- Man kan ikke drive et selskap på tro, håp og kjærlighet. Det viktigste rådet jeg kan gi til selskaper i oppstartsfasen er å sørge for å ha en unik og gjennomførbar forretningsplan, sier Jan Petter Sissener.

Han har nærmere 40 års erfaring fra verdipapirbransjen og har investert i en lang rekke selskaper i sin tid. I dag er han fondsforvalter og daglig leder i Sissener AS og investerer ikke lenger i oppstartselskaper, men byr gjerne på sin erfaring om hvordan gründere bør gå fram for å vinne potensielle investorers gunst.

DN har spurt flere profilerte investorer fra norsk næringsliv om deres erfaringer fra bransjen, hva de ser etter når de gjør investeringer og deres beste tips til hvordan gründere bør selge seg inn til potensielle investorer. 

Sissener mener flere gründere bør oppsøke profesjonell hjelp for å utvikle solide forretningsplaner, fordi det er så essensielt for at selskapene skal lykkes. I tillegg bør de ifølge Sissener være i stand til å beskrive konkurransesituasjonen og hvorfor nettopp deres plan kommer til å lykkes opp mot konkurrentene.

LES OGSÅ: Overbeviste investorene og stakk av med 1,3 millioner kroner

Investerer i menneskene bak

Sissener oppfordrer også gründere til å legge ved en utfyllende CV som beskriver hvem de er som mennesker og hva de har oppnådd tidligere. For ham har det vært en siste avgjørende faktor for hva han har valgt å investere i.

- Verden er full av gode ideer, så det meste avhenger egentlig av menneskene som står bak og hvorvidt man har tro på at de er i stand til å gjennomføre planen. Vær derfor godt forberedt før du møter opp, sier han.

Den erfarne investoren kan se tilbake på en rekke vellykkede, men også mislykkede investeringer. De mislykkede har Sissener stort sett fortrengt, men han husker spesielt godt en av de første selskapene han investerte i, uten stort hell. Det er rundt 20 år siden nå.

- Det var en tjeneste for automatisk bordbestilling på telefon. Dette var før internetts tid, så det var i og for seg en god idé, sier han.

Han valgte å gå inn med en mindre sum i selskapet, som ble presentert til ham av en venn. En måned senere var kassa tom og like etter kom internett og slo beina under hele konseptet.

- Hele greia var håpløst planlagt og håpløst gjennomført. Det var helt klart ikke min beste investering, sier han.

LES OGSÅ: Ingen misunner deg gründerlivet før den første millionen er tjent

Førtidoblet pengene

Blant de bedre investeringene han har gjort trekker han fram selskapet Energy Recovery, som blant annet jobber med å konvertere saltvann til ferskvann på energieffektive måter. Han investerte første gang i selskapet i 1996, den gang litt for dyrt. 

I 2002 investerte han ytterligere en million kroner i selskapet, sammen med noen venner. Frem mot børsnoteringen i 2008 hadde pengene førtidoblet seg, noe han beskriver som «en hyggelig investering».

- Det var en typisk gründerreise. Det tok evigheter å få prosjektet ordentlig i gang og de trengte stadig mer penger, men det gikk veldig bra til slutt, sier han.

Det California-baserte selskapet, som også er kjent for å drive med oljeteknologi, har flere nordmenn på eiersiden og i styret.

Ole Peter Lorentzen, Arve Hanstveit og Hans Peter Michelet og tidligere Statol-sjef Olav Fjell står alle oppført på selskapets hjemmeside som styremedlemmer, i tillegg til å ha aksjer i selskapet.

Investor og rederarving Marius Skaugen er også inne på eiersiden i selskapet. I dag er selskapet verdsatt til 562,6 millioner dollar på Nasdaq-børsen.

Ville investert i helsesektoren

Da han var yngre gikk Sissener ofte inn med investeringer i en tidlig fase av selskapets liv, til tross for større risiko. Som daværende aksjemegler kunne han ikke eie børsnoterte aksjer, så om han skulle være «smart» på privaten, ble det ofte løsningen. Han forteller at han har vært lite involvert i de selskapene han har investert i.

- Jeg har nok alltid vært ganske passiv og har ikke blandet meg inn i styrer og lignende. Om jeg skulle gjort det igjen, så hadde jeg kanskje tatt en mer aktiv rolle i det jeg investerte i. Det har vært et spørsmål om tid, sier han.

- Hvilken bransje synes du er mest spennende om du skulle investert i noe i dag? 

- Da må jeg kanskje si helse og omsorg. Vi blir flere eldre og kommer til å trenge mer hjelp. Det er jeg heller ikke trygg på at det offentlige klarer alene, så der er det rom for innovasjon.

Les også: Slik får du engleinvestor Trond Riiber Knudsen til å investere i selskapet ditt(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.