Helseteknologi løftes frem som en av sektorene Norge kan omstille seg til suksess i, men til nå har det vært langt mellom de store investeringene i norske oppstartsbedrifter.

En foreløpig oversikt fra Oslo Medtech viser at private investeringer i tidligfasebedrifter innenfor medisinskteknisk teknologi var på rundt 400 millioner kroner i 2015.

Tidligfase

Daglig leder i Oslo Medtech, Kathrine Myhre, påpeker at sektoren er i en tidlig fase og at mangelen på privat kapital har vært en av barrierene som hindrer helseteknologisektoren fra å vokse mye. Oslo Medtech er en såkalt teknologiklynge som forsøker å akselerere og støtte fremveksten av ny helseteknologi, og bidro blant annet med å hjelpe Hy5 med å skrive søknaden til Eurostars-fondet.

Les også: Hy5 får 15 millioner til håndproteser

Myhre mener tallene for 2015 er oppløftende.

– Norske investorer har tradisjonelt investert i eiendom, olje og gass og fiskeoppdrett. Investeringspsykologien fungerer også slik at dersom du har lykkes med dine investeringer i en næring, forblir du i den næringen fordi du forstår dynamikken og hvilke prosjekter som er investeringsverdig, sier hun.

Medtech-investeringer
Medtech-investeringer
 

«Konkurransefortrinn»

DNB International Healthcare åpnet ifjor kontorer ved Oslo Cancer Cluster, ved Radium­hospitalet i Oslo. Leder Terje Straume sier DNB Healthcare har fattet ordentlig interesse for helseindustrien de siste to årene.

– Alle vet at olje og gass ikke er en fornybar ressurs. Vi trenger å utvikle nye vekstplattformer for Norge i fremtiden. Da er det ikke sikkert at de vil være råvare­baserte som det har vært til i dag. Alle snakker om at det må være kompetansebasert industri. Denne typen kompetanse, ingeniører, er ikke en spesielt kostbar ressurs i Norge sammenlignet med andre land. Der er vi faktisk på grensen til å ha et konkurransefortrinn, sier Straume.

To utfordringer

Helseteknologi
Helseteknologi
Seniorrådgiver og industri­ekspert Benedicte Bakke i DNB International Healthcare beskriver to utfordringer for helse­selskaper i Norge:

  •  Bransjen er svært kapital­krevende. Selskapene i Norge kjennetegnes av at det er høy risiko og ofte basert på ett produkt.
  •  Ikke alle norske forskerer er bevisst på å kommersialisere forskningen sin.

– Bevisstheten på kommersialisering er veldig ulik fra miljø til miljø, sier Bakke.

Bakke tror det vil bli utfordrende for helseteknologi­oppstartere å hente kapital i 2016, på grunn av den generelle tilstanden i markedet.

Og fortsetter:

– Det har noe med en kultur å gjøre, hvor man blir merittert på akademiske bragder og publikasjoner, men hvor det har vært mindre legitimt å tjene penger på helse. Man skal ikke tjene penger på å behandle pasienter. Det har vært en iboende kultur i Norge. Man er redd for å bli sittende med to hatter.

Vil ha incentiver

Kathrine Myhre i Oslo Medtech tror at incentivordninger for privat kapital, slik man har i oljebransjen i form av oljemyggordningen, vil kunne stimulere investorer til helsenæringen.

Oljemyggordningen gir refusjon på inntil 78 prosent av oljeselskapenes kostnader inntil oljeselskapene tjener penger. Ordningen har bidratt til en sterk fremvekst av mindre selskaper, populært kalt oljemygger.

– I lys av omstillingen i olje og gass, og lavere bankrenter, ser vi tendensen til at flere investorer er nysgjerrige på helseteknologi som investeringsområde, sier Myhre.

Venstre har tidligere fremmet et forslag i Stortinget om en utredning om en helsemyggordning. Denne strandet i Stortinget i 2014.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.