Skjuler den nye delingsøkonomien en enorm svart økonomi?

Ja, konstaterte Dagsavisen på lederplass forrige fredag.

Men skattedirektør Hans Christian Holte (50) er ikke like overbevist.

– Hypotesen om at det er mer svart arbeid her, er en hypotese det er lite grunnlag for å si at er bekreftet, sier han til DN tirsdag.

Hvem har rett?

Nyheter om delingsøkonomien? Følg med på dngrunder.no og @dngrunder på Twitter.

En rekke påstander om svart arbeid

Selv om det bare er Dagsavisen som foreløpig har gått så langt som å konstaterer at «delingsøkonomien skjuler en enorm svart økonomi», mangler det ikke på som setter likhetstegn mellom svart økonomi og delingsøkonomi.

  • Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv har tidligere uttalt til DN at «de fleste [Airbnb-utleiere] driver svart, men er like skattepliktige som vanlige hotell».
  • Petter Stordalen kaller mandag Airbnb og delingsøkonomien «et system som innbyr til svart arbeid» i VG.
  • Klassekampen skrev tirsdag tittelen «Svarte småjobber tar av», i en sak hvor NHH-professor Guttorm Schjeldrup sier at selvrapportering av inntekt øker faren for skatteundragelse og Finn.no forteller at de anslår vekst i deres tjeneste for småjobber fremover.

DN har bedt alle fire om belegg for påstandene.

Les mer om hva som skjedde da finansminsteren, skattedirektøren og en rekke aktører i delingsøkonomien møttes tirsdag.

Debatt: – Det er milliardæren mot mannen i gata

1. Stordalen: – Ingen kommentar

Petter Stordalen ønsker ikke å utdype sitt synspunkt.

– Hei, ønsker ikke å kommentere saken utover det jeg allerede har sagt, skriver han i en tekstmelding.

2. Devold: – Presentert som antagelse på møte

Kristin Krohn Devold svarer først at hun ikke kjenner seg igjen i sitatet «de fleste [Airbnb-utleiere] driver svart, men er like skattepliktige som vanlige hotell».

I en epost til DN skriver Devold at «Globalt er nå 60 prosent av Airbnb-markedet såkalte kommersielle aktører, ikke folk som leier ut rom i en bolig de selv bor i. De fleste driver svart, men er like skattepliktige som vanlige hotell».

Når DN forelegger henne eposten, presiserer Devold at hun ikke mener å uttale seg om norske Airbnb-utleier, men 60 prosent av det globale markedet.

På spørsmål om dokumentasjonen for at flertallet av disse 60 prosentene leier ut svart, svarer Devold:

– Det var presentert som antagelser i Hotrec møtet i november.

Hotrec er en europeisk organisasjonen som representerer reiselivsnæringen.

– Ingen kan i dag dokumentere hvor mye som er svart eller hvitt. Jeg mener derfor at man må sikre seg mot muligheten for stortilt svart overnattingsformidling.

Delingsøkonomi-gründer: – Vi blir mistenkeliggjort på tynt grunnlag

3. Klassekampen: – Vi baserer overskriften på professor Guttorm Schjelderups uttalelser

– Vi baserer overskriften på professor Guttorm Schjelderups uttalelser [...] kombinert med Finns egne anslag om at dette markedet vil skyte fast de neste årene, sier nyhetssjef Mímir Kristjánsson i Klassekampen.

Men hverken Schjelderup eller produktsjef Ingebjørg Øra i Finn mener det er dekning for Klassekampens slutning om at «svarte småjobber tar av».

Les hele Klassekampens artikkel her.

Schjelderup uttaler i saken at «– Vi vet fra forskningen at når skatteyter skal selvrapportere slik tilfellet er her, unndrar flere seg skatt».

– Men alle selvstendige næringsdrivende har høyere skatteundragelsesprosent fordi de selvrapporter. Det vet vi fra en stor dansk undersøkelse. Dette er ikke spesielt for delingsøkonomien.  Jeg har sagt at selvrapporteringsbiten gir en større fare for unndragelse. Jeg har ikke dermed sagt at svarte jobber tar av, sier Schjelderup til DN.

