I en bygård på Frogner i Oslo rengjøres trappene.

– Dette er en kunde vi har hatt siden oppstarten, sier gründer Sven Chr. Aars-Rynning i Rene Trapper om bygården.

Han er i bygården sammen med sin kone, studenten og tilkallingshjelpen Fabiola Guerson, som bruker moppen aktivt. Selskapet Rene Trapper as vokser i rakettfart. For femte år på rad er Oslo-selskapet gaselle.

– Nå vasker vi mer enn 5000 trappeoppganger i måneden, sier Aars-Rynning.

Les alt om Gasellene her!

Økt med 17 nye

Etter etableringen av Rene Trapper har selskapet skapt mange arbeidsplasser, i likhet med flere av årets gaselleselskaper.

– Vi er i dag 40 ansatte. Det er teamet som gjør at selskapet lykkes, sier Aars-Rynning.

Årets kull av gaselleselskaper har de tre siste årene skapt 45.515 nye arbeidsplasser, det er faktisk 2400 flere enn det hele privatsektor i klarte å øke sysselsettingen i samme periode,

I 2012 hadde gaselleselskapene 15.081 ansatte, mens de sysselsatte 60.596 ved utgangen av 2015. Bare Rene Trapper alene har økt antallet ansatte med 17 i samme tidsperiode – en økning på 74 prosent.

Offentlig vekst

Gasellene går motsatt vei av privat sektor generelt. Tall fra Nasjonalregnskapet viser at sysselsettingen i privat sektor ifjor økte med 1700. Gaselleselskapene, derimot, økte bemanningen ifjor med over 24.261 og reddet dermed privat sektor fra en reduksjon.

– At gasellebedriftene skapte 24.000 nye arbeidsplasser ifjor, er bra. Uten disse nye arbeidsplassene hadde det vært enda verre i privat sektor, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen.

I første halvår i år hadde privat sektor en sysselsettings­reduksjon på 17.000. Tall for gaselleselskapenes sysselsettingsvekst i år får man først se om ett år. Samtidig viser statistikken at bemanningen i offentlig sektor øker. Ifjor vokste offentlig sektor med over 10.000 ansatte.

Holvik er glad for at vekstbedriftene sysselsetter flere. Samtidig er hun kritisk til at offentlig sektor vokser videre og at én næring i privat sektor vokser: bygg- og anleggsbransjen. Også i år er bygg- og anleggsbransjen dominerende med en andel på rundt 23 prosent av gaselleselskapene.

– Det er urovekkende. Det er ikke den næringen vi skal leve av fremover. Vi må få opp flere eksportbedrifter som kan kompensere for bortfallet av valutainntekter etterhvert som olje- og gass­inntektene blir mindre, sier hun.

Holvik liker heller ikke at offentlig sektor fortsetter å øke bemanningen.

– Jeg er urolig over jobbveksten i offentlig sektor. Norge ligger snart på verdenstoppen i offentlig sektors andel av økonomien. Samtidig er tallene høyere enn de offisielle tallene viser ved at det ikke tas med at mange private virksomheter har mye av sine inntekter fra offentlig sektor, slik som konsulenter og lignende.

«Trodde jeg var klin gæren»

Rene Trapper er blant årets 2701 gaselleselskaper. Det er ti prosent flere vekstselskaper i år enn ifjor.

Siden 2003 har det vært kåret 37.921 gaselleselskaper.

BI-professor Atle Midttun understreker at små og mellomstore bedrifter spiller en stadig viktigere rolle i samfunnet.

– Disse selskapene betyr stadig mer i en dynamisk omstillingsøkonomi. Men det er fremdeles mange små oppstartsbedrifter uten mange sysselsatte. Spørsmålet er om entreprenørskapsøkonomien får en større samfunnsmessig rolle i sysselsettingen enn de tradisjonelle store virksom­hetene, sier Midttun.

Vaskegründer Aars-Rynning fikk selv ideen om å starte selskapet etter å ha hatt en ekstrajobb som blant annet innebar trappevask.

– Jeg innså relativt raskt at dette var en nisje som ville vokse mye i årene som kom, sier Aars-Rynning.

Han jobbet og sparte penger.

– Mine venner og bekjente trodde jeg var klin gæren da jeg gikk fra Visma til å starte opp med trappevask, sier han.

– Når man tenker jobb nesten døgnet rundt, blir man jo litt skrullete. Jeg var på tur i Indonesia med en venn for endel år siden, og tok meg selv i å skanne alle trappeganger jeg så, sier Aars-Rynning.

Han har kommet halvveis til det store målet han satte seg da selskapet ble etablert i 2004:

– Å vaske 10.000 oppganger i måneden. Det tror jeg vi klarer innen syv år.

Han understreker at det nå er viktig å kontrollere veksten.

Les også: Rett og vrang ble rett

Advarer om kaosfelle

– Gaselleselskapene må unngå å gå i kaosfellen. Vekstselskapenes største utfordring er å kontrollere veksten, sier førsteamanuensis Jarle Bastesen ved Høyskolen Kristiania i Bergen.

Han advarer om farene ved å vokse for fort.

– Rask vekst er en form for risikoaktivitet, der risikoen for at det går galt og man går konkurs i ettertid, er større enn om man har normal rolig vekst, understreker Bastesen.

Vaskegründeren vil fortsette å konsentrere seg om å vokse i Oslo-området.

– Jeg tror det er mulig å omsette for mellom 40–50 millioner kroner innen trappevask og renhold, sier Sven Chr. Aars-Rynning.

Gasellene 2016  

Har du det som skal til for å bli gaselle?

Djuve: - Dette kjennetegner gründerne som lykkes
Derfor er gasellebedriftene viktige for norsk økonomi, og dette kjennetegner gründerne som får det til.
01:57
Publisert:
 

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes.

&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="byline"/&gt;&lt;field name="paid"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;field name="w8issuepage"&gt;12&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Gr%C3%BCndervirksomhet" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Finans"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Gasellene"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:N%C3%A6ringsliv"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.