Oppdater deg på dagens teknologi- og gründernyheter på under tre minutter:

Les mer gründernytt på DNgründer.

1. Norsk datagründer satser på syrnet melk

Rolf Skår (75) var medeier og direktør i Norsk Data på 70- og 80-tallet. Nå satser han på kvarg, en konkurrent til cottage cheese og Skyr, skriver Finansavisen (bare på papir).

Selskapet forsøker nå å hente 20 millioner kroner i en emisjon, samtidig som Skår antyder overfor Finansavisen at han har investert 20 millioner i prosjektet selv.

Skår har å årene etter suksessen med Norsk Data tjent penger i shipping, eiendom og venture og holdingsselskapet hans sitter i dag på en egenkapital på 158 millioner kroner, ifølge Finansavisen.

Selv om gründeren tror det er et stort marked for meieriproduktet i Norge, spiser han det ikke selv.

– Jeg har ikke begynt med det ennå. Jeg er for gammel til å bytte vaner, sier Skår til Finansavisen.

DN har tidligere skrevet om hvordan Skårs sønn, Rolf Ivar, satser millioner på en landsdekkende ølkjede.

2. Spotify presses av platselskapene

Spotify står uten langtidsavtaler med de store plateselskapene Universal, Sony og Warner, skriver Music Business Worldwide.

Spotifys økte sine inntekter med imponerende 80 prosent i 2015.
Spotifys økte sine inntekter med imponerende 80 prosent i 2015. (Foto: Fartein Rudjord)
I praksis betyr ikke dette at musikken blir borte fra strømmetjenesten, men selskapene forhandler nå om nye avtaler og Spotify skal være under press fordi plateselskapene krever høyere utbetalinger.

Mens Spotify betaler 55 prosent av sine inntekter til plateselskapene, betaler Apple 58 prosent. Når man tar med utbetalinger til andre rettighetshavere, betaler Spotify totalt omkring 70 prosent av sine inntekter ut som royalties.

Eksklusivitet på artister, som har blitt Tidal og Apples strategi, er også et diskusjonstema i forhandlingene.

Daniel Ek er på vei mot børs med Spotify, men møter stadig nye utfordringer fra sine konkurrenter og plateselskapene.
Daniel Ek er på vei mot børs med Spotify, men møter stadig nye utfordringer fra sine konkurrenter og plateselskapene.

3. Microsoft kjøper kunstig intelligens-selskap

Kunstig intelligens står høyt på handlelisten til verdens teknologiselskaper.

Microsoft har kjøpt Genee, en tjeneste med kunstig intelligens som lar deg planlegge avtaler. Gründerne, Ben Cheung og Charles Lee, blir med over til Microsoft.

Nyheten kommer på Microsofts egen blogg.

I vår iver er det lett å glemme at bak hvert smarte og autonome program, kunstige intelligens og trading-algoritme finnes det mennesker med sine feil, moralske og etiske bagasje, preferanser og med en evolusjonær trang til latskap og snarveier.
I vår iver er det lett å glemme at bak hvert smarte og autonome program, kunstige intelligens og trading-algoritme finnes det mennesker med sine feil, moralske og etiske bagasje, preferanser og med en evolusjonær trang til latskap og snarveier. (Foto: Gunnar Blöndal)
Prisen er ikke kjent. I februar kjøpte Microsoft Swiftkey for 250 millioner dollar, ifølge Financial Times. Selskapet bruker kunstig intelligens til å forutse hva du skriver på mobiltastaturet ditt.

Tidligere denne måneden kjøpte Intel selskapet Nervana Systems for 400 millioner dollar, ifølge Recode. Selskapet driver med maskinlæring, som er en gren av kunstig intelligens.

Apple kjøpte på sin side selskapet Turi for 200 millioner dollar tidligere denne måneden. Turi driver også med maskinlæring, og har selskapets teknologi har hovedsakelig vært brukt til å bygge anbefalingsmaskiner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.