– Folk tenderer til å være for pessimistiske i nedturer og for optimistiske i boomen.

IKM Cleandrill-sjef Tom Hasler lener seg tilbake i kontorstolen på Straume utenfor Bergen.

Det er gått fem år siden briten startet selskapet i gjesterommet sitt i sin daværende bolig på Hjellestad utenfor Bergen sammen med to tidligere kolleger fra AGR. Nå er oljeserviceselskapet den mest spretne vekstbedriften i Hordaland i DNs gaselleserie, som er basert på regnskapstall frem til og med 2014. Veksten fortsetter.

– I år vil vi doble på alle måltall, sier han.

Kjører på

Cleandrills vekst er desto mer imponerende gitt at selskapet leverer tjenester i et kriserammet marked: Markedet for boring. Det dreier seg om et system for å samle opp boreslam fra tidligfasen av boreoperasjoner. Cleandrills fordel er at selskapet leverer et helt nytt produkt som ifølge Hasler med fordel kan brukes i 75 prosent av alle offshore-brønner. Da skal det være mulig å vokse selv om totalmarkedet krymper. Han innrømmer likevel at bedriften ikke er usårbar mot nedturen.

– Vi merker det. Det er press på prisene. Hvis fallet fortsetter, vil det berøre oss. Heldigvis har vi noen langtidskontrakter som Malakai for Shell og Ichthys for Inpex. Dette er store utbyggingsprosjekter og forpliktelsene ble inngått før nedturen, sier han.

De tre gründerne har ikke drevet frem veksten helt på egen hånd. Halvannet år etter oppstarten i 2010 kom IKM-eier Ståle Kyllingstad inn som styreleder. IKM eier nå to tredjedeler av aksjene.

Kjører på

Nede i fabrikkhallen peker medgründer og teknisk sjef Harald Hufthammer på Cleandrills system og forklarer hvordan det fungerer. Det består av samlekar, slanger og pumper på havbunnen, koblet til et sinnrikt heve- og senkesystem på riggen. Det er Hufthammer som har designet systemet. Den tredje medgründeren, Sveinung Olsen, er i dag med som styremedlem og investor i selskapet.

En enslig skrivepult med pc midt i fabrikkhallen er koblet opp mot systemet.

– Det er mitt drømmekontor, sier Hufthammer.

 

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.