– Vi foreslår en maksgrense på hvor mye du kan leie ut i året. Vi er ikke så opptatt av om det er to måneder eller tre måneder, men det kan ikke være 365 dager i året, sier daglig leder Lars Aasen (56) i Leieboerforeningen.

DN skrev tirsdag om hvordan et sameie på Majorstuen forsøker å tvangsselge boligen til en mann i 30-årene fordi han har leid ut boligen 400 dager på Airbnb de siste to og et halvt årene.

Leiligheten er blitt et hotell, mener styreleder i sameiet.

Tingretten avslo begjæringen om å tvangsselge, men sameiet sier de trolig vil anke om ikke omfanget av utleien reduseres.

Forventer flere konflikter

Saken er den første i sitt slag i det norske rettsapparatet, men følges av minst 20 andre borettslag og sameier.

– At man får flere saker i takt med at omfanget av Airbnb øker er nok helt sikkert, sier advokat Morten Fæste (33) i Huseiernes Landsforbund.

Leieboerforeningen frykter at storskala Airbnb-utleie kan presse leieprisene opp og vanlige leietagere ut av boligene sine.

– Vi ønsker ikke å ramme den tradisjonelle Airbnb-leien som det hele startet med. Det er den andre, profesjonelle biten vi vil slå ned på.

I Berlin har det siden 1. mai vært krav til at utleieren selv bor i boligen som leies ut.

– Jeg synes det er lurt. Men jeg tror ikke det er nødvendig at man skal kreve at man bor der akkurat når leieboeren er der, sier Aasen om myndighetenes krav.

Oslo Høyre sier nei

Nestleder Øystein Sundelin (32) i Høyres bystyregruppe mener grensene Leieboerforeningen tar til orde for, blir for firkantede.

– All lovgivning som overstyrer privat eiendomsrett sitter det langt inne for meg å godta, sier Sundelin.

Om noe skal gjøres, mener han det bør skje ved at sameier og borettslag gjennom lovverket selv får videre mulighet til å innføre begrensninger på utleie.

 

Les også:

Vil tvangsselge Airbnb-bolig

Giga-tunnel skaper ny giv dnPlus  (DN+)

– En eventyrlig investering dnPlus (DN+)

Anbefalt fra DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.