Filip Thorhus (26) og Maja Brenna (26) tar begge en master i entreprenørskap og innovasjon ved Handelshøyskolen NMBU på Ås.

Som del av studieprogrammet denne våren er studentene utplassert på Gründerskolen i Houston, der de skaffer seg praksis fra internasjonale start-up-miljøer. Filip og Maja landet drømmeprosjektet i det nyoppstartede amerikanske selskapet Knocki.

- På vinteren fikk vi en liste med selskaper vi kunne søke oss til. Da vi kom hit hadde vi en «matchmaking», der vi og selskapet fikk 60 sekunder på å presentere oss, sier Thorhus på telefon fra Houston.

For ham var valget motivert av å kunne jobbe med et spennende produkt i et marked i vekst, og spesielt innenfor teknologisegmentet. For Maja var det først og fremst inntrykket av miljøet, med hyggelige folk som det var lett å nettverke med, som var avgjørende.

- Jeg brukte de sekundene på å fortelle om meg selv og hva jeg kunne bidra med for selskapet. Heldigvis fikk vi førstevalget vårt begge to, sier Brenna.

LES OGSÅ: Pitchet i iskaldt vann - vant 96.000 kroner

Smart enhet

Knocki er en liten teknisk enhet som kan gjøre alle flater «smarte». Ved å plassere den på et bord, en vegg eller en benk kan du gjøre alt fra å skru på lyset til å starte kaffetrakteren. Det eneste du trenger å gjøre er å lage ulike kommandoer i en app på telefonen din, rettere sagt ulike bankesekvenser – derav navnet Knocki.

Du kan for eksempel banke én gang i bordplaten for å skru på lyset i stua eller to ganger for at trakteren skal starte.

Da vil Knocki-enheten registrere vibrasjonene og utføre de ulike kommandoene ved bruk av trådløst nettverk. Den kan gjenkjenne totalt ti ulike bank.

LES OGSÅ: Norskamerikaneren solgte Siri til Steve Jobs for 1,2 milliarder - nå er han klar med nytt superprosjekt

På 17.mai ble konseptet lagt ut på nettstedet Kickstarter, der folk kan gå inn å donere penger til ulike start-up-selskaper de ønsker å se utvikle konseptene sine videre.

Fredag ettermiddag hadde de fått inn tre millioner kroner på kampanjen. Allerede etter én time ute på Kickstarter nådde de målet sitt om rundt 300 000 kroner for å få produsert opp produktet.

Nå ligger de an til å åpne for salg i desember og har allerede blitt omtalt av en rekke medier og nettsteder internasjonalt, deriblant The Business Insider, The Verge og Wired.

Med denne tekniske duppedingsen kan du styre det meste i hjemmet ved å banke i bordet.
Med denne tekniske duppedingsen kan du styre det meste i hjemmet ved å banke i bordet. (Foto: Knocki)
 

Fått prøve seg

Thorhus og Brenna kom til selskapet i mars og har fått være med i prosessen fra det foreløpig bare var en idé til de sto med en ferdig prototype i hendene. Det beskriver de begge som utrolig lærerikt. Om én uke vender de hjem til Norge.

- Vi har fått lov til å gjøre utrolig mye. Vi har blant annet fått bli med på investormøter og har fått pitche idéen på to ulike konkurranser – deriblant på den store teknologimessen Collition i New Orleans, sier Thorhus.

- Hva har vært de største forskjellene ved å jobbe for et nyoppstartet selskap i USA sammenlignet med Norge?

- Alt er så mye større. Hele miljøet rundt og den støtten man får allerede i idéfasen. Vi henger fortsatt langt etter i Norge, men jeg tror start-up-miljøet i Norge er på vei, sier Thorhus.

LES OGSÅ: Disse kan bli fremtidens gründerstjerner

De mener begge at erfaringen fra å være ute i en internasjonal bedrift vil være til stor inspirasjon for senere arbeidsliv, enten om de ender opp med å starte egne bedrifter eller jobbe med innovasjon på andre måter.

- Først og fremst har vi lært hvordan gründere skal lage en «go to market»-strategi og har fått følge den prosessen tett på selv, sier Thorhus

- Hva er deres beste tips til andre gründerspirer?

- Begynn på Gründerskolen, sier Thorhus.

- Ja, og bruk den inspirasjonen du får og ta aktiv del i start-up-miljøet hjemme. Det får man så mye igjen for, sier Brenna.

Interessert i gründerstoff? Les flere saker på DNgrunder.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.