at nå hadde han nådd toppen. Vi setter ut 1,8 millioner smolt i året, flirer han mens en havørn sirkler over båten.

Håvard Olsen (25) driver selskapet sammen med storebroren Gjermund (28) og svigerbroren Alf-Gøran Knutsen (35).

Rett under den 1000 meter høye Okstinden midtfjords i Kvarøyfjorden svømmer og spretter 780.000 laksesmolt i merdene. Med spesialutviklet fôr produserer trekløveret på Helgelandskysten en miljølaks de får ekstra godt betalt for. Foret bidrar til laks uten medisiner, tungmetaller og pcb.

Miljølaks

– Våre laks står ikke så tett. Da får fisken et bedre liv. Vi har mindre fisk per kubikk i merdene enn mange andre. Her er det maksimalt to prosent laks, 98 prosent vann. Det er dyrere, men bedre. Det er lite fett i vår laks. Det er ordentlig fisk, sier Håvard Olsen.

Færre fisk i merdene er et av flere krav på den femti siders lange kravlisten den økologiske matvarekjeden Whole Foods i USA har til sine lakseleverandører. Selskapet kjøper 70 prosent av laksen til Kvarøy lakseoppdrett, og bruker familien i markedsføringen av laksen i butikkene. Syv av ti laks i matvarekjedens 400 butikker kommer fra Kvarøy.

Whole Foods ønsker at familiebedriften tredobler salget av miljølaks til butikkjeden. Med dagens begrensninger på vekst i norsk oppdrettsnæringen, er eneste mulighet til vekst å kjøpe opp eller samarbeide med andre oppdrettere, forteller Knutsen.

– Suksessen vår skyldes salget til matvarekjeden i USA. Vi er i tet på bærekraftig oppdrett. Vår laks koster litt mer å produsere, men vi får tre kroner ekstra per kilo laks, sier svoger og daglig leder Alf-Gøran Knutsen.

– Mer miljøvennlige løsninger er veien hele oppdrettsnæringen må gå, og der er vi i forkant, mener han.

Fikk jobben på email

Salget til den økologiske matvarekjeden har gitt kraftig omsetningsvekst for Kvarøy Fiskeoppdrett, som mer enn doblet omsetningen til 450 millioner kroner ifjor. 62 millioner kroner tjente selskapet i 2014, og de miljøvennlige oppdretterne ble fredag kåret til gasellevinner i Nordland for 2015. De siste tre årene er omsetningen femdoblet.

Bak suksessen står tre generasjoner Olsen – og svogeren. Alf Olsen startet som en av de første opp lakseoppdrett i Nord-Norge i 1976 sammen med sin sønn Geir. I 2008, da Geir Olsen var 48 år, trakk han seg fra den daglige driften og overlot selskapet til svigersønnen og sine to sønner.

– Vi satt på samme kontor. Han sendte emailen og så gikk han ut av kontoret. Sa ingenting, forteller Knutsen.

– Faren min så han hadde ungdom som kunne ta over, og mente det var rett å gi oss ansvaret. Hadde vi lyst på ansvar, skulle vi få det. Han sluttet. Ville ikke være noen syvende far i huset, sier Gjermund Olsen.

Faren Geir Olsen er på ferie i Brasil mens DN er på øya. Svigersønn Knudsen er utdannet lærer, og hadde ingen erfaring med fiskeoppdrett før han under et besøk hos sine kommende svigerforeldre ble spurt om å begynne å jobbe for svigerfar.

– Og så ballet det på seg, sier Knutsen.

Etter å ha jobbet noen år på slakteriet og i produksjonen, havnet han på kontoret med svigerfaren og stelte med regnskapene i bedriften, og fra 2008 har han vært administrerende direktør for oppdrettsbedriften.

Det var svigersønnen som hadde ideen om å produsere mer miljøvennlig.

En av oppdrettslokalitetene til Kvarøy Fiskeoppdrett.
En av oppdrettslokalitetene til Kvarøy Fiskeoppdrett. (Foto: Marius Fiskum)

– Mange mente vi var tullete som trodde vi skulle få bedre betalt for vår laks. Veldig mange var skeptiske. Selv svigerfaren min var skeptisk. Nå ser alle at det var et rett valg, sier Knutsen.

På formuestoppen

Selskapet er i dag selvforsynt med egne brønnbåter og servicebåter, og eierandeler i smoltanlegg, slakterier og eksportselskap. Fisken sendes til Tyskland for filetering før den sendes videre til USA, England eller Sør-Korea. Fra laksen tas opp av merden til den ligger i butikken tar det fire-fem dager.

– Fredagsslaktingen vår på Arnøya i Nordland var tidligere i butikken i Washington i USA enn den var i Max Mat i Bodø, sier Gjermund Olsen.

Selskapet eies i dag av faren, tanten og tre søsken i familien. Med nesten en halv milliard kroner i omsetning er aksjene i selskapet verdt «en god del».

– Vi er på formuestoppen i Lurøy kommune. Faren min er øverst, og jeg under han. Faderen er god for 50–60 millioner, jeg for 15 millioner, Håvard litt mindre, sier Gjermund.

– Jeg tror vi er høvelig jordnær, sier Håvard, der han står i en flekkete arbeidsdress med en slitt, skittengul redningsvest over skuldrene.

De kjører båten tilbake til kaia i Indre Kvarøy, der bestefar Alf Olsen startet Kvarøy fiskeoppdrett som en hobby og biinntekt til fiske i 1976. Nesten 40 år senere sørger oppdrettslaksen for at de 70 innbyggerne på øya har en omsetning på 6,5 millioner kroner i snitt. Selskapet har egen båt som frakter pendlere fra fastlandet ut til øya.

Traktor og trillebår

Kaia er omgitt av hvite, røde og oransje sjøhus og brygger, der butikken, puben, restauranten, fiskebruket og verkstedet er eid av familien Olsens mange selskaper. Det er 700 meter asfaltert vei på øya, flere traktorer og to biler, men «det mest brukte kjøretøyet er trillebår» for å frakte varer hjem fra kaia.

Indre Kvarøy havn.
Indre Kvarøy havn. (Foto: Marius Fiskum)

– Vi har aldri blitt presset til å ta over familiebedriften. Det var aldri «en dag, gutten min, skal alt dette bli ditt». Men for meg har det ligget i kortene hele tiden å jobbe her, jeg er veldig hjemmekjær. Kona er også herfra, sier Gjermund.

Han var 12–13 år da han begynte å jobbe i helgene med å fôre laksen. Siden har brødrene jobbet sommer og ferier i bedriften inntil de startet på heltid.

– Vi vokste opp i det. Så ble det kone og barn og vi har bygget oss hus. Det er all inn, ler Gjermund, som har fire minutter å gå til jobben og bor vegg i vegg med barnehagen der barna hans går.

– Det er jo familiebedriften. Vi har stor egeninteresse i den. Den begynner å bli verdt noen penger, den var ikke verdt så mye da vi startet. Det er nesten flaut så mye penger den er verdt, sier lillebror Håvard Olsen. Han har tatt av arbeidsklærne, og har på seg en hettegenser med bilde av en avskyelig snømann. Ubarbert, blå olabukse, grønn-og-blå-stripete lue på innendørs. Ingen vanlig millionær.

  

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.