Hver uke forsøker DNgründer å finne svar på det leserne våre lurer på om gründerlivet. Du kan sende inn ditt spørsmål nederst i saken.

1. Hva er opsjoner og hvorfor er det ugunstig for gründerbedrifter slik beskatningen er i dag?

- Anonym

Med opsjoner menes retten til å kjøpe aksjer eller andre verdipapirer på et visst tidspunkt til en forhåndsbestemt pris. Denne prisen kan være en helt annen enn markedsverdien på det angitte tidspunktet.

Oppstartsbedrift X kan gi ansatt Y opsjon på å kjøpe ti aksjer til hundre kroner hver. Om selskapet blir en suksess, vil aksjene ha en langt høyere verdi. Ansatt Y får dermed en betydelig gevinst.

For gründerbedrifter med vekstambisjoner er det avgjørende å rekruttere de beste hodene. Men gründerbedriften kan ikke konkurrere om å tilby trygge jobber og høye lønninger.

Med opsjoner kan gründerbedriften derimot tilby noe annet: en del av kaka om bedriften blir en suksess.

Opsjoner i form av aksjer i et nyetablert selskap kan sammenlignes med å kjøpe et lodd, hvor det er et potensial for gevinst. Imidlertid blir man skattlagt for disse opsjonene lenge før gevinsten kommer – hvis den kommer.

En rekke aktører (NHO, Startup Lab, IKT-Norge m.fl.) er kritiske til dagens modell for opsjonsbeskatning. De mener skatten bør komme i det den ansatte innløser opsjonen sin, ikke før.

Besvart med hjelp av Daniel Ras-Vidal, seniorrådgiver i Abelia og daglig leder i Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN).

Les mer om hva som rører seg i Gründer-Norge på DNgründer.

Kim Haagensen har omfavnet delingsøkonomien som Uber-sjåfør og har også startet sitt eget selskap inspirert av modellen til Uber.
Kim Haagensen har omfavnet delingsøkonomien som Uber-sjåfør og har også startet sitt eget selskap inspirert av modellen til Uber. (Foto: Dagens Næringsliv)
 

2. Hvordan blir jeg Ubersjåfør?

I etterkant av saken om Kim Haagensen som kjører Uber, leier ut rom på Airbnb og har startet et vaskeselskap uten ansatte har mange sendt inn spørsmål om hvordan man blir Uber-sjåfør.

Det gjør du ganske enkelt ved å melde deg opp på Ubers nettsider. Men er det lovlig?

Det finnes foreløpig ingen dommer å vise til, men selv om flere politikere tar til orde for at tjenester som Uber burde være lovlig, risikerer du idag avskilting som Uber-sjåfør.

Politiet behandler Uber-kjøring på lik linje som pirattaxi. Tilsammen har tre sjåfører som har kjørt for Uber fått avskiltet sine biler de siste ukene.Samferdselsdepartementet har fastslått at Uber er ulovlig i Norge ut fra gjeldende bestemmelser. I Norge er Uber er kun tilgjengelig i Oslo. Oslo kommune har anmeldt Uber til politiet for å operere uten nødvendige tillatelser.

Uber selv hevder de opererer innenfor lovens rammer fordi tjenesten er forskjellig fra drosjenæringen på en rekke punkter, og derfor ikke bør omfattes av samme lovverk.

Besvart med hjelp av Oslo politidistrikt, Samferdselsdepartementet og Ubers norgessjef.

LES OGSÅ: Starte bedrift? Dette er fem grunnleggende ting du må vite

LES OGSÅ: Trøndelags yngste milliardær investerer i Snapchat-utfordrer

LES OGSÅ: LO mener Uber og resten av delingsøkonomiens inntog truer det norske velferdssamfunnet

De ble kastet ut av Snapchat

Da bestemte NTNU-gründerne i Gobitech seg for å lage sin egen bildedelings-app.

Appen lar – i likhet med Snapchat – brukerne dele bilder med tekst på. Den avgjørende forskjellen er at den lar flere brukere poste i samme «story». Og nå har gründerne fått Trøndelags yngste milliardær med på laget.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Les mer her.

Ble kastet ut av Snapchat
Da bestemte NTNU-gründerne i Gobitech seg for å lage sin egen bildedelings-app. Nå har de fått Trøndelags yngste milliardær med på laget.
01:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.