LONDON/OSLO. Etter 17 år er Jostein Svendsen (48) er tilbake i forretningsområdet Canary Wharf i London.

Fra sitt kontor i 39. etasje har han en utsikt over hele byen.

- Det koker jo i London om dagen, sier seriegründeren entusiastisk.

Tidligere i år forlot han Silicon Valley i USA til fordel for den britiske hovedstaden. Her leder han fintech-bedriften FMB Development Ltd (FMB).

Fintech står for finansteknolgi. Betegnelsen brukes om teknologi som utfordrer tradisjonelle finanstjenester for lån, betaling, finansiering og handel (se faktaboks).

London er blitt et sentrum for dette i Europa. Finansminister George Osborne har annonsert at målet er å være nummer én i verden, ifølge Financial Times (FT).

FMB utvikler finansieringsløsninger til den delen av verden som ikke har tilgang på kreditt. Dette basert på tilgjengelig teknologi og dagens mobilbruk-atferd, forklarer Svendsen.

Han er én av flere gründere bak selskapet - og ikke i tvil om at det er kommet til rett sted.

- Ikke minst er det regulatorisk lagt mer til rette for finansteknologi og innovasjon her i Europa i forhold til i USA, mener nordmannen.

- I oppstartsperioden gir London oss det nødvendige overblikket ettersom sterke bankregulatoriske og teknologiske miljøer holder til på samme sted, sier han.

Eneste nordmann

Svendsen arbeidet med finansteknologi fra den britiske hovedstaden allerede på slutten av 90-tallet. I 2011 flyttet han til USA for å stifte det norske it-selskapet WeVideo.

- Selskapet gikk inn i en ny fase, og jeg følte jeg hadde gjort jobben min som gründer, sier 48-åringen.

I mellomtiden ble Level 39 opprettet på hans tidligere base i London.

Level 39 er en såkalt akselerator, som siden oppstarten i 2013 er blitt Europas største for selskaper innen finansteknologi. Mens 39. etasje er forbeholdt gründere og oppstartsbedrifter, fylles to andre etasjer opp av vekstbedrifter.

Godt over 1000 har søkt. Kun 190 selskaper, fra over 40 ulike land, er tatt opp. Jostein Svendsen fikk innvilget medlemskap i november - og er foreløpig eneste nordmann.

- Her treffer vi alle som er nødvendig å treffe – og som vi ikke visste var nødvendig å treffe. Et helt unikt miljø for å bygge nettverk, sier Svendsen.

Se bilder nederst i saken!

- Eksplosiv interesse

Level 39 har hatt besøk av både Google og  Facebook. For noen uker siden fikk statsminister Erna Solberg omvisning. De som forventer et kjedelig kontorlandskap, får seg en overraskelse.

Besøkende blir møtt av en «kunstkorridor» med moderne installasjoner som jevnlig byttes ut. I flere lounger – og en egen restaurant – er det lett å la seg fascinere av en rekke tekniske «duppeditter».

- London har fått en eksplosiv interesse fra globale investorer, sier Eric Van der Kleij, leder av Level39, til DN.

Van der Kleij har selv en lang karriere som gründer. Tidligere var han også sjef for «Tech City UK» - et initiativ som ble stiftet i 2010 for å fremme digital innovasjon i Storbritannia.  Van der Kleij ble utnevnt av statsminister David Cameron til å lede satsningen, som ble iverksatt i kjølvannet av finanskrisen.

- Tilgang på nøkkelinvestorer er helt avgjørende for selskapenes videre vekst, understreker han.

Saken fortsetter under bildet.

GRÜNDERE. Eric van der Kleij og Jostein Svendsen på Level 39. FOTO: Nina E. Rangøy

- Stedet å være

Mens Jostein Svendsen er eneste nordmann som er direkte tatt opp som medlem av Level39, samles norske selskaper gjennom TEA-programmet (Tech City Executive Accelerator) til Innovasjon Norge.

I tillegg til bistand, får deltakerne tilgang til fellesarealene i seks måneder. 23 teknologiselskaper har deltatt i løpet av tre år. Leder for London-kontoret Hilde Hukkelberg i Innovasjon Norge er overbevist:

- I dag er London stedet å være - og kanskje spesielt for bedrifter som satser på finansiell teknologi. Vi merker dette gjennom et økende antall forespørsler. Her har bedriftene tilgang på finansiering og sitter tett på aktørene, sier Hukkelberg.

Hun er imponert over utviklingen de siste årene.

- London har vært kjent som et finanssentrum, men helt siden 90-tallet har et kreativt miljø i Øst-London vokst seg gradvis større. Etter at myndighetene for fem år siden intensiverte arbeidet med å fremme innovasjon, har veksten tatt av, sier hun.

Direktør Christoffer Hernæs i Sparebank 1 Gruppen har også fulgt sektoren en stund.

- London har gjort mye for å gjøre det så enkelt som mulig å starte, kapitalisere og drive et fintech-selskap, slår han fast.

Saken fortsetter under.

Klarna har 40 prosent av det svenske markedet og går nå etter USA. – Vi har ingen klare måltall, men vi skal bli en betydningsfull aktør i det amerikanske markedet, sier Yuval Samet i Klarna.
Klarna har 40 prosent av det svenske markedet og går nå etter USA. – Vi har ingen klare måltall, men vi skal bli en betydningsfull aktør i det amerikanske markedet, sier Yuval Samet i Klarna. (Foto: Leif Rosas)

- Mange vil slite

Jostein Svendsen jobber i disse dager med å skaffe såkalt såkorn-finansiering til FMB Development. Han er forsiktig med å gi detaljer, men forklarer at forretningsideen i første omgang handler om å tilby kredittkort til kundegrupper som i stor grad er oversett av bankene

- I USA har 1/3 av den amerikanske befolkning ingen adgang til kreditt. I verden er det fire milliarder mennesker som ikke har adgang til finansiering. Vi skal bruke finansteknologi til å bringe «socially responsible lending» til «underbanked» over hele verden, forteller han.

DN har skrevet at DNB-sjef Rune Bjerke er blant dem som frykter at banknæringen kan være neste offer for pågående og nyskapende oppstartsbedrifter.

- Når du ser hva som skjer i London i dag, bør finansnæringen være bekymret?

- Ja, det er det ikke tvil om. Den gamle måten å drive bank på vil forsvinne, og næringen er nødt til å omstille seg. Mange vil slite i den nye verdenen, mener Svendsen.

Eric Van der Kleij, leder av Level 39. FOTO: Nina E. Rangøy
Kreativt miljø på Level 39. FOTO: Nina E. Rangøy
Leder Hilde Hukkelberg for Innovasjon Norge i London og Asif Faruque fra Level 39-administrasjonen. FOTO: Nina E. Rangøy
Nettverksbygging er en viktig del av å være medlem av Level 39. FOTO: Nina E. Rangøy
Kontorfellesskap på Level 39. FOTO: Nina E. Rangøy

Les mer:

- En ganske ekstrem utvikling

Nordisk finanssuksess – uten Norge

Nå kommer bankrobotene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Sitter du krumbøyd over et tastatur akkurat nå?

 
Sitter du krumbøyd over et tastatur akkurat nå?
Her er tre enkele og effektive øvelser du kan gjøre med det samme for å motarbeide kontorkroppen og få god holdning.
01:58
Publisert: