Alt skjer i en kapsel – en analysebrikke – som er noen få centimeter i diamanter.

– Ideen var knyttet til hvordan vi skal kontrollere veskestrømmer i veldig små volumer på en veldig kontrollert måte og utrolig effektivt, forteller forskningsdirektør Stig Morten Borch (63) i Spinchip Diagnostic.

Borch har tidligere vært forskningsdirektør i to store helseselskaper, Nycomed og Axis-Shield. Nycomed ble i 2011 solgt til japanske Takeda for 70 milliarder kroner. Borch forlot Axis-Shield i 2006 og startet på forskningsarbeidet som skulle resultere i Spinchip ved Sintef allerede i 2007.

Spinchip ble formelt stiftet i 2012 og administrerende direktør Lars Halvor Langmoen (37) forteller at selskapet nå har penger til ta utviklingen videre gjennom 2016.

Som kaffekapsler

Kapselen fungerer ved å suge inn blod fra et lite stikk i fingeren før den settes inn i analyseapparatet. Apparatet leser så bare av det som skjer inne i kapselen – ingenting inne i brikken er i kontakt med instrumentene. Etter bruk kastes kapselen.

Ambisjonen er at alt sammen skal ta fire minutter.

– Men selv om det tar ti minutter vil vi ha et godt og konkurransedyktig produkt, sier Langmoen.

Det hele ser tilforlatelig ut som å bruke en Nespresso-maskin. Men under lokket på kapselen skjuler det seg teknologi som både er istand til å skille blodceller fra plasma og å koble fluorescerende nanopartikler (merkelapper som lyser som knytter seg til det man forsøker å finne i blodet og lyser opp) sammen med de partiklene man ønsker å idenfisere mengden av.

 

Alt sammen gjøres med utgangspunkt i én mikroliter med blod (en dråpe blod er omtrent 40 mikroliter).

– Dette er nano- og mikroteknologi på flere plan, sier Borch.

Prototypen måler i dag forekomsten av troponin i blodet – som brukes til å fastslå hjerteinfarkt.

Med tiden skal det utvikles en rekke ulike brikker, og målet er at en lege skal kunne velge og gjennomføre en blodprøveanalyse like enkelt som han velger kaffekapsel i pausen.

Enkle blodprøveanalyser kan i dag gjøres ved pasientene, men de fleste må til laboratorier for å analyseres. Et typisk laboratirum vil bruke 45 til 90 minutter på en analyse, forteller Langmoen. Må de i tillegg sendes fra et legekontor til et laboratirum, snakker man fort om flere dager.

Fra venstre: Teknologidirektør Stig Morten Borch (63) i Spinchip, Jostein Bjøndal (50) i Sintef og administrerende direktør Lars Halvor Langmoen (37) i Spinchip.
Fra venstre: Teknologidirektør Stig Morten Borch (63) i Spinchip, Jostein Bjøndal (50) i Sintef og administrerende direktør Lars Halvor Langmoen (37) i Spinchip. (Foto: Mikaela Berg)

Får millioninnsprøytning

Spinchip får nå en millioninnsprøytning i form av 18 millioner kroner fra det statlige investeringsselskapet Investinor og 11 millioner kroner fra eksisterende eiere (Sintef og Tronrud Engineering), ansatte og noen utvalgte private investorer.

Inkludert overføringer av rettigheter til teknologien og konvertering av gjeld er emisjonen på 37 millioner kroner.

Planen er å ha produktet i markedet i 2018 eller 2019. Det vil koste 150  millioner kroner til.

– Det er stor konkurranse om finansiering innenfor helseteknologi, men vi er inne i en god trend nå og er veldig fornøyd med denne runden, sier Jostein Bjøndal (50), som jobber ved Sintefs teknologioverføringsavdeling og nå går av som styreleder i selskapet i forbindelse med emisjonen.

Fortsatt mye å bevise

Det finnes allerede flere produkter på markedet som forsøker å «flytte laboratoriet til sengeposten».

– Men særlig de avanserte analysene har vært uglesett fordi det har vært så mye dårlig kvalitet, sier Borch.

Det avgjørende spørsmålet for om Spinchip vil lykkes er om de kan levere den samme kvaliteten som et laboratorium; svaret får de tidligst til våren etter å ha fullført dokumenteringen av sensitivitetsnivået i analysen.

– Det er klart det er veldig ambisiøst å skulle matche de beste laboratorietestene på nøyaktighet. Der har vi fortsatt en risiko, som er knyttet til teknologien, men vi ser at grunnleggende teknologiske konseptet fungerer fantastisk.

LES MER: Lager minihoteller med Airbnb

BLOGG: Slik føles det å gå glipp av 1,3 millioner kroner

Vil ta jobber hjem til Norge

Det handler ikke lenger om hvorvidt, men hvordan du skal være tilstede på nett som bedrift i dag. Men fordi design ofte er dyrt, velger mange å flytte jobben ut av landet. Graphiq Design Collective har laget et online designkollektiv som skal gjøre det lettere for bedrifter å finne billige frilansdesignere i Norge.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Les mer her.

Vil ta jobber hjem til Norge
Graphiq Design Collective har laget et online designkollektiv som skal gjøre det lettere å finne billige frilansdesignere i Norge.
01:17
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.