– Jeg vil si det er å gå for langt, sier han om Klassekampens tittel.

Finn mener sikkerhetsmekanismer vil være på plass i tide

Øra i Finn viser også til at hvorvidt det at man selv må rapportere inntekt fører til skattesvik i stor grad handler om sannsynligheten for å bli oppdaget.

Masteroppgaven «Skatteutfordringer i delingsøkonomien» fra NHH konkluderer med at den faren i dag er svært lav. Men både skattemyndighetene og finansministeren jobber nå for å få automatisk innrapportering av inntekten folk får når de kjører Uber, leier ut rommet på Airbnb eller gjør småjobber via Finn.

Skattedirektøren mener det kan gi den motsatte effekten av mer svart arbeid: Det finnes ingen penger å gjemme i madrassen når alt skjer via en app – elektronisk og sporbart. Dermed vil arbeid som idag utføres svart, kunne bli hvitt, tror han.

Skattedirektør Hans Christian Holte hilser på danske Lars Dyrhagen i Uber, som er deres mydighetskontakt i Norden. Foto:
Skattedirektør Hans Christian Holte hilser på danske Lars Dyrhagen i Uber, som er deres mydighetskontakt i Norden. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
 

Øra sier slike løsninger vil være på plass i Finns tilfelle i god tid før Finn «blir en aktør av betydning innen arbeidsformidling».

– Vi har ikke noen grunn til å opponere mot det, men må konstatere at de reglene per i dag ennå ikke finnes. At det finne store muligheter, det er klart, men det er mye annet som er uklart ennå, sier Kristjánsson i Klassekampen.

Og forsetter:

– Vi mener vi har belegg for tittelen. Én, fordi skattereglene er så uklare på feltet at mange ikke rapporterer inn riktig, og to, fordi vi og eksperter tror at dette er en vekstbransje. Kombinert med at det ikke finnes helt klare regler, men at skatteetaten må gjøre skjønnsmessige vurderinger i hvert enkelt tilfelle, gir dette oss inntrykk av at konsekvensen blir mer svart arbeid. 

4. Dagsavisen: – Mange aktører advarer med god grunn

– Jeg kjenner ikke skattedirektørens vurdering rundt dette. Vi registrerer at mange aktører med god grunn advarer mot farene for svart økonomi rundt store globale selskaper, med strukturer som gjør det mulig å flytte overskudd til skatteparadiser, skriver nyhetsredaktør Espen Løkeland-Stai i Dagsavisen med henvisning til det som er en debatt om hvordan selskaper som tjener pengene sine i Norge knapt legger igjen skattekroner her – helt lovlig (se faktaboks).

Derfra slutter avisen seg til at «delingsøkonomien skjuler en enorm svart økonomi».

– Utover det har jeg ingen ytterligere kommentar til den ene setningen i lederen det henvises til, skriver Løkeland-Stai.

Les mer: Silicon Valley-gründer inn i ni norske selskaper

Les mer: Ukjent nordmann bak en av de 50 beste appene i verden

Tragedie skapte app-idé

Etter en voldtektssak i Trondheim, fikk gründerne i Flare ideen til en sikkerhetsapp som lar deg sende ut et nødsignal som oppgir posisjonen og telefonnummeret ditt til alle i nærheten.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Se alle deltagerne her.

Ideen ble født ut av en tragedie
Etter en voldtektssak i Trondheim, fikk gründerne i Flare ideen en sikkerhetsapp som lar deg sende ut et nødsignal som oppgir posisjonen og telefonnummeret ditt til alle i nærheten.
00:56
Publisert:

Les mer: Dette er de seks skumleste spørsmålene robotrevolusjonen reiser

Les mer: MIT-professor mener vi må møte robotrevolusjonen med borgerlønn(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.