Regjeringens gründerplan gir Innovasjon Norge rekordhøye investeringsrammer.

Finansministeren sier hun ikke har resultatforventninger til bevilgningene, men hennes politiske motstandere vil nok gjøre opp regnskap over hvor vellykket Norges omstilling blir.

En gründerplan betyr at nasjonen blir stilt overfor de samme utfordringene som den enkelte gründer; timing, teft og sterkere kultur for innovasjon og entreprenørskap.

 

--

Jeg har forventninger til satsingen og vil gjerne se en endring som løfter Norge inn i en teknologisk og kunnskapsbasert industri.

Jeg vil se tiltak som bringer frem nye tanker, ny mentalitet og en ny kultur. Norge må gripe mulighetene og lede gründerne forbi de største fallgruvene. Dette skal ikke skje over én valgperiode, men være en langsiktig plan.

Og 400 millioner er ikke løsningen.

Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app

--

Dagens innovasjonsarena preges av store nettaktører som Google, Apple og sterke nykommere. Mange av disse har startet en teknologisk krigføring mot hverandre.

Aktørene endrer inntektsmodeller i eksisterende bransjer, avanserte algoritmer endrer markedsføringen, mens effektiv anvendelse av sanntidsdata legger føringer på hvilke selskaper som vil lykkes med en kundesentrisk tilnærming.

Nettet forandrer seg raskere enn noen gang. Dermed har også gründere de beste muligheter. Geografi spiller mindre rolle. Brilljante ideer kan oppstå hvor som helst. En sterk kultur for innovasjon og risikoevne vil avgjøre hvem som tar nye posisjoner.

--

Ofte ligger gründerens muligheter der andre resignerer, hvor teknologiene går inn i et markant skift eller der innovatøren har spesielle ferdigheter for suksess.

Internett har hatt flere markante milepæler de siste 20 årene. Søk endret nettet på slutten av 90-tallet, Facebook og sosiale medier ga makten til forbrukerne, mens smarttelefonen er super-computeren som gjorde at vi med ett befant oss på nettet døgnet rundt.

Nå går vi inn i sanntidsdata og dataanalysenes epoke.

Kampen om herredømme på nettet domineres i hovedsak av store amerikanske eller asiatiske aktører. Det er deres krigføring som vil avgjøre hvilke teknologier vi får i fremtiden.

--

Vi må se etter forretningsmodeller som er i ferd med å gå ut på dato eller drive innovasjon inn mot fordyrende mellomledd preget av lite åpenhet og ineffektivitet.

Kunstig intelligens og neste generasjon robotikk har fremtiden foran seg. Snart kommer Internet of Things. Andre fremtidsrettede teknologier er nullutslipp og hydrogenbiler, droner og genteknologi.

--

Hva kan norske innovasjonspenger bidra med? Dessverre er jeg redd dagens penger ikke strekker særlig langt.

70 milliarder – 1 prosent av oljefondet - er mer sannsynlig et nivå vi må legge oss på om vi virkelig mener at Norge skal lykkes med sin omstilling.

Og for å ta dette ettertrykkelig: Jeg mener ikke at oljemilliardene skal deles ut til 25 år gamle førstegangsgründere. Jeg ønsker at store deler av den norske omstillingen skal ledes av profesjonelle og institusjonelle miljøer.

Da blir det også åpenbart feil om finansministeren hadde sagt; Vi har ingen resultatforventninger til 70 milliarder.

400 millioner er ikke en oppriktig satsing på entreprenørskap. Det ligner mer en pliktøvelse.

400 millioner er penger Siv Jensen har råd til å tape. 

Nå skal alle kunne booke sitt private band

I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Hvor finner du artistene som er flinke nok til å kunne spille i bryllupet ditt, men samtidig ukjente nok til at du kan ta deg råd til dem? Inspirert av delingsøkonomien vil Lydelig vil koble usignerte artister med spillejobber.

Les mer her.

Nå kan du booke ditt private band
I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
01:07
Publisert:

Kim kjører Uber, leier ut rom på Airbnb og har startet et vaskeselskap uten ansatte

Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere

Gründerblogg: –  Jeg utsatte gründerdrømmen i ni år av frykt for å feile. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.