Debatten om delingsøkonomien har for alvor skutt fart i Norge de siste månedene.

Tirsdag denne uken møttes finansministeren, skattedirektøren og en rekke aktører i delingsøkonomien for å diskutere hva som må til for å sikre rettferdig og riktig skattlegging i den nye, fremvoksende økonomien.

Liten mulighet til å kontrollere

Masteroppgaven «Skatteutfordringer i delingsøkonomien» fra NHH konkluderer med at Norske skattemyndigheter i dag har «svært liten mulighet til å identifisere og kontrollere inntekter opptjent gjennom Uber og Airbnb».

Skal det bli mulig å drive kontroll, er det å få selskapene til å åpne «bøkene sine» – transaksjonsregistrene – en førsteprioritet, ifølge Håkon Haugli i Abelia, som er NHOs organisasjon for teknologbedrifter.

Nyheter om delingsøkonomien? Følg med på dngrunder.no og @dngrunder på Twitter.

Skattetaten har ikke gjort undersøkelser

Skattedirektør Hans Christian Holte (50) stakk tirsdag et hull i dem som har blåst seg opp og advart mot at delingsøkonomien «skjuler en enorm svart økonomi».

– Vi har ikke noe solid grunnlag for å si at den nye delingsøkonomien har større innslag av svart økonomi enn ellers i samfunnet, sa skattedirektøren.

Men Skatteetaten har heller ikke gjort undersøkelser eller kontroller.

Vurderinger skjer på bakgrunn av «skattereglene i disse bransjene og det foreløpige omfanget av tjenestene», svarer etaten når DN ber om bakgrunnen for konklusjonen. 

Enklere forklart: Fordi delingsøkonomien fortsatt er relativt liten – og inntekter fra for eksempel småjobber eller romutleie så ofte faller under skattefritaksgrenser – slutter Skattetaten at det ikke kan være snakk om større innslag av svart økonomi.

Les mer: Hotellkonger, aviser og lobbyister advarer mot en stor svart delingsøkonomi – slik gikk det da DN ba dem belegge påstanden

Delingsøkonomi-gründer: – Vi blir mistenkeliggjort på tynt grunnlag

Vil de dele?

Er så delingsøkonomiselskapene villige til å dele?

Ja, kanskje og nja.

– Vi deler gjerne alt med Skatteetaten, sier Kim Haagensen (31) i Weclean, som formidler vaskehjelp etter modell av Ubers app.

Han får støtte at Oscar Hellenes (23) i Lotel,  som gjør det mulig å sette bort alt det praktiske ved Airbnb-utleie.

Administrerende direktør Even Tangen Heggernes (32) i Nabobil, som lar privatpersoner leie bort bilen sin, sier seg villig til å dele under tre forutsetninger:

1. At dataene blir behandlet på en trygg måte, og ikke blir spredt ut til konkurrenter.

2. At det gjøres enkelt og uten store kostnader for det som ofte er små oppstartsselskaper.

3. At det blir likebehandling – alle må gjøre det.

Lotel-gründer Oscar Hellenes (til venstre) og Kim Hågensen i Weclean forlater møtet om skatt og delingsøkonomi hvor finansministeren, skattedirektøren og aktører i delingsøkonomien deltok. Foto:
Lotel-gründer Oscar Hellenes (til venstre) og Kim Hågensen i Weclean forlater møtet om skatt og delingsøkonomi hvor finansministeren, skattedirektøren og aktører i delingsøkonomien deltok. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

Les mer: Lager minihotell med Airbnb

Airbnb deler ikke i dag

De to store – Uber og Airbnb – går derimot i ulike retninger.

Ubers norgessjef Carl Endresen har til VG sagt at de «ønsker å bidra til at skatt kommer inn på riktig måte».

Uber gjennomfører allerede et prøveprosjekt i Estland der sjåførene automatisk kan sende informasjonen om sin inntekt direkte til skatteetaten via mobilen.

Men det er ikke det samme som å åpne for innsyn og kontroll. Å få reell tilgang på transaksjonsdata kan bli en lovmessig floke, fordi eierskap til brukerdata ofte voktes tett av selskaper som Uber. En av grunnene frykt for erstatningsansvar om man skulle gjøre noe som kan anses som et brudd på brukervilkårene om håndtering av kundedata.

Airbnb deler derimot ikke denne informasjonen noe sted per i dag, men har i noen land lagt inn mulighet for å betale særskatter (f.eks. i byer som har overnattingsavgift) i tjeneste. Airbnbs nordiske sjef Aja Guldhammer vil heller ikke svare direkte på DNs spørsmål Airbnb vil være villig til å åpne sine transaksjonsregistre.

Foreslår lovendring

– Alle må gjøre dette samtidig. Det må være et ufravikelig krav, sier Haugli i Abelia

Om selskapene ikke gjør det frivillig, må man endre loven for å kunne kreve det, mener Haugli.

– Sannsynligvis kan det ikke kreves med dagens regelverk. Man kan ikke kreve innsyn hos en formidler. Det er en relativt umiddelbar lovgivningsoppgave man bør sikre hjemmel for.

Skattedirektør Holte vil foreløpig ikke si noe om hva han vil gjøre om delingsselskapene ikke vil dele med ham frivillig.

– Det er litt prematurt å si. Jeg ønsker å gripe den positive hopdlningen vi møter. Jeg vil ikke spekulere i hva som skjer hvis vi ikke blir enige, sier han.

Les mer: Silicon Valley-gründer inn i ni norske selskaper

Les mer: Ukjent nordmann bak en av de 50 beste appene i verden

Tragedie skapte app-idé

Etter en voldtektssak i Trondheim, fikk gründerne i Flare ideen til en sikkerhetsapp som lar deg sende ut et nødsignal som oppgir posisjonen og telefonnummeret ditt til alle i nærheten.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Se alle deltagerne her.

Ideen ble født ut av en tragedie
Etter en voldtektssak i Trondheim, fikk gründerne i Flare ideen en sikkerhetsapp som lar deg sende ut et nødsignal som oppgir posisjonen og telefonnummeret ditt til alle i nærheten.
00:56
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.