– Ett råttent eple er nok til å ødelegge mye av tilliten til en ung og umoden bransje, sier Mikko Savolainen i folkefinansieringstjenesten Invesdor.

Han snakker om aksjebasert folkefinansiering, hvor hvem som helst kan støtte et selskap via nettet – og få aksjer i bytte.

Finansieringsformen har siden 2014 skutt voldsom fart i Europa, men var frem til ifjor et helt marginalt fenomen i Norge.

Men nå har minst et halvt dusin tjenester etablert seg i Norge. Og flere titalls norske selskaper har hentet, eller er i ferd med å hente, penger gjennom aksjebasert folkefinansiering.

Turklær som lett lar seg skifte

Et av dem er Northern Playground. Selskapet ble stiftet i 2014 etter å ha vært et hobbyprosjekt i noen år.

– Jeg var forferdelig lei av det jeg i etterkant skjønte var et generelt problem: å skulle regulere temperaturen på bena når man er på tur, forteller gründer Jo Egil Tobiassen (35). (Det er ikke noe slektskap med artikkelforfatter Tobiassen, red. anm.)

Løsningen ble stilongser man kan ta av og på med glidelås, uten å måtte ta av buksen.

Det første produktet ble utviklet i samarbeid med moren og kameraten Magnus Aasrum, «en «MacGyver» som lærte seg å sy på Youtube», ifølge Tobiassen.

I dag er ideen utvidet til fem produkter som alle baserer seg på glidelåser for enklere klesskift når man er på tur.

– Vi utfordrer en ganske urgammel måte å tenke om klær, sier Tobiassen.

Fra et 12 kvadrameter stort kontor i arbeidsfelleskapet Mesh i Oslo har han bygget opp en liten bedrift som ifjor omsatte for 1,8 millioner kroner og har tre ansatte.

Les også: Stein Enqvists (61) kamp om huset han tapte til den omstridte finansmannen Pål Diskerud (54) kan bli Norges første folkefinansierte rettssak

Millioner fra mannen i gata

Det nyeste produktet – «padding» til rumpa, spesielt nyttig for seilere, som sitter mye på et vått og kaldt dekk –  fikk selskapet finansiert gjennom å hente 300.000 kroner på Kickstarter.

Kickstarter er en av verdens største plattformern for tradisjonell folkefinansering, hvor folk gjerne får produktet de støtter.

Men suksessen gjorde at Tobiassen tenkte på aksjebasert folkefinansering som en mulighet.

– Vi hadde frem til da ikke sett på equity crowdfunding som et reelt alternativ. I hodet mitt hadde jeg laget min egen sannhet om at crowdfunding var juridisk vanskelig. Det vet jeg nå at ikke stemmer. Jeg hadde også laget meg en sannhet om at det ville være veldig rotete å ha mange investorer. Det tenker vi også annerledes om nå, sier Tobiassen.

Les også: En baklengs salto og åtte minutter på scenen skaffet Flowmotion 1,1 millioner kroner i aksjebasert folkefinansiering. Flere advarer nå mot at finansieringen kan føre til kaotiske eierforhold, høy risiko og svindelfare.

GoPro-stativ-produsentetn Flowmotion er et annet norsk selskap som har hentet penger gjennom aksjebasert folkefinansering. Markedsdirektør Didrik Dege Dimmen (23) i Flowmotion Technologies på scenen for å overbevise salen og seerne på nettet om å investere i selskapet under livefinansiering under Technoport i Trondheim.
GoPro-stativ-produsentetn Flowmotion er et annet norsk selskap som har hentet penger gjennom aksjebasert folkefinansering. Markedsdirektør Didrik Dege Dimmen (23) i Flowmotion Technologies på scenen for å overbevise salen og seerne på nettet om å investere i selskapet under livefinansiering under Technoport i Trondheim. (Foto: Ole Morten Melgård)

Det juridisk vanskelige Tobiassen snakker om er verdipapirhandelloven, som stiller krav til konsesjon for å yte investeringstjenester, som for eksempel aksjekjøp i et selskap.

Den er der for å beskytte investorer mot useriøse aktører og svindel.

DN er kun kjent med én norsk plattform for folkefinansiering som har konsesjon til å tilby investeringstjenester, finske Invesdor.

