Kryptovalutaen bitcoin ble laget av en person som kalte seg selv «Satoshi Nakamoto», og ble først gjort kjent da personen som står bak la ut en tekst som beskrev den digitale valutaen i 2008.

Siden har journalister og bitcoinentusiaster lenge spekulert hvem som står bak pseudonymet «Satoshi Nakamoto», og i desember kom magasinene Wired og Gizmodo frem til at den australske næringslivs- og it-mannen Craig Wright (45) sto bak.

Wright ville ikke bekrefte opplysningene da, og flere har siden sådd tvil om det i virkeligheten er Wright som er mannen bak bitcoin.

Nå velger imidlertid Wright selv å stå frem som bitcoinskaperen. I intervjuer med BBC, The Economist og GQ gjør han rede for hvordan han lagde bitcoin og hvorfor han nå står frem.

Les også: Hun skal stanse diamantsvindel

Vil ikke ha oppmerksomhet

Under intervjuet med BBC skal Wright ha signert meldinger ved bruk av kryptonøkler som ble laget i den tidlige fasen av bitcoin - og linkes til «blokkene» som ble skapt av Nakamoto.

The Economist sår imidlertid fremdeles tvil om det faktisk er Wright som står bak «Satoshi Nakamoto».

Les også: Teknologien som kan endre banksektoren

- Jeg har ikke gjort dette fordi jeg ville det. Det er ikke mitt eget valg, sier Wright til BBC.

Han sier videre at han ikke ønsker å være det offentlige ansiktet til bitcoin.

Ifølge BBC kan bitcoin-skaperen ha sikret seg bitcoins til en verdi av rundt 450 millioner dollar.

Les også: Disse satser på teknologien som har en «enorm endringskraft»

- Jeg ville heller ikke stått frem. Jeg har lyst til å jobbe og fortsette med å gjøre det jeg har lyst til. Jeg vil ikke ha penger. Jeg vil ikke ha berømmelse. Jeg vil ikke bli beundret. Jeg vil bare få være i fred, sier Wright i intervjuet med BBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.