– Det begynte med at vi gikk på den årlige gasellekåringen til Dagens Næringsliv. Også lurte vi på hva som skjer med gasellene senere, forteller førsteamanuensis Tor Aase Johannesen ved Norges Handelshøyskole.

Sammen med førsteamanuensis Jarle Bastesen ved Høyskolen Christiania og førsteamanuensis Olav Kvitastein ved høyskolen i Bergen analyserte han gaselledata frem til 2012.

– Analysen viser at gasellebedrifter har høyere dødelighet enn andre bedrifter, forteller Johannesen.

Dette fikk de ikke til å stemme og kjørte analysen enda en gang.

Trodde ikke på resultatet

– Vi trodde ikke på resultatet. Gaseller er jo per definisjon solide, og har hatt god utvikling i omsetning over flere år. Men vi analyserte datasettet en gang til, og kom frem til at det faktisk var tilfelle, sier han.

Gasellekåringen arrangeres hvert år av Dagens Næringsliv i samarbeid med Bisnode Credit as. Gasellene kåres på bakgrunn av flere kriterier som må være oppfylte.

Gründerne som ikke gir opp: Fuckup Nights – komikveld med gründerfiaskoer magasinetPlus  (DN+)

Unngå fallgruver

Det overraskende resultatet fikk de tre professorene til å lure på hvorfor akkurat gaseller har større sannsynlighet for å gå konkurs.

– Når vi fikk bekreftet resultatet ble vi veldig nysgjerrige på hvorfor det kunne være slik, og om det finnes en fellesfaktor. Jeg har fått tilsendt bostyrerrapporter og konkurser fra Brønnøysundregistrene, og har formulert tre hypoteser:

  • Gaseller vokser så raskt at ledelsen mister kontrollen over selskapet.
  • Gaseller har i utgangspunktet ikke kompetanse for å takle vekst.
  • Eksterne faktorer: Gaseller får problemer fordi kunder går konkurs.

Johannesen mener finansinstitusjoner og andre gründere vil ha stor interesse av å finne de vanligste konkursårsakene. Han holder nå på å teste disse tre hypotesene på gasellebedrifter som har gått konkurs, for å finne ut mer om hva som er årsaken til at denne typen bedrifter har større sannsynlighet for å gå overende enn andre bedrifter.

– Man lærer mer av å studere konkurser enn suksessbedriftene. Det viser hva man ikke skal gjøre, og hvilke fallgruver man skal unngå.

– Alle sier de har gått konkurs ufrivillig, og det er svært interessant, legger Johannesen til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.