I 2011 gikk de ansatte i Genetic Analysis og telte på knappene. Det var vanskelig å få noen som interesserte seg for selskapets virksomhet: diagnose basert på tarmprøver. Tarm var obskurt.

– Man lurte på om man var for tidlig ute, forut for sin tid, sier nåværende kommersiell direktør Kari Stenersen (69).

Og sannelig viste det seg at tarmen hadde vært kroppens glemte organ.

Tarmen slynget ut i rampelyset

De påfølgende årene fikk nemlig tarmen et gjennombrudd som er få organer forunt – først hos forskerne, så i forskningslitteraturen og deretter i populærkulturen.

Komersiell direktør Kari Stenersen (69) i Genetic Analysis. Foto:
Komersiell direktør Kari Stenersen (69) i Genetic Analysis. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
Tarmen fikk med ett en rolle i diagnose og forståelse av en hel rekke sykdommer – fra de mer selvsagte tingene som irritabel tarm, til diabetes, fedme, kreft, hjertesvikt, leddgikt, allergi og Parkinsons.

Boken «Sjarmen med tarmen – om et av kroppens mest undervurderte organer» ble ifjor Tysklands mest solgte sakprosabok gjennom tidene  – og er nå utgitt i over 30 land.

Da D2 satt tarmen på forsiden i februar ifjor, beskrev seniorforsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet det hele som et «paradigmeskifte i medisinen».

– Tarm var plutselig temaet på alle konferanser, sier Stenersen.

Grafen viser interessen for «gut mikrobiota» kulturer av bakterier i tarm.

Tarmrevolusjonen

For Genetic Analysis har konsekvensen vært at fremtidsutsiktene om en buklanding ble byttet ut med en tarmoffensiv.

Selskapet har i første omgang gått inn for å gjøre det letter å diagnoistisere irritabel tarm, folkesykdommen blant tarmsykdommer (omkring hver tiende nordmann rammes).

Det gjøres ved å analysere DNA-et i kroppen vår som likevel ikke er vårt. Det tilhører bakteriene i tarmen.

Analysen gjøres ved at avføringsprøver brytes ned på cellenivå før cellene igjen knuses. Deretter fanges DNA-et, som er inne i cellene, med magneter. DNA-et vaskes så i flere runder før det kopieres opp. Deretter tar man ut den delen DNA-strengen som er avgjørende for å kunne svare på hvilken sammensetning av bakterier som finnes.

Det hele sammenlignes med fordelingen i en gjennomsnittlig frisk tarm.

Verdsettes til over 100 millioner kroner

For sykdom etter sykdom settes nå i sammenheng med ubalanse blant tarmbakteriene – på fagspråket dysbiose. Ved å gjøre justeringer i hvilken del av DNA-strengen de ser på, tar Genetic Analysis sikt på å bidra til å en tidligere diagnose av en lang rekke skydommer i fremtiden, blant annet tarmkreft.

– Barnebarnet mitt sa: «Mormor, hvorfor jobber du med bæsj?» Fordi det er veldig viktig for å vite om folk er syke og hvordan de skal behandles, svarte jeg, forteller Stenersen.

I januar inngikk selskap en samarbeidsavtale med det børsnoterte finske helseselskapet Biohit, som igjen åpner dørene til det kinesiske markedet gjennom et felles foretak Biohit har med et kinesisk selskap. Der har Biohit allerede en avtale om å teste 500.000 kinesere for tarmkreft de to neste årene.

Avtalen innebærer også en aksjebytteavtale mellom de to selskapene som etter emisjonen dytter verdisettelsen av Genetic Analysis over 100-millionersgrensen.

Sikter på «gründerbørs»

Parallelt prøver selskapet nå å finne innpass i det amerikanske markedet gjennom en avtale som åpner for salg av diagnosetesten i forbindelse med forskning i USA og tar for alvor steget over i kommersielle fase.

DN har tidligere skrevet om hvordan investringene i helseselskaper falt med nesten 20 prosent i Norge i 2015, blant annet fordi så få selskaper er modne.

– Vi har signalisert til markedet at vi årsskiftet 2017-2018 skal begynne å gå i pluss, sier administrerende direktør Ronny Hermansen.

Genetic Analysis går også mot en notering på Oslo Børs' nye markedsplass for små og mellomstore selskaper, Merkur Markets.

– Planen var å liste oss allerede i første kvartal av 2016. Vi har utsatt det litt i forbindelse med alt arbeidet med avtalen med Biohit. Nå legger vi opp til en notering i løpet av første halvår, sier Hermansen.

DNGründer ser i en serie artikler nærmere på hva som skjer innen helseteknologi i Norge. Tidligere artikler:

Det begynte med hender til tivoliroboter. Nå får protesegründer Christian Fredrik Stray (37) en hjelpende hånd fra EU-fond

To sentrale utfordringer for helse­selskaper i Norge

2015 var året vi skulle finne veier ut av oljen. Hvorfor falt da investeringene i nye helseselskaper med nesten 20 prosent?

Slik hindrer den norske sprøyten helsepersonell fra å stikke seg selv

En helt ny dataspillgenre

Anders Ottesen og ni andre nordmenn utvikler dataspillet Dwarfheim, som ved å kombinere en rekke ulike genrer i flerspillermodus forsøker å skape en ny.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Se alle deltagerne her.

DNs pitchekonkurranse: En helt ny dataspillgenre
Anders Ottesen og ni andre nordmenn jobber med å utvikle dataspillet Dwarfheim, som ved å kombinere en rekke ulike dataspillgenrer forsøker å skape en helt ny. Selskapet vant prisen for beste konsept under Norwegian Game Awards 2015.
01:11
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.