Andre tjenester unngår loven med diverse konstruksjoner, hvorav en metode er å kun tilby «matching» av investorer og selskaper.

Nettsiden kobler selskaper med investorer, men pengene overføres ikke via selskapets sider. Slik hevder selskapene å gå klar av loven.

Brøt samarbeid med partner

Northern Playground kom først i kontakt med en av tjenstene i siste kategori, men brøt samarbeidet.

– De hadde samarbeidet med seriøse aktører, så vi oppfattet dem som en god mulighet. Men plattformen viste seg å være uferdig – og det føltes useriøst. Vi hadde uflaks med hvem vi valgte, sier Tobiassen.

For jobben skulle tjenesten ha åtte prosent kommisjon.

– Skal du hente en million, må du da ut med 80.000 til noe som i bunn og grunn bare er en datingside. Hvis de ikke gjør noe juridisk arbeid eller fasiliterer selve investeringen, så er det høyt, sier Tobiassen.

Mandag lanserte Northern Playground i stedet sin hjemmesnekrede kampanje.

– Vi kom frem til at vi like godt kunne gjøre det selv. Vi har laget en film og satt opp en landingsside hvor folk kan melde interesse. Vi er gode på MacGyver-løsninger.

Les også: Storbank lanserer folkefinansiering med aksjer som belønning

Hentet inn over to millioner kroner

 Minstemålet på 1,2 millioner kroner nådde de i løpet av den første natten.

– Vi har nå fått inn interesse på langt over to millioner. Så vi har er luksusproblem.

Selskapet har fra før av hentet inn i underkant av en million kroner i innskutt aksjekapital og konvertible lån.

Om man investerer i en oppstartsbedrift gjennom aksjebasert folkefinansiering, «skal man ha råd til å tape pengene», ifølge gründer Jo Egil Tobiassen i Northern Playground. Foto:
Om man investerer i en oppstartsbedrift gjennom aksjebasert folkefinansiering, «skal man ha råd til å tape pengene», ifølge gründer Jo Egil Tobiassen i Northern Playground. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
Tobiassen mener en lang liste over eiere kan være en styrke heller enn en kime til kaos i et selskap som Northern Playground.

– Et produkt som vi har, trenger mange ambassadører. Vi lager noe ekstremt håndgripelig som bare trenger snøballeffekten. Dette er ikke komplisert software det er umulig å snakke om; det er noe du kan fortelle om over en middag, sier han.

– Men forstår mannen i gata risikoen ved å investere i oppstartsbedrifter?

– Man skal ha råd til å tape pengene, og man skal ikke gjøre det bare fordi man tror man kan bli rik.

20 investerer på vei

Kommunikasjonssjef Mikko Savolainen i Invesdor beskriver det norske markedet for aksjebasert folkefinansering som en baby som nå tar sine første skritt.

– Men det virker som om den norske scenen for oppstartsbedrifter opplever en boom, og aksjebasert folkefinansering vil bli en del av det. Disse selskapene vil trenge finansering, og de vil trenge finansering utover landegrensene, sier Savolainen.

Siden Invesdor etablerte seg i Norge i februar har det fasilitert folkefinansering for to selskaper. 20 nye prosjekter er nå underveis, etter å ha undersøkt nærmere 100 bedrifter som har meldt interesse.

Invesdor eies av over 300 investorer verden over, etter å selv ha gjennomført aksjebasert folkefinansering.

Den største trusselen mot det nye markedet for finansiering er at en svindel eller skandale kan ødelegge tilliten til den nye finansieringsformen i Norge, frykter Savolainen.

– En skandale, et tilfelle av svindel, kan bli et stort tilbakeslag for all folkefinansering. Det er hovedrisikoen nå, i  et ungt marked. Faren for et råttent eple er reell.

Les også: Nordea lanserer snart den første aksjebaserte folkefinansieringsplattformen laget av en nordisk bank. Nå kan andre norske banker kan følge etter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt av DNtv:

London-turen blir billigere
Det er det eneste som er sikkert, i følge Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Swedbank.
00:43
Publisert:
 

Slik kan du ta undervannsbilder med mobilen
DNs fotograf og fridykker Aleksander Nordahl tester undervannsdeksel til mobil og gir deg tipsene du trenger for å sikre feriebildene i vann.
04:36
Publisert: