Det hele startet på en nisjekonferanse for folk som er opptatt av søkemotorer på nett. Ett år senere satt Magnus Östen Nilsson (35) som administrerende direktør for markedsføringsselskapet Red performance på et kontor midt i sentrum av Oslo.

– Jeg startet karrieren som journalist i 2000. Det var verdens beste jobb. Jeg testet dataspill. Men så kom IT-krasjen og leverandørene hadde ikke penger til å kjøpe annonser lenger. Da begynte jeg med studier innen markedsføring, sier Nilsson.

Hos gasellevinneren i Oslo, Red performance skal de ansatte bruke ti prosent av arbeidstiden på sosiale medier for å få påfyll. Fra venstre: Magnus Östen Nilsson (35), Magnus Strømnes Bøe (35) og Nils Olav Røang (52).
Hos gasellevinneren i Oslo, Red performance skal de ansatte bruke ti prosent av arbeidstiden på sosiale medier for å få påfyll. Fra venstre: Magnus Östen Nilsson (35), Magnus Strømnes Bøe (35) og Nils Olav Røang (52). (Foto: Adrian Nielsen)
Kontorene til Oslos gasellevinner ligner på et tradisjonelt avishus med store skjermer, skrivebord side om side og stillerom i åpent landskap. I resepsjonen ligger en stor haug med lokalaviser spiddet som en statue ved siden av røde kaféstoler.

Konkurrerer mot Statoil

I motsetning til mange andre gasellevinnere, hadde Nilsson en sterk eier i ryggen helt fra begynnelsen av. Red performance er eid av Red gruppen til Nils Olav Røang (52). Røang sitter som styreleder i Red performance.

Selskapet har gått fra en omsetning på 1,5 millioner kroner i 2011 til 27 millioner kroner ifjor. Omsetningsveksten i denne perioden er på 1700 prosent.

– Vi jobber med annonsering via søkemotorer som Google. Resultatbasert markedsføring handler om taktikk. Hvilke søkeord bør selskapene kjøpe for å få trafikk på sine nettsider? Google har hatt en voldsom vekst de siste årene som vi har kapitalisert på, forklarer Nilsson.

En av de første personene han ansatte var Magnus Strømnes Bøe (35), som i dag er partner i selskapet. Siden har de to ansatt 20 personer.

– Hvordan får vi klikk fra søk på google? I begynnelsen var det vanskelig å få folk til å skjønne viktigheten av det, men nå er vi over kneiken. Ordet «forbrukslån» koster flere hundre kroner per klikk. Da er det viktig å vite at nettstedet ditt fungerer bra, sier Bøe.

– Det er få som tør å begynne i et lite ukjent selskap. For fire år siden fikk jeg knapt en håndfull søkere. I dag får vi over 50 søkere til en juniorstilling. Nå driver flere byråer med «performance marketing» og det er mange om benet, sier Nilsson og legger til:

– Vi konkurrerer indirekte mot Statoil og Deloitte om de smarteste hodene. Skal du gå til noe trygt eller prøve noe helt nytt? I dag var det kanskje lurere å begynne i en fremtidsrettet bedrift enn i oljebransjen, som ble ansett som et trygt valg for fire år siden.

Delekultur

Suksessoppskriften til Nilsson og Bøe er å dele kunnskap internt.

– Det er en kultur for å dele på informasjon. Vi har ukentlige samlinger der ansatte deler noe de har lært. Ti prosent av arbeidstiden til de ansatte er satt av til å holde seg oppdatert, som å gå på en konferanse eller følge med på sosiale medier, forteller Nilsson.

Red performance tok opp et lån på én million kroner av eieren, som de betalte tilbake et halvannet år etter.

– Det er en fordel å ha noen som kan ta hånd om det økonomiske og administrative, slik at vi gründere kan fokusere på faget, sier Nilsson.

Professor Lars Erling Olsen på Markedshøyskolen mener skiftet i bransjen med økt digital markedsføring blir stadig mer tydelig.

– Digitale kanaler og «content marketing» har vokst voldsomt de siste to-tre årene og tatt en stor andel av det gamle annonsemarkedet. Papirmediet er ikke dødt, men styrkeforholdet er endret, sier Olsen.

«Ikke livets rett»

Nilsson og styreleder Røang jobber tett med et annet datterselskap i gruppen, nemlig Plapre, som driver med såkalt «content marketing» – innholdsmarkedsføring.

– Har dere noen betenkeligheter med at dette kan ødelegge for inntektskildene til uavhengige medier?

– Nei. Vi har ingen betenkeligheter med det. Det er opp til mediene selv å bli gode nok til at de faktisk får betalt for produktene sine. Hvis det betyr at mediene må slutte å distribuere papir, så er det helt greit. Det kommer de til å måtte, fordi ingen vil betale for å få avisen brakt på døren, svarer Røang

– Hvordan få folk til å betale for innhold på nett?

– Enten må det være annonsefinansiert eller godt og unikt redaksjonelt innhold. Hvis ikke det er godt nok, har det ikke livets rett. Den lille dagligvarebutikken på hjørnet overlevde ikke fordi det kom kjeder og sånn er det. Du kan ikke beskytte alle gamle strukturer, svarer Røang.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.