– Først og fremst tror jeg det er en sak som vil engasjere voldsomt. Og så håper og tror jeg folkefinansiering kan være et nyttig verktøy for å få prøvd sin sak i en rettssal, sier daglig leder Fredrik Hjermstad (44) i NewJelly, sittende i en stol på Holmenkollen Restaurant.

Han har nettopp vært noen hundre meter opp i veien sammen med Stein Enqvist (61) og iakttatt eiendommen Pål Diskerud (54) overtok fra Enqvist for flere år siden.

Familien Enqvist har kjempet siden 2007 for å få tilbake huset. Nå vil de folkefinansiere den videre rettsprosessen gjennom plattformen til NewJelly, der blant annet Thomas Seltzer og Christer Falck er medeiere.

Det blir i så fall Norges første folkefinansierte rettssak, der hvem som helst kan donere penger til Enqvists advokatutgifter gjennom nettsidene til NewJelly.

DNgründer ser i en serie saker nærmere på folkefinansiering. Les også:

Aksjebasert folkefinansering er på full fart frem i Europa. Men flere advarer mot finanseringsformen og peker på kaotiske eierforhold, høy risiko og svindelfare.

Lån forkledd som transaksjoner

Historien om rettsfeiden med Diskerud startet to år tidligere, i 2005, da Stein Enqvist fikk problemer med å betjene gjelden. En depresjon gjorde at advokatpraksisen hans stoppet opp.

Gjennom en bekjent kom Enqvist i kontakt med Pål Diskerud, som var villig til å låne ham et stort millionbeløp.

Lånet ble kamuflert ved at Diskerud kjøpte eiendommen for syv millioner kroner, mens Enqvist fikk en rett til å kjøpe eiendommen tilbake for 9,4 millioner kroner to år senere.

På den måten ble både lånet og rentene på nesten 100 prosent pro anno skjult. I mellomtiden skulle Enqvist og familien få bo der som før.

Men da Enqvist ønsket å kjøpe tilbake huset, gjorde Diskerud seg utilgjengelig. I 2008 fikk Diskerud Enqvist kastet ut. Siden har huset stått og forfalt.

Enqvist tok saken til tingretten, men tapte. Kontraktene på transaksjonene var vanntette.

Enqvists halmstrå var å vise at Diskeruds utlån var ulovlig, at han var en profesjonell utlåner som drev uten konsesjon. Dette fikk ikke Enqvist retten med på. Han kunne bare dokumentere en liten del av Diskeruds virksomhet.

«Retten finner det heller ikke bevist at Diskerud driver profesjonell utlånsvirksomhet av noe omfang,» står det i tingrettsdommen fra 2009.

Men høsten 2014 dokumenterte Dagens Næringsliv hvordan Enqvist langt fra var alene og at Pål Diskerud i det stille har tjent store penger på kontroversielle utlån i gråmarkedet gjennom to tiår.

Flere personer fortalte om hvordan Pål Diskerud skjulte lån i transaksjoner - kjøp med opsjoner om et tilbakekjøp til høyere pris.

Pål Diskerud mener han driver ordinær forretningsvirksomhet og at påstandene som rettes mot ham, er uriktige.

– Jeg har ikke drevet virksomhet av det slag og omfang DN hevder, sa Diskerud til DN i 2014.

Les hele reportasjen her: Lånehaien

Håper på gjenopptagelse

Men Enqvist mener reportasjen beviser at Diskerud driver omfattende utlånsvirksomhet.

– Det er grunnlaget for at vi har begjært saken gjenåpnet, sier Enqvist.

Og fortsetter:

– Gjenåpner de saken, har de kommet til at han gjør det. Det vil ikke bare ha betydning for denne saken, men for alle som har gjort lignende avtaler med ham.

Men tingretten avslo i november ifjor å gjenåpne saken. Avgjørelsen er nå anket, men foreløpig ikke berammet.

Vil trenge omkring en halv million

Til nå har Enqvist ført saken med økonomisk støtte fra venner, men står nå uten midler til å ta saken videre.

Hjermstad forteller at de i første omgang har satt seg et mål om å samle inn 50.000 kroner. Men Enqvist anslår at rettssaken vil koste vesentlig mer.

– Blir det rettsmøte, som vi har bedt om, vil jeg tippe kostnadene knyttet til anken på den avviste begjæringen om gjenåpning vil kost omkring 300.000 kroner, sier Enqvist.

Og fortsetter:

– Kommer man dit at saken blir gjenåpnet, er så mye av grunnarbeidet gjort. Derfor trenger ikke selve saken å bli fryktelig dyr. Et par hundre tusen vil det fort koste likevel.

Pengene skal forvaltes av NewJelly og skal uavkortet brukes på advokathonorarer.

– I den grad vi klarer dette, og motparten blir dømt til å dekke omkostninger, får de som har hjulpet til, pengene tilbake, sier Enqvist.

– Og en fest, håper vi, sier Hjermstad.

 

Diskeruds advokat ordknapp

– Jeg ønsker ikke å drive prosedyre i pressen, skriver Diskeruds advokat Pål Remman (52).

Han nøyer seg med å påpeke at Enqvist har tapt i tingretten og i en rekke andre rettstvister mot Pål Diskerud i forbindelse med samme sak, men på siden av hovedspørsmålet.

– [Enqvist] har tilsammen tapt mer enn 15 saker for domstolen knyttet til samme saksforhold. Heller ikke hans begjæring om gjenåpning for Nedre Romerike tingrett har ført frem. Stein Enqvist tapte også der og ble idømt saksomkostninger, i tillegg må han dekke sine egne kostnader, som er betydelige. Nå er saken anket inn for Eidsivating lagmannsrett og det er min oppfatning at det er der den skal behandles, ikke i avisen, skriver Remman.

Enqvist sier på sin side han har hatt tre rettstvister med Diskerud foruten hovedsaken om boligen, hvorav to endte i hans favør.

–  Remmans påstand om femten saker er oppspinn og uten forankring i virkeligheten, sier Enqvist.

Konfrontert med Enqvists påstand, ønsker Remman å presisere sin uttalelse:

– Han har til sammen tapt mer enn ett titalls avgjørelser for domstol og namsfogd knyttet til samme saksforhold, herunder fravikelsessaken, skriver Remman i en epost.

 

LES OGSÅ OM:

Egil Stenshagen: Kjøpte nabohuset for 76,5 millioner dnPlus

Tips fra toppmeglere: 11 unge toppmeglere om veien til suksess dnPlus

En av Europas råeste oppstartsfabrikker: – De kan bygge opp bedrifter med 300–400 på rekordtid. Men over natten kan de si opp alle magasinetPlus

 

SE PÅ DNTV: Trodde du panserdamer tilhørte 70-tallet...?

Trodde du panserdamer tilhørte 70-tallet?
Det er ikke bare biler man kan se på verdens viktigste bilmesse i Genève denne uken.
01:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.